Asus N73Jq - 17'' a zvuk od Bang a Olufsen

27. 9. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus se nebojí nových technologií, designových pokusů ani zajímavých partnerství, všechny tyto věci v podobě příjemně šedého 17'' notebooku s opravdu HD displejem, čtyřjádrovým procesorem, velmi slušnou dedikovanou grafickou kartou NVIDIA (Fermi), USB 3.0 a zvukem navrženým pod taktovkou dánských design-inženýrů pojmenoval N73Jq a poslal na trh za doporučenou koncovou cenu pod 30 000 Kč bez DPH.

Asus N73Jq - 17'' a zvuk od Bang a Olufsen

Asus N73Jq je multimediální notebook, který si může dělat nároky až na hranu kategorie herních přístrojů. Nejlépe by se však měl uplatnit u milovníků filmů, byť je pochopitelně vhodný pro jakoukoli zábavu, jen je třeba brát ohled na hmotnost a rozměry, které pochopitelně vycházejí z 17'' displeje. Design je velmi subjektivní kategorií, ale mohu říci, že tento Asus se mi líbí. Není na něm sice nic úplně „suprového“, ale lehce prohnuté linie a kombinace šedé a černé barvy nikdy ostudu dělat nebudou.

Rozměry notebooku nepatří mezi nejmenší: 420 x 287 x 36,7-40,5 mm a 3,4 kg už nejsou na nošení nic moc, ještě tak odnést do auta a odjet na chalupu, ale ani v batohu do města by se mi s ním vláčet nechtělo, i když by to snad šlo. 17'' DTR notebook na to jednoduše není určen. O to lépe je notebooku na stole a také vám u něj – pohodlně se vešla plnohodnotná klávesnice i s numerickým blokem, a ještě po stranách zbylo místo na multimediální tlačítka. S konstrukcí šasi souvisí také nejprezentovanější „tahák“ tohoto notebooku, totiž technologie SonicMaster, která byla vyvinuta za pomoci inženýrů dánského krále designu, firmy Bang & Olufsen. Jde jak o návrh reproduktorů a ozvučných prostorů, tak ladění zvukového kodeku. Na vlastní uši jsem sice neslyšel, ale Asus od dvojice integrovaných reproduktorů slibuje takové zázraky, že zůstávám skeptický. Dobrý návrh a zpracování určitě může zvuku notebooků, který je často opravdu „odfláklý“, výrazně pomoci. Ale jako Hi-Fi sestava to nebude hrát nikdy.

Displej má úhlopříčku 17,3'', což umožňuje použití Full HD displeje s rozlišením 1080i (1920x1080), ve filmovém nasazení je to tedy již téměř přímá konkurence pro menší desktopové monitory. Podsvícení obstarávají samozřejmě LED a povrch displeje je lesklý, vše je tedy podřízeno co nejlepšímu zážitku. Osobně mi matné obrazovky přijdou praktičtější, zde ovšem lesklou mohu snad jen pochválit.

Ani hardwarově nenechal Asus nic náhodě a plně využil tak velkého objemu, který mu šasi nabídlo. Objem vzduchu a jeho vedení je totiž nejdůležitější při chlazení. Zde nebyl problém, proto se můžeme potkat se čtyřjádrem Intel Core i7 740QM (1,73 GHz, 6 MB L2 cache, DMI 1066 MHz) doplněným o čipset Intel HM55. Ten obsahuje i grafické jádro GMA HD, které se může starat o běžný provoz notebooku výměnou jen za nízkou spotřebu a také vyzářené teplo. Pokud ovšem chcete vidět Full HD film nebo rovnou rozjet pořádnou hru a nechat vrčet větráky naplno, je lepší spolehnout se na technologii NVIDIA Optimus, která automaticky přepne na dedikovanou kartu NVIDIA GeForce 425M GT s 1 GB paměti a technologií CUDA. Tato karta patří na rozhraní mainstreamu a vyšší třídy, je postavena na architektuře Fermi a nabízí DirectX 11. Normálně by tato karta určitě zvládla i nejnovější hry ve velmi slušném nastavení svižně, u tohoto Asusu budete přeci jen muset v požadavcích polevit, a to kvůli tak vysokému nativnímu rozlišení displeje, přesto byste na nějaké zásadnější problémy narážet neměli, snad jen to nastavení „pouze“ na mid-level detaily nebo nižší anizotropní filtrování... Sílu systému dokresluje 6 GB RAM, tentokráte hned ve třech modulech DDR3-1333.

1 TB diskového prostoru je také více než příjemný, a to ještě musíme připočíst rychlost, protože této kapacity je dosaženo použitím dvou 500GB SATA disků s rychlostí rotace datových ploten 7200 ot./min. A to ještě nemluvíme o možném RAID (poli). A ani optická mechanika nenechá nikoho na pochybách, že jde o opravdu multimediální stroj – jde o Blu-ray – DVD combo mechaniku. Je škoda, že vypalovat lze pouze DVD a CD, ovšem dobou combo mechanik jsme prošli i s DVD a nejspíše se tomu nelze vyhnout. Baterie je typu Li-Ion s kapacitou 4400 mAh a výkonem 47 Wh, což je dobré pro 15'' univerzál, ale u takto výkonného notebooku vystačí tak na dvě hodiny nenáročné práce, pokud vytížíte grafiku naplno, ani nevytahujte adaptér ze zásuvky.

Konektivita je na úrovni všech dnešních notebooků – Wi-Fi s podporou standardů b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth 2,1+EDR. Výbava porty a je celkem obvyklá, byť tu máme také jednu novinku. Tou je zařazení USB 3.0 portu, Asus jako jeden z prvních výrobců zařadil tento vylepšený standard do téměř všech svých nových notebooků, za což mu patří mé uznání. Na druhou stranu ho doplnil pouhou trojicí USB 2.0 portů, jeden navíc kombinovaný s eSATA. Ostatní porty už jsou v pořádku – dvojice audiokonektorů, z nichž sluchátkový je kombinovaný se S/PDIF, externí VGA a HDMI konektor (s digitálním prostorovým zvukem), čtečka paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD). Aby notebook plnil své multimediální poslání opravdu na maximum, přidal výrobce i vestavěný TV tuner (analog i digitál) s dálkovým ovládáním a také nezbytnou webkameru. V balení najdete zdarma i jednoduchou brašnu a optickou myš.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit. Nechybí firemní ovladače a utility, ale Asus nikde nezmiňuje software třetích stran. Přesto je dle mých zkušeností na disku předinstalován tril antiviru a několik podobných „radostí“. Záruka je v trvání dvou let bez rozlišení kupujícího.

Doporučená koncová cena pro Asus N73Jq v konfiguraci s procesorem Intel Core i7 740QM (1,73 GHz, 6 MB L2 cache, DMI 1066 MHz),6 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce 425M GT s 1 GB přepínatelnou via Optimus s GMA HD, 2x SATA HDD 500 GB 7200 rpm., Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, 1x USB 3.0, Bt a Windows 7 Pro je 29 408 Kč bez DPH (35 402 Kč s DPH).

Představení

Diskuse