Sony VAIO VPCEA2S1E - stylovka ve čtyřech barvách

6. 9. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Nový 14'' střízlík od Sony zaujme velkým výběrem barev šasi, překvapí displejem s vysoce nadprůměrným rozlišením, potěší slušným procesorem i dedikovanou grafickou kartou, uspokojí velkým pevným diskem nebo konektivitou. A z účtu vám zmizí jen 20 000 Kč bez DPH.

Sony VAIO VPCEA2S1E - stylovka ve čtyřech barvách

Myslím, že se nejméně v úvodu budu zase opakovat. Ale co nadělám, Sony se svými VAIO notebooky jednoznačně drží kontinuální styl, pro který je nejsnazší použít slovo elegance. Nebo možná Styl. A nebo třeba barevnost. Když potřebujete zavazadlo, koupíte ve sportu krosnu nebo u Bati kufr, ale kabelku jedině u Louise Vuittona. A právě takovým kabelkám nejspíše odpovídají VAIO notebooky, nemusí být úplně nejpraktičtější, ale přesto jsou dobře vymyšlené, navržené a hlavně krásné. A na rozdíl od kabelek díky široké paletě nabízených barev i unisex.

Na webu Sony najdeme k tomuto VAIO s naprosto krkolomným a nezapamatovatelným označením modelu charakteristiku „Náš nejbarevnější notebook“. To na první pohled jako velké terno nevypadá, navíc čtyři barvy, vedle klasičtějších černé a bílé i růžová a modrá, zas tak moc nejsou. Ale jak jsem psal u výše, notebook je opravdu stylový, i když v růžové i modré variantě je „jen“ černá chiclet klávesnice, u černého modelu samozřejmé také, bílý má bílou i klávesnici. Rozměry notebooku jsou 345,8 x 238,7 x 27,3 mm při hmotnosti 2,35 kg. Rozměry to nejsou úplně nejmenší, zejména je poznat maličko širší rámeček displeje, ale z kategorie 14'' notebooku zas tolik nevystupují a i hmotnost je zcela v pořádku. Notebook má jistě zajímavé mobilní možnosti, zejména když přihlédneme k výkonu a charakteristikám displeje, o nichž si zanedlouho také povíme. Připočteme-li design, je toto VAIO ideálním sebeprezentačním nástrojem.

I při úhlopříčce 14'' chtěli inženýři od Sony nabídnout co nejostřejší obraz, proto zvolili na takovýto displej přímo úžasné rozlišení 1600 x 900 pixelů. Na filmy nebo třeba prohlížení fotografií a obrázků je to perfektní, naopak v případě textu mohou být písmenka velice titěrná – sám na stejném rozlišení, ale při o palec a půl větší úhlopříčce mám v browseru nastavený pevný zoom, abych si mohl číst pohodlněji a u tohoto notebooku to bude potřebné o to více. Jak také napovídá rozlišení, poměr stran je 16:9 a podsvícení obstarávají diody (LED).

O výkon se stará oblíbený základní model – Intel Core i3-350M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, DMI) podporující Hyper-Threading, ovšem bez Turbo Boostu. Tomu sekunduje čipset Intel HM55, který se stará ovšem pouze o periferie, neboť paměťový řadič je přímo u procesoru. Jeho součástí je i integrovaná grafika, ta je ovšem deaktivovaná a o její práci se mnohem lépe postará dedikovaná karta ATI Mobility Radeon HD 5145. Ta má 80 unifikovaných shaderů a je vyrobena 55nm procesem, což znamená, že vývojově patří do starší generace čipů od ATI, a proto také podporuje pouze DirectX10.1. Tato karta určitě udělá dobrou službu při sledování filmů v libovolné kvalitě, ovšem jde o low-end model a je třeba počítat s tím, že ve 3D hrách v nativním rozlišení displeje moc fps nenaměříte, a to ani u starších her. Snížením rozlišení se sice výkon zlepší poměrně výrazně, ale přijdete o hlavní devizu displeje – ostrost. Přesto je toto řešení mnohonásobně lepší než integrovaný čip od Intelu. Paměťový systém sestává z 4 GB ve dvou DDR3-1066 modulech. Není tedy třeba mít obavy z pomalé odezvy systému nebo dalších problémů, které s sebou může nízká kapacita RAM přinášet.

V notebooku je namontován pevný disk o kapacitě 500 GB, rychlosti 5400 ot. za minutu a připojen je pochopitelně přes SATA rozhraní, jiné dnes opravdu nikde nepotkáte. V přístroji má své místo i optická mechanika (do menších notebooků se již zpravidla neosazuje). Jde o Super Multi DVD vypalovačku s podporou dvouvrstvého zápisu, takže nic, co bychom nečekali. Instalovaná baterie je typu Li-Ion, má výkon 39 Wh a kapacitu 3500 mAh. Podle měření softwarem MobileMark má být doba výdrže až 3,5 hodiny.

Pro spojení se světem je VAIO vybaveno jak Wi-Fi adaptérem b/g/n a Fast Ethernetem, ale samozřejmě i Bluetooth adaptérem 2.1+EDR. Dále po bocích notebooku najdem čtyři USB porty, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA, dále externí VGA a digitální HDMI port pro výstup obrazu a v případě HDMI i prostorového zvuku, dvojici audiokonektorů a sloty pro paměťové karty MS /Pro-HG, SD a pro rozšiřující karty ExpressCard /34. Nechybí ani webkamera, stereoreproduktory a monofonní mikrofon. Zabezpečení je ovšem pouze softwarové

Dodávaným operačním systémem jsou Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi, takže využijete celé 4 GB své RAM. Dále jsou nainstalované firemní ovladače, utility a obslužný software jako např. VAIO Care, Media Plus, Transfer Support nebo Update, a také software/bloatware třetích stran jako MS Office Starter 2010 nebo nezbytný trial McAfee antiviru. Záruka je poskytována na dva roky.

Doporučená koncová cena pro Sony VAIO VPCEA2S1E v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-350M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), 4 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD 5145, SATA HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 4x USB 2.0, eSATA, Bt 2.1 a Windows 7 HP je 21 020 Kč bez DPH (25 301 Kč s DPH).

Představení

Diskuse