Toshiba Qosmio F60 - na hry v rudé

13. 9. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Výkonný multimediální notebook od Toshiby možná ještě nestačí přímo na Grand Prix, ale v zářivě červené barvě upomínající na formule najdete 15'' displej, procesor Intel Core i5, mainstreamovou dedikovanou grafickou kartu NVIDIA, nadstandardní pevný disk a hlavně optickou mechaniku Blu-ray s podporou vypalování. Doporučená koncová cena se vejde do 25 000 Kč bez DPH.

Toshiba Qosmio F60 - na hry v rudé

Toshiba vrhla na trh notebook Qosmio F60, který patří do kategorie „lepších“ multimediálních strojů, které by měly podávat i slušný herní zážitek. Mimo to jsou toto i přístroje, u nichž bývá kladen důraz na design, ten má navíc býti spíše než elegantní alespoň trochu agresivní. Jak se to povedlo? Posoudit můžete podle obrázku. Mně osobně se červená barva docela líbí a její použití na víko a boky displeje v kombinaci s černou na ostatních plochách není vůbec marná. Notebook nepatří sice mezi ty nejmenší či nejlehčí, ale nějak mimo svou kategorii také není a snad se bude alespoň dobře chladit.

Pojďme se podívat na konkrétní čísla. Rozměry šasi jsou 387 x 267 x 29 – 35 mm, rámeček displeje by možná byl místem k ušetření pár milimetrů, takto se ale do notebooku vešla pohodlně vyhlížející klávesnice i s numerickým blokem, což v řadě případů může být dosti užitečné. Hmotnost 2,8 kg je sice v horní polovině běžných hodnot, ale je pochopitelná vzhledem k nasazení notebooku i použitému hardware a když se nejedná o přístroj na práci v terénu, patnáct deka nikoho nevytrhne.

Širokoúhlý displej má úhlopříčku 15,6'' a rozlišení HD, tedy 1366 x 768 pixelů. V tomto notebooku to za příliš šťastné nepovažuji, protože obrazovka bude brzda HD videa na Blu-ray. Ostatní charakteristiky obrazovky jsou pozitivní – LED podsvícení, lesklý povrch TruBrite, poměr stran (jak je ostatně jasné i z rozlišení) 16:9.

Procesor Core i5-430Msice patří mezi nejslabší jednotky této modelové řady, ale nevadí, dvě jádra a podpora všech důležitých technologií (Hyper-Threading, Turbo Boost atd.) zde jsou. Takt procesoru je na 2,26 GHz a přes Turbo Boost se může jedno jádro dále přetaktovat, paměť L3 má velikost 3 MB a DMI sběrnice rychlost 1066 MHz. O grafická data se stará karta NVIDIA GT 330M s technologií CUDA. Jedná se čip vytvořený 40nm procesem s 48 unifikovanými shadery laděnými na 575 MHz, paměťová sběrnice má šířku 128 bitů a velikost vlastní paměti je celý jeden gigabyte, použity jdou DDR3. Stejné paměti jsou použity i v paměti systémové, mají takt 1066 MHz a osazeny jsou dva moduly. Celková kapacita je 4 GB, což pro běh Windows 7 a prakticky jakýchkoli aplikací (krom extrémně náročných grafických záležitostí či střihu videa ve vysokém rozlišení) bohatě stačí.

Pevný disk má kapacitu 640 GB, a to již považuji za nevelký, ale potěšující nadstandard. Ostatní hodnoty disku jsou běžné, tedy SATA rozhraní a rychlost rotace datových ploten 5400 ot./min. To optická mechanika je jiná káva, výrobce se totiž nerozpakoval pořádně „přitvrdit“. Blu-ray mechanika s až šestinásobnou rychlostí zápisu (Br-R a Br-RE) a schopností zapisovat i na dvě vrstvy není běžná ani u výrazně dražších modelů – snad se začíná blýskat na lepší časy. O baterii zatím výrobce nedodává žádné jiné informace, než že je typu Li-Ion

O připojení k sítím se stará Wi-Fi karta standardů b/g/n a gigabitový Ethernet, pro lokální zařízení je k dispozici i Bluetooth. Čtveřice USB portů je správně symetricky rozdělena na oba boky notebooku, jeden z levých je navíc kombinován s eSATA. Samozřejmostí je dvojice grafických rozhraní, analogové VGA je doplněno digitálním HDMI s kanálem CEC (propojení na televizor REGZA) a podporou signálu ve formátu 1080p. Dvojice audiokonektorů a slot pro paměťové karty (MMC, MS/Pro, SD, xD) již jen dokreslují situaci, jiné speciality krom webové kamerky už notebook neobsahuje.

Dodávaným operačním systémem jsou Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi, takže využijete celé 4 GB systémové paměti. Dále jsou nainstalované firemní ovladače, utility a obslužný software (Toshiba Easy Media, Bluetooth Stack a Monitor, Disc Creator, Face Recognition, Photo Service aj.), a také software/bloatware třetích stran jako WinDVD, Corel DVD MovieFactory, ConfigFree, trial MS Works a Office Shome a Student 2007 nebo nezbytný trial McAfee antiviru. Záruka je poskytována na dva roky.

Doporučená koncová cena pro Toshiba Qosmio F60 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-430M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GT 330M 1 GB, SATA HDD 640 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, eSATA, Bt a Windows 7 HP je 23 600 Kč bez DPH (28 397 Kč s DPH).

Představení

Diskuse