Sony Vaio VPCEB2Z1E - multimédia i hry

28. 6. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebooky Vaio řady E jsou určeny pro zábavu a ještě okořeněny zajímavým designem. Pro lecjaké multimediální nasazení můžete použít Blu-ray mechaniku, displej s HD rozlišením, kvalitní dedikovanou grafickou kartu od ATI a procesor Core i5. Nechybí ani dostatečně velký pevný disk a konektivita. Doporučená koncová cena přitom zůstává na 24 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio VPCEB2Z1E - multimédia i hry

Černo-černý krasavec z dílny Sony je určen především pro lidi, pro které počítač představuje zábavu. Filmy, hudba, hry, to je to, co od tohoto počítače můžete očekávat. Mobilita je standardní, takže lze notebooky i bez obtíží přenášet, ale do školních lavic či na pracovní schůzku lze najít i výhodnější kousky. Ale i jako univerzála si tento stroj představit dovedu.

Šasi s rozměry 370 x 248 x 31 mm skrývá 15,5'' širokoúhlý displej i klávesnici s numerickým blokem (byť číselná část má mírně zúžené klávesy) a dvoutlačítkový touchpad. Zatímco chiclet klávesnice vypadá bezvadně a u Sony nebývá ani problém s její kvalitou, okolí je v lesklém laku, takže dovybavte svou brašnu také nějakým mikrovláknovým hadříkem a nebo se dejte na daktyloskopii, zjistit, kdo všechno na počítač sáhl, nebude vůbec těžké. Víko notebooku se vyklápí za zadní stranu, což nemám moc rád, protože jednak to snižuje celkový možný úhel, který spolu tělo a víko displeje mohou svírat, druhak na zadní stranu nelze umístit žádné konektory a ještě se obvykle o něco hůře vyměňuje baterie. Hmotnost dosahuje 2,7 kg, což je na 15'' notebooky téměř přesný průměr. Notebook pochopitelně lze bez problémů přenášet prakticky kamkoli, pokud by to ale měla být primární úloha přístroje (pracovní nástroj, poznámkový blok na přednáškách apod.), poohlédnul bych se nejspíše jinde. Jako univerzál ale zklamat nemusí.

O úhlopříčce displeje jsme již mluvili, je to 15,5'', další technické údaje mohou následovat: v centimetrech to je 39,5, poměr stran je 16:9, rozlišení HD ready, tedy 1366 x 768 pixelů, povrch pochopitelně lesklý. Přestože Sony slibuje ostrý a kontrastní obraz, o technologii podsvícení se nikde nezmiňuje, což přeci jen u větších úhlopříček znamenává starší CFL trubice a nikoliv diody. To je velká škoda, i když v podstatě jen z hlediska spotřeby, i CFL displeje mohou být výborné a LED méně propracované.

Hardwarové komponenty jsou na tom naopak velmi dobře. Procesor Intel Core i5 430M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, DVI 2,5 GT/s) disponuje všemi potřebnými technologiemi, tedy i Turbo Boost nebo Hyper-Threading. TDP je na 35 W. Čipsetem je model Intel HM55 Express, který spojuje procesor mimo jiné i s dedikovanou grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 5650 s 1 GB vlastní paměti. Tato karta už patří do střední třídy a umožní plynule hrát většinu moderních her, byť někde jen za cenu nižších detailů. Přeci jen desktopovým modelům se rovnat nemůže, v mobilní konkurenci si ale vede nadmíru dobře (3DMark 06 6702 bodů, F.E.A.R. 2 na high detaily 48 fps podle notebookcheck.com). V notebooku jsou celkem 4 GB RAM ve dvou DDR3-1066 modulech, čipset sice podporuje 8 GB, ty však ještě dlouho potřebovat nebudete.

500GB disk nabízí dostatek prostoru pro všechna potřebná data, plotny se otáčejí rychlostí 5400 ot./min, připojení je přes SATA rozhraní. Perličko tohoto počítače je však Blu-ray optická mechanika, byť podporuje pouze čtení Blu-ray disků, vypalovat je možno jen na DVD a CD všech běžných formátů včetně dvouvrstvých. Šestičlánková baterie má výkon 39 Wh a kapacitu 3500 mAh. Dobu výdrže výrobce neuvádí, neoficiální zdroje uvádějí hodnotu kolem 200 minut.

Konektivitu zajišťují gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 2.1+EDR, je tedy naprosto dostačující. Po obvodu notebooku se také nachází čtveřice USB 2.0 portů, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA, dvojice audiokonektorů, HDMI pro digitální výstup obrazu a zvuku a externí VGA pro obraz analogový. Dále zde najdeme slot pro ExpresCard /34 a pro MS/Pro/Duo paměťové karty. Multimediální schopnosti dotváří i webkamera (0,3 Mpx) a integrovaný mikrofon.
Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit, takže mimo jiné máte k dispozici i plnou velikost operační paměti. Další softwarovou výbavu vedle ovladačů představují programy jako Vaio Media Plus a Media Galery (domácí síť a multimédia), Adobe Reader a MS Office Starter 2010 nebo trialy McAfee antiviru a Norton BackUp.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio VPCEB2Z1E v konfiguraci s procesorem Intel Core i5 430M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, DMI 2,5 GT/s, TDP 35 W), dedikovanou grafikou ATI Mobility Radeon HD 5650 s 1 GB, 4 GB DDR3 RAM, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/100, 4x USB 2.0 (+eSATA), HDMI, Bt a s Windows 7 HP (64bit) je 23 761 Kč bez DPH (28 590 Kč s DPH).

Představení

Diskuse