FSC Amilo Pa 2548 - mainstream na doma

12. 5. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pa 2548 představuje současný mainstream. Za cenu málo nad 15 000 Kč bez DPH lze získat notebook s 15,4'' Brillantview displejem, AMD 64 X2 procesorem, potřebnou RAM i lehce nadprůměrným diskem a základní dedikovanou grafikou od NVIDIA, který je vhodný především do domácností jako zajímavé multimediální a zábavné centrum.

FSC Amilo Pa 2548 - mainstream na doma

Amilo Pa 2548 je notebook primárně určený pro domácnosti, případně třeba studenty, i když na časté nošení se tak úplně nehodí. S rozměry 358 x 259 x 38,8 mm a hmotností 2,9 kg už v brašně trošičku tíží, nejlépe se bude vyjímat jako polomobilní základna a z koleje do školy to tak daleko nebývá. Design kombinuje modrošedý a černý mat do poměrně bezzubě hezkého, ale nenápadného a nenápaditého designu. Funkční je však dostatečně.

Displej má úhlopříčku 15,4'', což je kompromis mezi vším možným, ale už stačí na sledování filmů i ve více osobách a poskytne slušnou pracovní plochu. Rozlišení je standardních širokoúhlých 1200 x 800, tedy WXGA. Já osobně jsem už rozmazlený větším rozlišením WXGA+ a celá řada uživatelů používající stolní monitory bude namlsaná ještě více, ale i toto rozlišení umožní základní práci se dvěma nepřekrývajícími se okny. Displej používá technologii BrillantView, u které výrobce vyhlašuje geniální podání bíle, černé i barevné, ale v podstatě jde o leštěnou obrazovku. K ovládání slouží dvoutlačítkový touchpad, což pro mě znamená automaticky potřebu připojit myš, ale jedná se o standard.

I když se jedná o nový model notebooku, staví na výkonově kvalitním, ale technologicky kvapem zastarávajícím procesoru, protože srdcem je AMD Turion 64 X2. Už v době prvních 64bit procesorů Core 2 Duo byl X2 brán jako méně pokročilá koncepce, i když dvě jádra a podporu 64bitových instrukcí obsahuje. Dodnes je na špičce výpočtů s pohyblivou řadovou čárkou, hrubým výkonem a hlavně spotřebou už je to ale generace minulá. Jedná se o model TL-60 (2 GHz, 1 MB L2 cache, 1600 MHz HT). Čipová sada NVIDIA nForce 630M spolupracuje s dedikovanou grafickou kartou od téže firmy, typové označení GeForce 8400M, což je přeci jen low-end s výkonem pro video a starší hry (u novějších budete škrtit detaily i FPS, ale většinu spustíte). RAM se dodává ve dvou DDR2-667 modulech a o celkové velikosti 2 GB, není tedy co vytknout, pro běh OS i valné většiny programů dostačuje s rezervou.

Pevný disk má nadprůměrnou kapacitu 250 GB, i když k mání jsou i slabší konfigurace. Další údaje nijak nevybočují z obvyklých očekávání: 5400 rpm, 8MB cache a SATA rozhraní. A stejný je i osud optické mechaniky, neboť Super Multi DVD DL vypalovačka je naprosto běžná součástka kdekoliv. Jedenáctičlánkový Li-Ion akumulátor s kapacitou 4400 mAh udrží notebook v práci podle střízlivých úvah výrobce kolem dvou hodin, což bych považoval za reálné.

V oblasti portů jde o rozumný přístup, který neplýtvá zbytečnostmi, ale nabídne vše potřebné a ještě se otře o moderní vymoženosti v podobě DVI. Ale popořadě. Bezdrátově nabízí Amilo Pa 2548 Wi-Fi b/g, Bluetooth zatím v konkrétní nabídce není, ale některé konfigurace by ho obsahovat měly. Dále nechybí LAN adaptér 10/100 a analogový modem. Pokračujme třemi USB 2.0 porty, trojicí audiovstupů kombinovaných s S/PDIF a pak DVI-I portem, který je jediným grafickým výstupem - například propojení s projektory s VGA rozhraním je třeba ošetřit redukcí, avšak k notebooku je možné připojit digitální LCD bez ztrát na kvalitě obrazu, duchů a pod. Nechybí ani čtečka paměťových karet 4v1 (MMC, MS, MS Pro, SD) a ExpressCard slot v širší (54mm) verzi.

Notebook je dodáván s OS Windows Vista Home Premium, záruka činí 24 měsíců pro všechny zákazníky. Vedle OS je dodáván i další software zahrnující originální drivery a utility i programy třetích stran jako MS Works, WinDVD 8, Nero 7 Essentials, Adobe Reader, Norton Internet Security a další.
Doporučená koncová cena pro FSC Amilo Pa 2548 v sestavě s procesorem AMD Turion64 X2 TL-60 (2 GHz, 1 MB L2 cache, 1600 MHz HT), 2 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce 8400M, SATA HDD 250 GB 5400 ot./min., Wi-Fi , LAN 10/100, 3x USB 2.0, a s Windows Vista HP je 16 234 Kč bez DPH (19 392 Kč s DPH).

Představení

Diskuse