Sony Vaio EB3L1E - tradičně elegantní

20. 12. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Nový 15'' model notebooku od Sony je jako obvykle hezký a elegantní, s oblými liniemi a designem nezapírajícím svého tvůrce. Nabízí standardní mobilitu své kategorie, procesor Intel Core i3, plnou konektivitu i uspokojivou výbavu porty. Doporučená koncová cena zůstává pod 17 000 Kč bez DPH, což je kvůli hezky kulaté sumě na cenovce v součtu s daní.

Sony Vaio EB3L1E - tradičně elegantní

Musím se přiznat, že téměř všechny notebooky od Sony se mi líbily. Jejich design vychází z čistých tvarů, rovných ploch a jemného kulacení. Na druhou stranu je pravda, že sám mám ošklivou, ostře řezanou černou „cihlu“. Možná je to také tím, že Vaia mi vždycky připadala jakoby ženská, i když bych se za ně určitě také nestyděl. Navíc jsou dlouhodobě nabízena v různobarevných verzích, což podle mé zkušenosti také více ocení něžnější část lidstva. Dnes představovaný přístroj například je k dispozici jak ve sněhově bílé, tak teple tmavě hnědé.

Šasi svými rozměry pečlivě kopíruje velikost širokoúhlého displeje, přesně to činí 369,8 x 248,2 x 31,1 mm, do šasi se tedy krásně vejde celá klávesnice i s numerickým blokem kláves, nic ani nemuselo být nijak zvlášť zmenšováno. Klávesy jsou typu chiclet, což je už u Sony věc téměř tradiční, navíc se dá spoléhat, že bude příjemně použitelná, byť jde jen o důvěru v renomé značky, ovšem posílené předchozí zkušeností. Hmotnost počítače činí 2,7 kg, což také naprosto odpovídá průměru této kategorie – univerzální domácí notebook. Mobilita je jistě na první pohled představitelná, notebook odnesete, kamkoliv budete chtít, ovšem na skutečnou práci v terénu nemá ani hmotnost, ani míry, ani výdrž baterie.

Displej má na první pohled trošku netypickou úhlopříčku, totiž 15,5'', ale nic zvláštního v tom není třeba hledat, ostatní specifikace jsou naprosto běžné – rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), poměr viditelných stran (16:9). Je škoda, že Sony nepodalo více informací, minimálně o povrchu displeje (tipuji lesk, ale kdo ví..) a o podsvícení (nejspíše LED, ale opět nepotvrzeno). Dodám tedy alespoň informaci o polohovacím zařízení, jímž je – bez překvapení – vícedotykový touchpad.

Hardwarová výbava je, podobně jako celý notebook, možná krom designu, opět přesně v průměru třídy. Základem je jako obvykle od Intelu. Do nižšího mainstreamu patří Core i3, v našem případě model 370M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI) a k němu čipset HM55 Express. Výkon tohoto dvoujádra je v podstatě dostačující pro běžné nasazení a ještě zbývá rezerva, pokud nebude ve vašem podnikání brzdou grafika, nebude jí ani procesor. A tedy obrazové výpočty – obstarává je dedikovaná karta ATI Mobility Radeon HD 5470 s 512 MB vlastní paměti, ukousnout další si může z té systémové. Opět se jedná o slabší mainstreamové řešení, ale umožní spustit všechny hry, i nové tituly, jen budete muset používat low nastavení. Pokud toto nejste ochotni přetrpět, nezbývá než nainstalovat hry alespoň dva roky staré a nebo se stát okresním přeborníkem v solitéru:-) Paměťový systém počítače je tvořen 4 GB ve dvou DDR3-1066 modulech.

Vybavení paměťovými jednotkami není úplně luxusní, ale dnešních standardů se drží. 320GB SATA disk s 5400 otáčkami za minutu není právě výkřikem techniky a u konkurence se potkáme s lepšími disky i u levnějších sestav, ale budiž. Na optickou mechaniku – Super Multi DVD DL vypalovačku – si stěžovat nemůžu, ale přeci jen už sním o době, kdy Blu-ray bude samozřejmostí, vždyť jsou na trhu už nějakou dobu. Baterie, tedy lépe řečeno Li-Ion akumulátor, má kapacitu 3500 mAh a výkon 39 Wh, což není opravdu mnoho, přesto ale podle výrobce udrží notebook v chodu 3 hodiny. Já dodávám, že to ovšem na notebooku moc neuděláte, zapnutá Wi-Fi a vyšší jas displeje s dobou výdrže jistojistě dost zahýbou.

Konektivita je soustředěna do tří adaptérů, jednak Wi-Fi b/g, jednak gigabitového Ethernetu a posledně do Bluetooth 2.1+EDR. Situace mezi porty je také vyjasněná, jsou zde jen ty základní, ale zároveň praktické a potřebné, a to v dostatečné míře: trojice USB 2.0 a čtvrtý ještě kombinovaný s eSATA, dvojice audiokonektorů, HDMI a VGA konektor a na konec sloty pro paměťové karty (MS/Pro, SD/HC) a ExpressCard. Nakonec přidáme webkameru a hardwarová výbava je kompletní.

Ta softwarová sestává z operačního systému Windows 7 Home Premium 64bit, bohaté škály Vaio utilit (Media Plus, Care, Transfer Support, PMB), Adobe Readeru a trialverzí MS Office, McAfee a Nortonu. Záruka je poskytována po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio EB3L1E v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-370M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), 4 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD 5470 s 512 MB VRAM, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a s Windows HP 64 činí 16 836 Kč bez DPH (20 280 Kč s DPH).

Představení

Diskuse