Asus N53JN - zábava se dvěma grafikami

26. 7. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus se svým N53NJ přidává další porci technologií mezi multimediální notebooky s 15'' obrazovkou. O domácího uživatele bojuje nejen pohledným designem, ale především procesorem Intel Core i5, nadstandardně velkou pamětí, více než dostatečným pevným diskem a hlavně technologickou novinkou, portem USB 3.0. A to nechybí ani ostatní nutné vybavení pro domácí zábavu. Doporučená koncová cena se přitom drží pod 25 000 Kč bez DPH.

Asus N53JN - zábava se dvěma grafikami

Asus je firmou, která se k novému standardu USB 3.0 postavila snad nejagilněji ze všech a do většiny svých nových „lepších“ notebooku dává alespoň jeden. Za to si ode mě vysloužil velkou pochvalu, jen tak dál. N53 zdaleka není první notebook, který tento port má, ovšem dobře zapadá do strategie firmy, která se snaží nabízet slušně vybavené notebooky za odpovídající cenu.

Na první pohled ale USB 3.0 vidět není, přesto notebook má čím zaujmout. Líbí se mi poměrně jednoduché linie i jasné rozhodnutí o barevnosti. Sám sice nejsem příznivcem stříbrné barvy, kterou Asus použil na většinu víka displeje, pracovní část notebooku je ale sladěna do jednotné černé. Nápaditým designérským kouskem je řešení pantů víka s prolisem v těle notebooku, za který si u mě Asus vysloužil druhé plus. K tomu připočtěme čistě černou klávesnici s numerickým padem a také černý, ovšem jasně oddělený dvoutlačítkový touchpad.

Rozměry notebooku jsou 384 x 265 x 278-391 mm a hmotnost 2, 91 kg, což už je i na tuto kategorii poměrně dost. Mobilita tedy nebude na nejvyšší úrovní, ale je to notebook pro domácí uživatele a vzít si ho na večer do postele nebo ke známým pochlubit se fotkami z dovolené problém rozhodně nebude.

Displej disponuje úhlopříčkou 15,6'' a tedy širokoúhlým poměrem stran 16:9 a rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů). Povrch displeje je v souladu s jeho zaměřením lesklý, podsvícení obstarávají diody (LED).

Základ notebooku je přizpůsoben co nejširšímu spektru úkolů a výkonově bych ho zařadil jako mid-level, tedy někam na střed. Notebook bez potíží zvládne jakoukoli práci v kancelářských programech a zahrajete si i rozumně nastavené 3D hry. Použitým procesorem je Intel Core i5 450M (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, DMI 2,5 GT/s) s TDP 35W, který doplňuje čipset Intel HM55. Na desce procesoru je i integrovaný grafický čip Intel HD, který je velmi energeticky šetrný a poslouží při běžné práci, kdy nebude notebook příliš „žrát“ baterie a při připojení k síti nebude tolik „topit. Ovšem díky technologii NVIDIA Optimus se při náročnější práci (typicky 3D aplikace, ale klidně i HD filmy) se automaticky zapne dedikovaná karta MVIDIA GeForce 310M (nástřel v 3DMark06 3154 bodů podle notebookcheck.com). Paměťový systém má pak zajímavých 6 GB DDR3-1066 RAM, která je realizována jední 4GB a jedním 2GB module. Jsou tedy osazeny oba paměťové sloty a případné rozšíření na 8 GB by bylo nevýhodné, ale myslím, že 6 GB bude stačit po celou životnost počítače.

Osazený pevný disk má kapacitu 640 GB, což už postačuje na pěknou řádku uložených filmů, připojen je pochopitelně přes SATA rozhraní a jeho datové plotny rotují 5400 otáčkami za minutu. Osazena je samozřejmě i optická mechanika, stále je to vypalovací Super Multi DVD DL. Li-Ion baterie má šest článků a kapacitu 4400mAh, udávaná doba výdrže je „až 2 hodiny“, ovšem bude se výrazně měnit podle druhu vykonávané práce, záležet bude především na zapnuté grafické kartě. Třeba při prohlížení netu při připojení přes síťovou kartu a staženém jasu displeje by se mohla podle mě pohybovat i mírně výše.

Konektivita notebooku je ve standardu, tedy Wi-Fi b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth 2.1+EDR, bezdrátové 3G modemy přeci jen ještě běžné nejsou. Výbava porty je také velice dobrá, vévodí jí USB 3.0 port, který je v současnosti tím nejrychlejším, který na notebooku můžete mít a pokud máte periferie, které ho podporují je to nejlepší volba pro videokamery, externí pevné disky nebo třeba profesionální zvukové karty. Přesto notebook disponuje i eSATA konektorem, dvěma USB 2.0 porty, HDMI a externím VGA (D-Sub) portem, dvojicí analogových audiokonektorů (mini-jack), čtečkou paměťových karet (MMC, MS / Pro / Duo, SDXC) a slotem ExpressCard. Samozřejmou součástí výbavy je i webkamera.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional 64 bit, řadou utilit od Asusu (pro ovládání kamery, update systému, připojení do bezdrátových sítí apod.), trialem MS Office a nějakým tím bloatware jako je trial antiviru. Záruka platí po dobu 2 let.

Doporučená koncová cena pro Asus N53JN v konfiguraci s procesorem Intel Core i5 450M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI 2,5 GT/s, TDP 35 W), s grafikou NVIDIA GeForce 310 přepínatelnou via NVIDIA Optimus s integrovanou grafikou Intel HD, 6 GB DDR3 RAM, HDD 640 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, Bt a s Windows 7 Pro (64bit) je 24 790 Kč bez DPH (29 748 Kč s DPH).

Představení

Diskuse