Asus Eee PC 1008P - originální design s novým Atomem

12. 4. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Většina 10'' mini notebooků nabízí věci velice podobné - procesory Intel Atom, hmotnost jen mírně přes 1 kg, DDR2 paměti, WI-Fi a Bluetooth adaptéry, webkameru. Souboj o zákazníka se tak často vede cenou, ale ani tady už není kam ustupovat, a tak u Asusu zvolili jiné řešené, vtipný a originální design s novou povrchovou úpravou a v pastelových barvách - růžové a hnědé. Doporučená koncová cena tohoto stylového pomocníka činí 8000 Kč bez DPH.

Asus Eee PC 1008P - originální design s novým Atomem

Úloha mini notebooků je dnes snad každému jasná – doprovázet na cestách nebo během celého pracovního dne tam, kde jde o každý dekagram, ale nasazení a potřebná práce přesahuje možnosti PDA nebo smartphonů. A protože pro leckoho je dnes mini notebook stejnou samozřejmostí jako kabelka nebo aktovka, můžeme i na tomto poli vidět vznikající strukturovanost jako u větších notebooků – levný mainstream, výkonnější mini notebooky s dvoujádrovými Atomy a IONem nebo stylové kousky s různě povedeným, každopádně však originálním designem. A pokud jsem před chvilkou mluvil o kabelkách a aktovkách, nebylo to náhodou. Dnes představované Eee totiž patří mezi stylovky a díky zvláštní povrchové úpravě by si je mohl člověk s deskami na dokumenty skoro splést.

Asus Eee PC 1008P s designem od návrháře Karima Rashida se dodává ve dvou barvách, růžové a kávově hnědé, ve kterých je tvořen vzorek tzv. Digi-waves, tedy digitální vlnky, což jsou ve skutečnosti lehce prohýbané „obdélníky“ založené na poměru zlatého řezu, mají tedy působit přirozeně a dynamicky. Samotné barevné řešení je zajímavé, k dokonalosti ho ale dovádí fakt, že na barevný základ je ještě nanesen pryžový nátěr, který dodává dotyku třetí rozměr a určitou měkkost. Hnědý povrch dokonce na pohled trochu připomíná kůži z aligátora. Za krásu tedy jednička s hvězdičkou. Upozornit mohu i na to, že šasi tvoří prakticky jednolitý celek, protože vlastně všechny konektory jsou ukryté za dvířky, a to třeba i s vtipně (byť podle zahraničních fór neprakticky) řešenou redukcí mini VGA - VGA.


Redukce mini VGA - VGA

Další vlastnosti notebooku jsou pro mě už trochu neznámou – především si myslím, že takovéto tělo notebooku bude hůře přenášet teplo, což může být pozitivní pro uživatele, ale komplikací pro chladící systém i u tak „slabých“ součástek, jakými jsou procesory z rodiny Intel Atom. Šasi má velikost 262 x 180 x 26,2 mm a celý počítač váží 1,145 kg, což je pro mobilitu výborné a můžete ho bez problémů nosit vlastně všude.

Displej tohoto mini notebooku má úhlopříčku 10,1'' a širokoúhlé rozlišení WSVGA (1024 x 600 pixelů), což je na tuto úhlopříčku tak akorát, to aby pixely, a tedy třeba i fonty, nebyly příliš malé. Podsvícení obstarávají LED, což je ale jedna z charakteristických vlastností pro skoro všechny mini notebooky – bez nich by nebylo možno dosáhnout takové výdrže na baterie ani dostatečně nízkých rozměrů.

Pokud vůbec lze u současných Atomů mluvit o výkonu, stará se o něj procesor N450 (1,66 GHz, 512 kB L2 cache, DMI), procesor druhé generace vyráběný 45nm procesem a disponující Hyper-Threading technologií, tváří se tedy jako dvě virtuální jádra. Má i integrovanou grafickou kartu Intel GMA 3150, která je zcela přiměřená nasazení v mini notebooku – zvládne přehrávat filmy i v HD rozlišení, ale nic víc od ní nečekejte. Ovšem kancelářskou práci nebo rozhraní Aero zvládne bez potíží. Asi nejslabší místo bych viděl v použití pouhého 1 GB DDR2-600 paměti, při běhu více aplikací to může zdržovat i na relativně nenáročných Windows 7. Sám mám podobnou zkušenost s pokusem používat obdobný mini notebook pro běh profesionálního zvukového editoru v live nasazení. Samotné přehrávání není až takový problém, ovšem načítání jednotlivých stop mezi sety je neskutečně zdlouhavé a tedy prakticky nepoužitelné.

Celkem krátce se mohu zmínit o datových úložištích – optickou mechaniku pominu, v mini notebooku už tradičně žádná není, odkazuji jedině na externí řešení. Pevný disk má kapacitu 250 GB, připojen je přes SATA II rozhraní a rotace jeho datových ploten dosahuje rychlosti 5400ot./min. Jiné disky v ČR Asus pro tento notebook standardně nenabízí. Zato nezapomíná upozornit na dalších 500 GB Asus WebStorage, tedy prostoru na svých serverech, ovšem to je jednak podmíněno dostatečně rychlým a neomezeným připojením na net, druhak je tato služba zadarmo pouze jeden rok, poté je zpoplatněna. Baterie je vyrobena technologií Li-Pol a má udržet notebook v chodu až šest hodin, počet článků, výkon či kapacitu výrobce neudává.

Jak je asi zřejmé, na malém přístroji nebude přehršel konektorů. Základní, ale vlastně všechnu potřebnou konektivitu zajišťují Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 2.1+EDR adaptéry a nespecifikované Ethernet (osobně tipuji spíše Fast, tedy 10/100 pouze). Vedle dvou USB konektorů, dvou minijack zdířek pro zvukový vstup/výstup a jednoho mini VGA výstupu (s již zmiňovanou redukcí) zde ještě najdeme slot pro paměťové karty MMC a SD a webkameru s integrovaným mikrofonem.

Použitým operačním systémem jsou Windows 7 Starter Edition, ovšem druhou možností je systém ExpressGAte, který umožňuje i bez zdlouhavého bootování prohlížet web, používat Skype či IM messangery, prohlížet fotografie apod. Dále ještě Asus dodává řadu svých programů a utilit pod názvem Eee Docking, obsaženy jsou například programy pro přehrávání a stahování mulitmédií,
synchronizaci dat nebo upgradování počítače. Záruka je po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Asus Eee PC 1008P v konfiguraci s procesorem Intel Atom N450 (1,66 GHz, 512 kB L2 cache, DMI), integrovaným Intel GMA 3150, 1 GB DDR2 RAM, HDD 250 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/?, 2x USB 2.0, Bt a s Windows 7 SE je 8043 Kč bez DPH (9652 Kč s DPH).

%text:footer%

Představení

Diskuse