Lenovo ThinkPad W701 - vlajková loď mezi ThinkPady

9. 8. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ThinkPad W701 je určen pro skutečné profesionály, nabízí obrovskou porci výkonu v podobě čtyřjádrového procesoru od Intelu i jedné z nejvýkonnějších grafik od NVIDIA, má i pevný disk s nadstandardními specifikacemi. A ani technologicky Lenovo nic nezaspalo, což dokládá i USB 3.0 port spolu s mnoha dalšími. Pro profesionály je ovšem kalkulována i cena, která se blíží 80 000 Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad W701 - vlajková loď mezi ThinkPady

Řada W v nabídce ThinkPadů od Lenova, to je jednoznačně to nejlepší, co vám tato firma může nabídnout, jednoduchý, ale maximálně účelný design, perfektní odolné šasi s magnéziovým rámem, vnitřnosti napěchované výkonem a bohužel také cenovka, na kterou se není jednoduché podívat. Určený je především pro profesionální grafiky, kteří potřebují vysoký výkon a co nejkvalitnější displej. Já si myslím, že po tomhle notebooku by mohl zatoužit každý, komu nevadí 17'' displej a váha kolem 4 kilogramů, protože kromě mobilního nasazení je tenhle notebook dobrý na všechno – od filmů přes úpravu videa a náročné 3D hry až po nejobtížnější 3D modelovací programy, rendering videa a podobné radosti. Nejprve se ale zastavme u designu.

Lenovo své poslední Thinkpady po designové stránce obstarává velmi dobře, myslím. Snaží se přeci jen potlačit jejich „cihlovitost“, kterou si nesou ještě z dob IBM, a notebooky příjemně zaobluje, ale přitom zůstávají stále velice jednoduché, ostře řezané a s funkčním a ergonomickým exteriérem. Stále také zůstávají matně černé, výjimku tvoří jen panty kloubů, které jsou v kovové barvě, neboť také z kvalitního kovu jsou, a klávesy Enter a ThinkVantage, které jsou tmavě modré. U 17'' úhlopříčky je dnes samozřejmostí plnohodnotná klávesnice s odděleným numerickým blokem, který zde také nechybí, vzhledem k rozměrům se návrháři nemuseli ani příliš krotit s rozměry tlačítek. Další zvláštností, byť ne novinkou, je hned trojice ovládacích zařízení, kromě nudného touchpadu a „kultovní“ rudé čepičky TrackPointu je v pravé části opěrek na ruce ještě šikovný tablet, ke kterému patří i elektronický stylus, která má v těle notebooku také své místo.

Rozměry notebooku jsou 410 x 310 x 40,6 – 41,4 mm a hmotnost činí 4,07 kg minimálně, což samozřejmě častému přenášení příliš nesvědčí. Na druhou stranu, je navržený především pro práci, kde budete potřebovat dobrý posez u stolu a alespoň „nějaké“ světelné podmínky, a vzít s sebou do brašny batoh a odebrat se do sousední kanceláře, nebo lépe ateliéru, žádný problém není.

O 17'' úhlopříčce jsem již mluvil, pro pořádek si ale napíšeme i ostatní specifikace displeje: při přepočtu do metrického systému je úhlopříčka právě 433 mm, rozlišení je lepší než Full HD – totiž WUXGA 1920 x 1200, což je údaj který běžně nalezneme u stolních LCD monitorů až tak od úhlopříčky 22'' a více. Navíc i poměry stran jsou přeci jen "kancelářské", i když širokoúhlé, tedy 16:10. Povrch je matný, podsvětlení obstarávají diody (LED). Krom toho má, stejně jako předchozí generace, možnost plně nastavitelného gamutu a také automatický kalibrační senzor, který se o toto nastavení postará za vás.

