VBI Claudia - dámský notebook

28. 4. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Samolepicí fólie s růžovošedým motivem na víku tohoto 14'' notebooku jednoznačně naznačuje, že notebook bude mít majitelku spíše než majitele. Ta se ovšem nemusí za svého miláčka nijak stydět, což dokládá i procesor Intel Core 2 Duo, dedikovaná grafika od NVIDIA a slušná míra zabezpečení. Za tohoto šikulu přitom vydáte jen necelých 20 000 Kč bez DPH.

VBI Claudia - dámský notebook

Ať už bude VBI Claudia jakákoli, ze svého šovinisticky mužského hlediska musím podotknout, že je to s ním opravdu trošku jako se ženou – první a nejzajímavější je exteriér, a pokud na vás alespoň trochu zapůsobí, o konkrétní vnitřní uspořádání už vám zdaleka tolik nepůjde. Na druhou stranu, květinový motiv na víku ukazuje, že se jedná o notebook pro ženy. Na bílém podkladě víka to vypadá velmi dobře a věřím, že pro spoustu uživatelek to bude mnohem vyšší hodnota, než jakou by mělo logo mnohem renomovanějších společností.

Šasi notebooku, jak již bylo zmíněno, má bílou barvu, ta je na víku displeje a na pracovní ploše kolem klávesnice, ostatek notebooku včetně touchpadu, klávesnice samotné nebo rámečku displeje je černý. Kontrastní provedení vypadá velmi elegantně, notebook odlehčuje a hodí se do nejedné (větší) kabelky. Navíc nutno prakticky podotknout, že černá i bílá jsou dost neutrální barvy a dobře se kombinují prakticky s jakoukoli jinou. Rozměry šasi jsou 337 x 245 x 34,2 mm a hmotnost je 2,5 kg. S kabelkou to tedy nebude tak aktuální, na 14'' notebook to není zrovna málo, ale s hezkou brašnou s ním lze cestovat poměrně dobře.

Že displej má úhlopříčku 14,1'' je už z výše uvedeného asi jasné, má rozlišení WXGA, tedy 1280 x 800 obrazových bodů. To je při dané velikosti dobrý kompromis. Je lesklý, hodí se tedy na přehrávání filmů nebo i hry, jen při častějším cestování a nemožnosti ovlivnit úhel dopadu světla (ve vlaku apod.) na něj můžete dost žehrat. Pro polohování slouží standardní dvoutlačítkový touchpad.

Přestože notebook míří do mainstreamu výbavou, cena je ve velmi dobrém poměru. Notebook je perfektně připraven pro běh Windows Vista, což se ale dnes očekává vlastně od jakéhokoli přístroje. Procesorem je Intel Core 2 Duo T7250 (2 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB) a čipsetem PM965. K němu je třeba přisadit i dedikovanou grafickou kartu, jak je poslední dobou u výrobců notebooků zvykem, sáhli po NVIDII, konkrétně po modelu GeForce Go 8400GS. To je sice low-end, oproti integrovanému řešené ale nabízí znatelně lepší výkon a také větší možnosti vyvedení jednotlivých portů (což ale výrobci ne vždy využívají). Výrobce se také chlubí osazením RAM, využívá totiž značkové moduly Kingston. V Claudii je to jeden 2GB modul s tím, že druhý slot je prázdný a připravený k dalšímu rozšíření.

Pevný disk má rozhraní SATA, kapacitu 160 GB, což je řekněme v oblasti průměru. Plotny rotují rychlostí 5400 ot./min, výrobcem je Fujitsu. Optická mechanika je vypalovačka Super Multi DVD DL, zajímavého na ní není snad nic kromě toho, že v notebooku je :-) Dodávaná baterie má 5200 mAh a šest Li-Ion článků. Dobu výdrže výrobce neudává.

Pro komunikaci s okolním světem notebook využívá jak Wi-Fi kartu a Bluetooth adaptér, tak gigabitovou síťovou kartu a analogový modem. Podle stránek výrobce notebook disponuje čtyřmi USB porty a jedním portem FireWire, dvěma audiojacky, D-Sub (ext. VGA) a S-Video portem a čtečkou paměťových karet (MMC, MS, MS Pro, SD) a šachtou pro ExpressCard v plné šířce (54/34).

Co se týče zabezpečení, není nijak propracované, chybí například TPM modul, ale přítomná čtečka otisků prstů vám může alespoň zrychlit přihlašování do jednotlivých aplikací. Multimediální hardware je na tom malinko lépe, krom již zmíněných mohu uvést ještě integrovanou webkameru.

V základu se notebook dodává bez OS, zvolit lze z Mandriva, Open SUSE a Ubuntu Linux distribucí, dále pak obou verzí Windows XP (Home a Pro) nebo konečně Windows Vista (veškeré OEM 32 i 64bit verze). V základu není dodáván žádný software, dokoupit lze pouze MS Office a Nero 7 Essential. Jako zvláštní nevýhod bych to však neviděl (ba naopak), alespoň budete mít na notebooku pouze a výhradně to, co chcete a potřebujete.

Doporučená koncová cena pro VBI Claudia v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7250 (2,0 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce Go 8400GS, SATA HDD 160 GB 5400 ot./min., Wi-Fi , LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, FireWire, BT a bez OS je 18 382 Kč bez DPH (21 875 Kč s DPH).

Představení

Diskuse