Acer TravelMate 8172T - nejmenší mezi businessmany

30. 8. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

TravelMate 8172T je zajímavý thin-and-light notebook vybavený nízkonapěťovým procesorem Intel, slušnou dávkou paměti, velkým diskem a dokovacím konektorem. Navíc jako jeden z prvních přináší Bluetooth modul ve specifikaci 3.0. K tomu přidejme 12'' matný displej a střízlivý vzhled, a za doporučenou koncovou cenu jen málo přes 17 000 Kč tu máme kandidáta na přenosné zařízení i pro firmy s mizerným cash-flow.

Acer TravelMate 8172T - nejmenší mezi businessmany

Acer Travel Mate 8172T je zajímavým mixem mezi business notebooky a netbooky. Zdánlivě protichůdná kombinace ale funguje. Z netbooku si tento TravelMate bere hlavně rozměry, hmotnost a snad i trošku design, z business sektoru zase bezvadné hardwarové vybavení, jednoduchou černou barvu a třeba i dokovací stanici jako volitelné příslušenství.

Plasty šasi jsou slisovány v designu TimelineX, nepřinesou tedy mnoho překvapivého. Ale to bývá v business sektoru spíše ceněno. Hlavní barvou je matná šedočerná, povrch notebooku tak je poměrně odolný proti mastným otiskům a podobným „radostem“, které s sebou přináší lesklý materiál. Matný je navíc i displej, což je jeden z nejběžnějších znaků, že výrobce míří svůj výrobek do korporátní sféry.

Rozměry jsou 285 x 206,3 x 20,2 - 29,1 mm, hmotnost je 1.35 kg i se 6tičlánkovou baterií, což z notebooku pochopitelně dělá perfektně přenosný přístroj hodící se pro snadné přenášení a práci v terénu, klidně doslova na koleni. Minimální rozměry samozřejmě určitým způsobem limitují například pohodlí při psaní na klávesnici, ale pouze potud, jako v této kategorii u každého přístroje.

Obrazovka má úhlopříčku 11,6 palce, což spolu s výše zmíněnými rozměry smazává přesnou hranici mezi notebookem a netbookem a jde tedy o jeden z nejmenších přístrojů, které jsem ochoten nazývat notebooky. A proč? To si povíme až v odstavečku o výkonu a vybavení. Zatím však k displeji. Rozlišení je základní HD, tedy 1366 x 768 pixelů, povrch displeje je matný a podsvícení obstarávají LED. Displej si tedy bere jen minimum energie při zachování všech potřebných optických kvalit. Výrobce nezapomíná upozornit, že jde o displej šetrný k životnímu prostředí, protože nepoužívá rtuť. To je od Aceru bezesporu hezké, troufám si ale říci, že jde o marketingový chyták – nevím, že by v libovolné LED technologii výroby displejů bylo zapotřebí rtuti, těžké kovy se využívají v minimálním množství ve starší technologii CFL trubic, tedy LED obrazovka od Aceru je šetrnější jen oproti předchozí technologii, ne oproti konkurenci, která totéž na svůj web nenapíše.

Hlavní důvod, proč nepojmenovat tento Acer mini notebookem je bezesporu hardware, potažmo procesor. Jedná se o Core i3, byť v nízkonapěťové variantě 330UM (1,2 GHz, 3 MB L3 cache, DMI). Ta i přes nižší výkon a frekvenci procesoru má dvě jádra a stejné technologie jako jeho
vícevoltoví bratři – například Hyper-Threading, šetřící technologie SpeedStep nebo schopnosti hardwarové virtualizace (pouze VT-x). Důležitá je i grafická karta, protože na rozdíl od slaboučkých a zastaralých GMA 3150 řešení v netbookových atomech se zde potkáme s kartou Intel HD, která si na rozdíl od výše zmíněné bez obtíží poradí se všemi HD videi a i přes výrazně zpomalené jádro podá i nějaký výkon ve 3D – vhodný sice jen pro Aero prostředí ve Windows nebo extrémně staré hry, ale přeci jen alespoň něco. Systém je vybaven i 4 GB RAM ve dvou DDR3-1066 modulech, takže minimálně zde určitě problémové místo nebude a pokud vás nebude brzdit pevný disk, systém by měl mít přijatelnou rychlost a odezvu.

A sám pevný disk by také k zahození být neměl, a to minimálně po stránce kapacity – nabízí 500GB. K tomu SATA připojení a 5400 ot./min, tedy dnešní standard. Vzhledem k minimální velikosti notebooku i jeho kategorii je zřejmé, že optickou mechaniku v notebooku nenajdeme, řešením může být externí mechanika. Přestože je přístroj vybaven i dokovacím portem, na příslušné stanici EasyPort IV optickou mechaniku nenajdeme. Li-Ion akumulátor má šest článků, kapacitu 4400 mAh a výkon 48 W, v chodu má udržet notebook až šest hodin. K dispozici jsou i výkonnější nebo naopak slabší a lehčí alternativy.

O konektivitu se stará Wi-Fi adaptér b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth v nové specifikaci 3.0, což musíme ocenit velkým plus za rychlou aktualizaci technologie. Máme zde i trojici USB 2.0 portů, dvojici audiokonektorů (3,5mm stereo jack), výstup analogového obrazu (extrení VGA) a čtečku paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD,xD). Na první pohled poměrně chudá výbava, ale na většinu základních činností v terénu stačí, pokud potřebujete více, pomůže poslední z portů, totiž ten pro dokovací stanici, která přinese další USB porty i digitální DVI-D obrazový výstup. Samozřejmostí je i webkamera, další významný krok k business nasazení představuje i čtečka otisků prstů.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional a bohatým balíkem firemního software (Acer ePower Management, Recovery Management, Bio-Protection, Crystal Eye, Updater apod.), software třetích stran představuje Adobe Reader nebo Fash Player, Corel WinDVD, Skype nebo zkušební verzi MS Office a standardně otravné trialy Norton beckupu a McAffee Security Suite.. Záruka je platná po dobu 2 let (záruka na produkt 1 rok + 1 rok rozšířená záruka Acer Advantage bez nutnosti registrace).

Doporučená koncová cena pro Acer TravelMate 8172T v konfiguraci s procesorem Intel Core i3 330UM (1,2 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), 4 GB RAM, grafikou Intel HD, SATA HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt 3.0 a Windows 7 Pro je 17 290 Kč bez DPH (20 748 Kč s DPH).

Představení

Diskuse