Aby procesor zastal co nejvíce práce, zvolili inženýři v Lenovu model Core i7-820QM od Intelu, který má čtyři jádra a v režimu jediného pomocí turbo Boost technologie pracuje až na frekvenci 3,06 GHz (1,73 GHz, 8 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W). O grafický výkon se stará dedikovaná karta NVIDIA Quadro FX 2800M, Ta má certifikace řady výrobců profesionálního 3D software a velice slušný výkon, v 3DMarku 06 11 162 bodů (podle notebookcheck.com). Disponuje 96 unifikovanými shadery, podporou DirectX 10, 256bitovou paměťovou sběrnicí a 1 GB DDR3 paměti. Jejím srdcem je jádro, které bylo použito už v kartě GeForce 9800GT (kdysi absolutní král žebříčku), pouze vyráběné menším 55nm procesem. Je tak o něco výkonnější, ale řekne si o 75 W (TDP). Notebook je možné koupit i s výkonnější Quardro FX 3800M s TDP hrozivých 100W. V základu je počítač dodáván s 4 GB DDR3-1333 RAM ve dvou modulech po 2 GB, což pro většinu i dost náročné práce stačí. Pokud ale chcete upravovat třeba velmi podrobné obrázky přímo v RAW formátu, může se hodit i více. A tady mám také dobrou zprávu, čipset podporuje až 16 GB paměti a navíc je máte i kam osadit – na rozdíl od většiny notebooků má totiž W701 čtyři (!) paměťové sloty.

Osazený disk má kapacitu 500 GB a je připojen přes SATA 2 rozhraní, což není nic moc zvláštního, ale pro co nejvyšší výkon pracuje hned s 7200 ot./min. To už znamená docela rychlou součástku, ale pořád Vám to nemusí stačit. Nevadí. K dispozici je totiž ještě jedna volná pozice na druhý disk a RAID řadič. A pokud je i tohle málo, můžete ještě použít UltraBay šachtu a vložit třetí disk do ní. Pro věčné nespokojence je tu už jen velice drahá možnost použít na tohle všechno SSD. Pokud se spokojíte se dvěma disky, v UltraBay může zůstat i DVD Super Multi optická mechanika. Blu-ray, by se jistě hodila také, ale přeci jen tohle není multimediální přístroj, získat ji lze ve vyšším modelu W701ds, který má o něco víc odlišností a jeho cena v ČR je vysoko za hranicí 100 000 Kč. Baterie má hned devět Li-Ion článků, další údaje výrobce neuvádí, pouze předpokládanou dobu výdrže kolem 2 hodin,což i tak je na notebook s příkonem menšího elektrického radiátoru až dost.

Konektivita je v podstatě na maximu dnešních možností, když vedle Wi-Fi a,g,n adaptéru, gigabitového Ethernetu a Blutooth modulu nabízí i analogový modem, někomu by mohl snad mohl chybět bezdrátový 3G modem, ale i to by bylo řešitelné pomocí ExpressCard. Technologickou úroveň navyšuje osazení jednoho USB 3.0 portu a čtveřici USB 2.0 portů, jeden z nich je navíc ještě kombinován s eSATA. Přes superrychlé připojení pomocí trojkového USB zůstal zachován i FireWire port, takže můžete mít najednou připojenou třeba videokameru, rychlý externí disk i zvukovku a ještě vám zbývají sloty třeba pro myš, klávesnici a tiskárnu. O obraz se postarají hned tři výstupy, vedle analogového VGA (pro projektor) i digitální DisplejPort a DVI-D, následuje dvojice audiokonektorů, čtečka paměťových karet (MMC, MS /Pro, SD, SDHC) a čtečka Compact Flash a také již zmiňovaný ExpressCard /54 slot. Jako bonbónek tu není jen obligátní webkamera, ale také důvěryhodné zabezpečení pomocí čtečky otisků prstů a TPM modulu.

Použitým operačním systémem jsou Windows 7 Professional 64bit, kromě nich obsahuje notebook také hromadu užitečných aplikací pro všechny případy pod názvem ThinkVantage (aktualizace, správa zařízení, bezdrátových sítí, Power Manager atd..) a také trial MS Office 2007. Záruka je tříletá typu Costumer Carry-in, ovšem Lenovo nabízí širokou škálu dalších rozšíření včetně on-site servisu a pojištění proti náhodnému poškození.

Doporučená koncová cena pro Lenovo ThinPad W701 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-820QM (1,73 GHz, 8 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA Quadro FX 2800M, SATA HDD 500 GB 7200rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 4x USB 2.0, FireWire, Bt a Windows 7 Pro 64 je 78 950 Kč bez DPH (94 817 Kč s DPH).

Představení

Diskuse