VBI Stanford - malý, lehký, modulární

7. 4. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

I když na českém trhu notebooky Verified By Intel nepatří mezi nejznámější, mohu je doporučit vaší pozornosti, protože dokáží nabídnout velice zajímavý poměr cena/výkon. V předkonfigurovaném modelu Stanford naleznete 13'' displej, výkonný procesor Core 2 Duo, dedikovanou grafickou kartu, ale i nadstandardní doplňky jako konektor e-SATA nebo čtečku otisků prstů, to vše za cenu jen malinko přes 20 000 bez DPH.

VBI Stanford - malý, lehký, modulární

Model Stanford má snahu se zařadit mezi thin-and-light notebooky a mohu říci, že se mu to celkem daří. Při rozměrech 320 x 235 x 34,5 mm si zachoval hmotnost 1,95 kg, což je přijatelné i pro denní nošení. Šasi ze stříbrných plastů je velice světlé a bude tedy třeba dbát na čistotu, ale myslím, že dodávají notebooku docela elegantní zjev, který vypadá určitě dráže, než ukazuje cenovka.

Displej má úhlopříčku 13,3'', což je velikost, která se dostala znovu do módy díky výbornému kompromisu mezi velikostí obrazovky a možnostmi mobility. Rozlišení je WXGA, tedy 1280 x 800 pixelů a výrobce garantuje, že na něm nebude jediný vadný pixel (což u jiných značek nemusí být uznatelný důvod reklamace). Povrch displeje je lesklý, napomáhá tak tedy sytosti barev, ale při mobilním nasazení pozor na odlesky světla a skvrny (třeba otisky prstů). Polohovacím zařízením je touchpad se dvěma tlačítky a čtečkou otisků prstů na místě tlačítka třetího, prostředního.

Přestože u notebooků na hranici 20 000 Kč už výrobci často sahají do nižších pater nabídky procesorů od Intelu (třeba „pětkovou“ řadu) nebo použijí procesory AMD, VBI Stanford je osazen procesorem Intel Core 2 Duo T7500 (2,2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), který výkonově stačí prakticky na jakoukoli práci. Sekunduje mu neodmyslitelný čipset PM965. Dříve se o PMkách psalo jako o výkonové variantě, to kvůli chybějícímu integrovanému grafickému čipu, ale dnes můžeme s úlevou říci, že výrobci grafik se chytili za nos a dedikovaná řešení začínají být běžná v celém průřezu nabídky notebooků na trhu. Důkazem je i Stanford, který disponuje kartou NVIDIA GeForce 8400M, což je sice v podstatě low-end, ale výrazně lepší než jakékoli dedikované řešení. K dispozici má 256 MB vlastní paměti a další může sdílet se systémem. Systémová paměť totiž má už v základu 2 GB realizované jediným DDR2-667 modulem. Nemusíte si tedy dělat starosti s během Windows Vista a zbývá vám jeden slot pro případné rozšíření, ale je dobré si uvědomit, že neběží v dual-channel zapojení a že 32bitové systémy nemohou namapovat více než 3 GB RAM.

Datová úložiště vypadají velice zajímavě. SATA disk má kapacitu 200 GB, což je už dnes řekněme normální (a dokonce už i této cenové hladině), ale rychlost rotace datových ploten 7200ot./min. je vysoce nadstandardní. Optická mechanika pak splňuje všechna základní kritéria – Super Multi DVD DL vypalovačka. Li-Ion akumulátor má kapacitu 4800 mAh a šest článků, což znamená, že by také mohl podávat lehce nadprůměrné výkony, i když na druhou stranu výkonný procesor a dedikovaná karta si řeknou o své.

Přes svou cenu obsahuje VBI notebook i všechna potřebná komunikační rozhraní. Wi-Fi adaptér pro všechny standardy (a/b/g/draft-n), Bluetooth modul, gigabitový ethernet a i starý analogový modem. Mezi konektory pak vládne trojice USB 2.0 portů, jeden konektor FireWire (IEEE 1394), trojice audiojacků (s podporou S/PDIF), externí VGA výstup a e-SATA konektor. Nechybí ani ExpressCard slot a čtečka paměťových karet (MMC, MS, MS Pro, SD).

Zvláštní výbavou je snad i integrovaná webkamera a také čtečka otisků prstů, bohužel bez TPM čipu. V případě zájmu je možno pořídit Stanford včetně Robson modulu (flash vyrovnávací paměť mezi HDD a RAM), ale v běžné výbavě není.

Notebook se v defaultní konfiguraci dodává bez OS i dalšího software vyjma driverů a záruka na něj je 24 měsíců, na baterii 6 měsíců, pro fyzické i právnické osoby.

Doporučená koncová cena pro VBI Stanford v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7500 (2,2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou NVIDIA GF 8400M, SATA HDD 200 GB 7200 ot./min., Super Multi DVD, Wi-Fi a/b/g/n, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, BT a bez OS je 20 090 Kč bez DPH (23 907 Kč s DPH), stejně jako ostatní VBI je však možné si sestavu nakonfigurovat dle přání.

Představení

Diskuse