Sony Vaio FZ31Z - s Blu-ray mechanikou

17. 3. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Nové VAIO zaujme především lidi, kteří se poohlíží po 15,4'' notebooku pro domácí multimédia. Stejně jako většina notebooků SONY se sice jedná o dražší a luxusnější výrobek, který není pro každého, ale komu by se nelíbil hořčíkový notebook s procesorem Intel Core 2 Duo řady T8xxx, grafickou kartou od NVIDIA, Blu-ray mechanikou, dvěma lampami a dalšími zajímavostmi. Ovšem DKC přesahuje 40 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio FZ31Z - s Blu-ray mechanikou

Řada FZ patří mezi to nejvýkonnější v nabídce od SONY. 15‘‘ displej notebook přímo předurčuje k relativně univerzálnímu nasazení, téměř jakékoliv přání vám splní i velice dobře dimenzovaný hardware. A je faktem, že SONY začíná od základu, tedy od šasi. To je z magnéziových slitin vyznačujících se výborným poměrem pevnost/hmotnost. Jeho rozměry jsou 355 x 254 při tloušťce pouhých 25 - 34,5 mm, hmotnost je 2,8 kg. Mobilita je tedy právě jen průměrná, to podtrhuje i nevysoká výdrž baterie, daná i použitým displejem (viz níže).

Displeje od SONY mají velice dobrou pověst, technologie X-black je už léty ověřená. Specialitou posledních modelů jsou dvě světelné trubice, které zajistí mnohem rovnoměrnější podsvícení a vyšší jas, což musíme ocenit, ale na druhou stranu se řádně podepíší na výdrži baterie. V FZ31Z je displej s úhlopříčkou 15,4‘‘ a rozlišením WXGA (1280 x 800 pixelů), pochopitelně je jako všechny X-black displeje leštěný. O polohování se pak stará dvoutlačítkový touchpad.

Přestože snad všechny Vaio notebooky mají výjimečně zdařilý design a ani FZ31Z není jiné, to nejzajímavější se skrývá uvnitř, protože notebook je kromobyčejně technologicky našláplý. Začíná to už u procesoru, kterým je zástupce nejnovější generace Intel Core 2 Duo procesorů, model T8300 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB) vyráběný 45nm procesem, i když jeho TDP je pořád celých 35 W. přestože procesory prošly zásadním „faceliftem“, patří k nim pořád čipset PM965. O grafický výkon se stará NVIDIA GeForce 8600M GS, což je lepší mainstreamový čip, což ovšem v kontextu situace mezi notebooky znamená v podstatě dostatek výkonu a možnost spustit i velmi moderní hry nebo jakékoli jiné na 3D výkon náročné aplikace. Už v základu se dodávají 4 GB DDR2-667 RAM (2x 2 GB), což jednak předchází jinak nutným výměnám (upgradu) a jednak zřejmě rychle přinese rozšíření 64bit verzí Windows. Komu by stačilo mít k dispozici pouhé 3 GB (max. možnost adresace pro 32bit systémy), když v základní výbavě jsou 4 GB...

Z pevného disku v tomto Vaiu mám lehce ambivalentní pocity, na jednu stranu má krásnou kapacitu 300 GB, což už na nějaký ten film stačí, ale na druhou stranu se jedná pouze o 4200otáčkový disk, byť připojený přes SATA. Stejně bude asi největší „brzdou“ počítače. Zato optická mechanika zaslouží pozornost, neboť je to Blu-ray vypalovačka, která si poradí prakticky se vším vyjma prohrávajících HD-DVD disků, nad kterými se pomalu zavírá hladina IT historie. Navíc už se i z Blu-ray základu dostáváme na násobky, protože číst BD-ROM, BD-R a BD-RE už umí dvojnásobnou rychlostí. Všechny výkonné komponenty ovšem mají zásadní vlastnost – nepěkně se podepisují na spotřebě. A tak Li-Ion článek bez dalších upřesnění vydrží podle výrobce bez pěti minut pouhé dvě hodiny.

Pro rozšíření a připojování je notebook vybaven standardně, i když mě trochu zaráží přítomnost pouhého 100Mbit LAN adaptéru. Ovšem vyváženo to je Wi-Fi kartou a/b/g/draft-n a moderním Bluetooth modulem (2.0 + EDR), nechybí dosud ani analogový modem. Po stranách přístroje se dopočítáme tří USB 2.0 portů a jednoho FireWire, dvojice audiojacků, po jednom jsou přítomny externí VGA a S-Video + HDMI konektor, slot pro SD karty a čtečka paměťových karet (MS, MS Duo, MS Pro, MS Pro Duo). Posledním slotem je ten pro ExpressCard, ovšem pouze do 34 mm.

Vaio sice nemá žádné zásadní zabezpečení, zato sbírá bodíky v multimédiích, disponuje stereo reproduktory, kamerou (1,3 MPix) a multimediálními tlačítky pro přehrávání.
Softwarová výbava se také drží standardů firmy, zmiňme tedy například Adobe Premiere Elements 4, Reader a Photoshop Elements, Easy media Creator 9, SonicStage Mastering Studio, MS Works a Office 2008 trial nebo Norton 360 (60 dní trial) atd. Operačním systémem jsou Windows Vista Home Premium. Záruka je 2 roky.

Doporučená koncová cena pro Vaio VGN FZ31Z v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T8300 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 4 GB RAM, NVIDIA GeForce 8600M GS, 300 GB SATA 4200rpm, Wi-Fi draft-n, 3x USB 2.0, FireWire, BT s Win Vista HP je 43 640 Kč bez DPH (52 005 Kč s DPH).

Představení

Diskuse