Acer Aspire One D255 - dvoujádrový mini notebook

15. 11. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

I netbooky podléhají změnám a Acer přišel s jedním, kde dokázal výborně zkombinovat dobu výdrže na baterii s výkonem dvoujádrového procesoru Intel Atom. Samozřejmě se s 1 GB RAM a integrovanou grafickou kartou nejedná o žádný výkonový zázrak, ale vysoká mobilita ve spojení s 3G modemem určitě nemusí být k zahození, zejména když cena začíná již pod 7500 Kč bez DPH.

Acer Aspire One D255 - dvoujádrový mini notebook

Acer Aspire One je netbook, který je určen doopravdy všem, kdo chtějí mít maximálně mobilní notebook a záleží jim spíše na konektivitě než výkonu. Čtveřice barevných provedení (černá, hnědá, rudá, bílá) dává dostatečně široký výběr manažerovi i slečně v tanečních :-) O designu nemá cenu moc mluvit, S 10'' úhlopříčkou byli u Aceru rádi, že se jim do těla tohoto mini notebooku všechno vešlo a nikde nic nevyčuhuje. Převládají jasné rovné linie a plochy, jen na víku je zcela dominantní název modelové řady, který zastiňuje i logo výrobce. Proč toto Acer udělal nevím, mně se to rozhodně moc nelíbí, ale jedná se o věc vkusu a na funkci rostlináře to rozhodně vliv nemá. A ani na tu výpočetní, samozřejmě.

Netbook má více než sympatické rozměry, 258,5 x 185 x 24 mm by mohla být stejně tak velikost kapsy pánského pláště nebo decentní kabelky – s přenášením si tedy hlavu moc dělat nemusíte, navíc 1,25 kg vám opravdu ani tu příslovečnou kapsu neutrhne. Volné nošení bych ale zase tolik nedoporučoval, plasty jako materiál nejsou z nejodolnějších a zejména tenké víko, ač je velice pružné, by v případě nehody displej nemuselo ochránit.

Hlavní potíži malinkatých přístrojů je ovládání a displeje. Klávesnice je v našem případě opravdu od kraje ke kraji, Acer tvrdí, že má 93% velikosti standardní, což při troše zvyku nebude bránit plynulému psaní, i když tlačítka už budou znatelně menší. Multidotykový touchpad naopak příliš neutrpěl.

10,1'' displej má rozlišení WSVGA (1024 x 600 pixelů), které patří ke standardu a s přihlédnutím ke kategorii přístroje vám umožní pracovat bez obtíží. Zejména pokud jste zvyklí na současné přístroje s filmovým poměrem stran 16:9, nebude vám dělat velké potíže ani dost nízká výška pracovní plochy, i když řada „businessmanů“ stále upřednostňuje obrazovky 4:3. O podsvícení se starají LED, což je jistě dané spíše potřebou minimalizovat příkon přístroje, ale profituje z toho i zobrazení, samozřejmě.

Další důležitou výhodou nového Aceru je použití dvoujádrového procesoru Intel Atom N550 (1,5 GHZ, 1 MB L2 cache, DMI), který je vyroben 45nm procesem, TDP má na maximu 8,5 W a navíc podporuje i technologii Hyper-Threading, takže se jeví jako čtveřice virtuálních procesorů, a Enhanced Intel SpeedStep, takže dokáže výborně ovládat své vytížení a spotřebu. Procesor do sebe integruje i paměťový řadič a grafickou kartu, takže čipset Intel NM10 Express nemá zrovna moc práce. Grafika Intel GMA 3150 má pouze 2 shader jednotky na 200 MHz, výkon je tedy hluboko pod tím potřebným, který by rozběhl hry, potíže budou i s dekódováním HD Videa, hardwarově je podpora pouze pro kodek MPEG-2. Paměťový systém je tvořen jediným modulem 1 GB DDR3-800, řadič by sice uměl obhospodařit i 2 GB, zasáhl ovšem Microsoft se svými požadavky na PC vybavené Windows 7 Starter.

Osazen je pevný disk s kapacitou 250 GB, SATA připojením a 5400 otáčkami/min, což je naprosto průměrný disk, který ničím nepřekvapí, ale odpovídá cenové hladině. Optická mechanika samozřejmě v netbooku není osazena. Silnou stránkou je spíše výdrž na baterie. Počítač je osazen Li-Ion akumulátorem s šesti články, výkonem 49 Wh a kapacitou 4400 mAh. Výrobce udává výdrž až 8 hodin, které by snad šlo dosáhnout pří naprosto minimálním vytížení notebooku. Přesto i při práci a s aktivní Wi-Fi notebook vydrží celé odpoledne.

O konektivitu se stará Wi-Fi adaptér b/g/n, Fast Ethernet (10/100 LAN) a 3.0 Bluetooth adaptér. Pokud si připlatíte zhruba 1500 Kč, dosáhnete na konfiguraci s 3G modemem. Ten operuje ve všech čtyřech GSM/GPRS/EDGE pásmech a zvládá i UMTS/HSPA, HSDPA a HSUPA. Dále máte k dispozici trojici USB 2.0 portů, dvojici audiokonektorů, externí VGA a čtečku paměťových karet. Nabídku dotváří webkamera s integrovaným mikrofonem.

Počítač je dodáván s operačním systémem Windows 7 Starter, ze kterého pramení i řada HW omezení. Vedle OS a všech driverů jsou nainstalovány utility od výrobce (Acer eRecovery, ePower Management, CrystalEye, Updater) a řada programů třetích stran od Adobe Readeru, Flash Playeru přes Google Toolbar, Skype, Windows Live Essential až po Norton Online BackUp, McAfee Internet Security trial nebo MS Office trial. Záruka je v trvání jednoho roku bez dotčení zákonné záruky 2 roky pro fyzické osoby – nepodnikatele.

Doporučená koncová cena pro Acer Aspire One D255 v konfiguraci s procesorem Intel Atom N550 (1,5 GHZ, 1 MB L2 cache, DMI), 1 GB RAM, grafikou GMA 3150, SATA HDD 250 GB 5400 rpm., Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt 3.0 a s Windows 7 Starter je 7408 Kč bez DPH (8890 Kč s DPH).

Představení

Diskuse