Asus Eee PC 1015P - mini a stylově s Bluetooth 3.0

23. 8. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Nedávno uvedl Asus zcela nový model Eee PC ve velikosti 10''. Pojďme se tedy dnes seznámit s přístrojem vybaveným procesorem Intel Atom, 2 GB RAM, zajímavou výdrží na baterie i elegantním šasi v designu Seashell. Hlavním tahákem je pak bezdrátová technologie Bluetooth v nové verzi 3.0. Doporučená koncová cena činí jen 7 tisíc Kč bez DPH.

Asus Eee PC 1015P - mini a stylově s Bluetooth 3.0

Seashell, tedy lastura, je již vyzkoušený design šasi, který Asus použil už i na předchůdce dnes představovaného notebooku. Každopádně krátké shrnutí: jednoduché tvary, velké plochy a jasné, jen velice mírně zaoblené linie, navíc i texturované víko a pracovní plocha v několika barvách, takže se není třeba příliš obávat ulpívání nečistot či otisků prstů. Chiclet klávesnice „roztažená“ od okraje k okraji a zapuštěné panty víka umožňující sklápět víko za základnu notebooku, a tedy pouze do omezeného úhlu (obvykle kolem 135°). Na první pohled vypadá tento netbook příjemně a neurazí, myslím, v jakékoli situaci, zejména do školy bych ho viděl jako naprosto ideální pomůcku.

Rozměry Asusu Eee 1015P jsou 262 x 178 x 23,6–36,4 mm , hmotnost je 1,25 kg včetně dodávané šestičlánkové baterie. Je jasné, že s mobilitou vůbec žádné potíže nebudou, s rozměry významně menšími než list A4 se notebook vejde leckams, u mé zimní bundy bych ho nejspíše vměstnal i do kapsy. A vzhledem k jeho hmotnosti nejspíše i klidně donesl do práce. Případná omezení pro práci s notebookem tedy určitě nebudou vyplývat z jeho mobility, ale...

...ale například z jeho velikosti. 10'' obrazovka je opravdu to nejmenší, s čím ještě lze pracovat a má samozřejmě řadu nevýhod. I při rozlišení WSVGA (1024 x 600 pixelů) je všechno velice malé a drobné – písmenka, obrázky, video.. a lidem se slabším zrakem to opravdu může činit určité obtíže. S tím je ale třeba počítat už při výběru notebooku. Kladem je LED podsvícení, které se dále podepisuje na výdrži na baterie, což je u netbooku jistě jedna ze základních vlastností. Povrch displeje je matný, což je další plus, minimálně tedy pro práci v pohybu.

Do mini notebooků patří Atomy – AMD se sice snaží konkurovat, ale hraje takříkajíc do plnejch. V Asusu 1015P opět najdeme Intel Atom N450 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, DMI) s TDP 5,5 W, který je sice pouze jednojádrový, ale je vybaven technologií Hyper-Threading, takže se tváří jako dvě virtuální jádra. Je doplněn 1 GB DDR2-667 RAM, paměťový řadič sice podporuje až 2 GB, ale fungují restrikce kvůli nasazení operačních systémů Microsoftu. Řešením může být nákup 2GB modulu a používání alternativních OS, třeba Linuxu. O zobrazování se stará integrovaný čip Intel GMA 3150. Výkon tedy není právě nejvyšší, problémy způsobují už HD videa nad rozlišení 720p a potíže budou i s HD Flash aplikacemi (videa na youtube apod.). Také to znamená, že na netbooku není digitální obrazový výstup.)


detail textury na víku

Osazen je běžný pevný disk s 250 GB kapacity, připojen je přes SATA rozhraní, rychlost rotace ploten ani velikost bufferu výrobce neudává. Jako výhodu se snaží prezentovat neomezené vzdálené úložiště na firemním webu, ovšem je zdarma pouze dva měsíce, navíc musíte mít možnost se (dostatečně rychle a ekonomicky) připojit k síti a ještě nevíte, kdo a jak vaše data chrání (nebo nechrání) a kdo se na ně dívá. Optická mechanika celkem pochopitelně v takto malém notebooku není. Zato šestičlánková baterie na bázi iontů lithia (Li-Ion) má kapacitu 4400 mAh a výkon 48 Wh, což má stačit až na 10,5 hodiny chodu přístroje. Je možnost dokoupit i silnější baterie, které v nejlepším případě mají výkon až 63 Wh a tak udrží netbook na živu více než půl dne, konkrétně 13,5 hodiny.

Konektivita je zajímavá, k dispozici je jako takové „lákadlo“ pro nákup především Blutooth 3.0, takovýchto zařízení zatím v oběhu moc není, ale jistě budou přibývat. Chcete být první? Vedle Bluetooth je tu samozřejmě Wi-Fi adaptér b/g/n a bohužel pouze Fast Ethernet (10/100). Výbava porty je naopak chudičká, vedle trojice USB 2.0 a výstupu na externí VGA jsou na netbooku již jen dvě zdířky pro zvuk a slot MMC/SD(HC) paměťových karet. Nechybí ale jednoduchá webkamera.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Starter a bohatým balíkem firemního software (Access umožní přehrávat nebo stahovat digitální obsah, Sharing snadnou synchronizaci a aktualizaci apod.), software třetích stran výrobce nezmiňuje. Záruka je platná po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Asus Eee PC 1015P v konfiguraci s procesorem Intel Atom N450 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, DMI), 1 GB RAM, grafikou Intel GMA 3150, SATA HDD 250 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt 3.0 a Windows 7 Starter je 6977 Kč bez DPH (8372 Kč s DPH).

Představení

Diskuse