HP Mini 1199ec Vivienne Tam Edition - elegance s puncem módní návrhářky

4. 5. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Přesvědčivý a originální styl, oslnivé jméno, pozornost a vyzývavost, to všechno chce firma HP nabídnout potenciálním klientkám, toto je totiž opravdový notebook, nejde ani tak o techniku, jako o vzhled a pocit. Ale pro technicisty dodám,že se jedná o 10'' mini notebook s procesorem Intel Atom, miniaturním HDD, základní konektivitou a hmotností 1 kg. Cena ovšem vyšplhala až vysoko přes 11 000 Kč bez DPH.

HP Mini 1199ec Vivienne Tam Edition - elegance s puncem módní návrhářky

Prozatím se o jakous spolupráci na poli designu, stylu a tak trochu i výkonu pokoušeli výrobci notebooků jen se slavnými sportovními automobilkami (Acer Ferrari, Asus Lamborghini). Firma HP si prozřetelně všimla, že zejména ženy - dnes doceňovaný sektor trhu – si velice oblíbily mini notebooky. A protože se o ženách často říkává, že na notebooku ocení především vzhled a styl, rozhodlo se HP spolupracovat se špičkovou módní návrhářkou, jejíž jméno se dostalo i do názvu edice. Její styl China Chic vsází na výrazné a kontrastní barvy, zde rudá s modrofialovou, a na orientální motiv. Musím souhlasit, že notebook se stylově vyvedl, upoutá na první pohled většiny mužů v okolí, dost možná spíše než samotná majitelka. O nic hůře si nestojí ani elegantní kabelka v podobném stylu, která je také přímo pro tento mini notebook určena.

Tělo mini notebooku je pochopitelně plastové, na tom barvy nic nezmění. Rozměry šasi odpovídají displeji, jsou tedy 261 x 16,6 x 25 mm, hmotnost se drží na příjemné hodnotě 1,02 kg, což mobilitě nijak nevadí, ba spíše naopak, notebook vás ani hmotností a ani velikostí nebude obtěžovat, stačí mít takovou tu větší kabelku.. nebo rovnou tu dodávanou v příslušenství. Tu bych doporučil spíše, protože ani ultrapřenosné mini notebooky nejsou příliš zvyklé na společnost otevřených odlakovačů nebo laků na nehty.

Displej notebooku by nemusel vůbec patřit mezi ty špatné, mluví pro něj při velikosti 10,1'' příjemné širokoúhlé (16:9) rozlišení 1024 x 576 pixelů, podsvícení pomocí LED, což jednak ušetří na tloušťce víka i na spotřebě energie, druhak s každým dalším použitým LED displejem se ty další budou moci zlevnit a objevit se ve více a více přístrojích. Polohovacím zařízením je touchpad se dvěma tlačítky, z rozměrových důvodů se však obě tlačítka musela vtěsnat na boky touchpadu a nikoli obvykleji pod něj.

Jak vidno, u tohoto notebooku nebudou součástky hrát až takovou roli, ale ani ve srovnání s konkurencí na tom Vivienne Tam Edition není o nic hůř. V podstatě povinností je dnes v této třídě procesor Intel Atom, zde ten s číslem N270 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 533 MHz FSB). O další potřebné se stará postarší čipset Intel 945GSE Express, který v sobě mimo jiné obsahuje i integrovanou grafickou kartu GMA 950. Její výkon už opravdu stačí jen na kancelářskou práci, internet nebo video, ovšem příliš vyšších nároků na tento počítač nebude, Filmy jsou bezproblémové, Solitér také. K dispozici je 1 gigabyte RAM, více nepřipouští licence pro běh s Windows XP.

Největší problém v celém přístroji by mohl představovat pevný disk: 80GB HDD je dnes prostě pro většinou uživatelů malý, zejména, když je v 1,8'' a s rychlostí otáčení 4200rpm, zde ani SATA rozhraní moc nepomůže. Pokud vám kapacita nevadí, doporučil bych spíše pokusit se o nahrazení nějakým SSD, v opačném případě to budete mít obtížnější. Optickou mechaniku nemá, jak je ve třídě zvykem, ani tento mini notebook, baterii pochopitelně už ano, ovšem informace ve tvaru: „3článková lithiumionová baterie“ toho o výdrži mnoho nenapoví.

Jak je u netbooků zvykem a nutností, nepřekypují zrovna nadstandardními konektory, ovšem pro běžné používání najdete vše potřebné: Wi-Fi a/b/g, Bluetooth a gigabitový ethernet. Analogový modem už zde neuvidíme. Na tělo notebooku se vešly bohužel pouze dva USB porty, ale v této velikostní kategorii nejde o nic neobvyklého. Dále následuje trojice audiojacků, slot pro SD /MMC karty a na poměry mini notebooků luxusní široký slot pro ExpressCard (/54). Za zmínku stojí i integrovaná webkamra.

Na českém trhu je Vivienne Tam Edition Mini k dispozici pouze s OS Windows XP Home SP3, dále je na disku obsaženo několik dalších programů jako MS Works, Adobe Reader nebo trial Symantec Norton Internet Security. Záruka je dva roky systémem Collect and return, lze ji rozšířit ještě o dodatečný rok.

Doporučená koncová cena pro HP Mini 1199ec Vivienne Tam Edition v konfiguraci s procesorem Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 533 MHz FSB), 1 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA 950, SATA HDD 80 GB 4200 rpm (1,8''), Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 2.0, Bt a s Windows XP Home je 11 756 Kč bez DPH (13 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse