Toshiba Folio 100 - konkurence pro iPad

13. 12. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba se odvážně pustila do křížku s králem tabletů. Její model Folio 100 vychází z hardwarového vybavení modelového souputníka, mini notebooku AC 100, přidává dotykový displej, minimální hmotnost a technologie od firmy NVIDIA. Slibuje vysoký grafický výkon, zajímavé aplikace i možnost využívat webové úložiště. Jako operační systém byl zvolen Android. Doporučená cena se drží kolem 9000 Kč bez DPH.

Toshiba Folio 100 - konkurence pro iPad

Myšlenka malých a hravých tabletů přímo visela ve vzduchu a když Apple přišlo s iPadem, zaznamenalo veliký úspěch. Jako u kteréhokoli jiného produktu, i u tabletů rychle vzniká konkurence. iPad vsází především na luxus, značku a dotaženost řešení, cena zůstávala druhořadou, a to ani nemluvím o dostupnosti. Toshiba jako jeden z prvních konkurentů zareagovala vlastním vysoce vybaveným modelem v obdobné cenové třídě.

Tablety jsou samozřejmě především hračky, i když jejich použití je vzhledem k bohatým možnostem softwaru prakticky neomezené – správa času, email, web, čtení elektronických knih, sledování videa, prohlížení dokumentů a fotek, přehrávání prezentací – nic z toho není problém. Design přesně odpovídá dnešním požadavkům na elektronickou hi-tech hračku. Černé lesklé plastové pouzdro má rozměry 281 x 180 x 14 mm, což více méně odpovídá rozměrům displeje, když uvážíme, že na rámečku kolem něj je ještě umístěno několik tlačítek. Hmotnost je 760 gramů, což je o něco více než u iPadu, stejně je ale možné zařízení považovat za dokonale mobilní, vejde se v klidu do kabelky či kapsy od bundy, snad jen v létě na koupaliště na něj budete potřebovat větší ledvinku. Ale jako hypermobilní toto zařízení bylo myšleno.

Displej má úhlopříčku 10,1'' (256,5 mm), displej je samozřejmě multidotykový, k rozpoznání dotyků slouží kapacitní vrstva, ovládá se tedy jako kterýkoli běžný smartphone, jen má o mnoho větší displej a schopnost rozeznat všechny vaše prsty :-) , ovládání je tedy o to snazší. Rozlišení displeje je 1024 x 600 pixelů, je to tedy relativně běžné širokoúhlé rozlišení s poměrem stran 16:9. Další údaje výrobce neuvádí, ale je značně pravděpodobné, že podsvícení zajišťují LED.

Myslím, že je velmi dobře, že tento tablet není postaven na Intelu, byť některý z Atomů by zřejmě posloužil docela dobře. Toshiba raději zvolila energeticky méně náročný ARM procesor a celou platformu tak dodává NVIDIA. Jedná se o Tegru 250 s dvoujádrovým ARM procesorem Cortex-A9 o maximální frekvenci 1 GHz a s 32bitovým paměťovým systémem s podporou DDR2, ve Foliu 100 je jí celkem 512 MB. To pro běh „telefonního“ operačního systému více než dostačuje. Součástí platformy je i integrovaná grafická karta podporující OpenGL ES 2.0, jejíž hlavní výhodou je perfektní podpora hardwarového dekódování HD videí včetně kodeků H.264/VC-1/MPEG-4 a podporou dvou zobrazovacích zařízení a HDMI výstupu. Není tedy problém připojit přes HDMI (nebo častěji nějakou redukci) projektor a bez potřeby dalšího zařízení klidně odprezentovat klientovi nejaktuálnější nabídku nebo učiteli domácí úkol.

Tablet samozřejmě nedisponuje běžným pevným diskem nebo dokonce optickou mechanikou. Pevný disk je nahrazen 16GB Flash pamětí, šlo by říci i SSD. Jednoduchý operační systém zabere jen malou část kapacity, něco uberou také volně (či za poplatek) stažitelné aplikace a zbytek je pro vaše data – dokumenty, prezentace, ale klidně i hudbu a filmy. Místo optické mechaniky zaujal nejspíše slot pro SD/SDHC karty až o kapacitě 32 GB. Pak je ovšem těžké hovořit o tom, zda je to místo optiky či spíše pevného disku. Na snadné výměně karet to ale nic nemění. Zmínit musím i možnost přímo k zařízení připojit běžnou falshku, protože disponuje „velkým“ USB konektorem, nepotřebujete tedy žádnou redukci. Baterie má kapacitu 1020 mAh a při kombinovaném používání (65% web, 10% HD video, 25 % režim klidu) udrží tablet v chodu až 7 hodin.

Naprosto základním požadavkem na tablety je dobrá konektivita, v offline režimu by to byla jen přerostlá „empéčtyřka“ na filmy nebo o hodně horší eBook Reader (sice barevný, ale elektronický inkoust je na prosté čtení textu přece jen mnohonásobně příjemnější a díky minimální spotřebě energie i praktičtější). Konektivitu tedy zajišťují adaptéry pro Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 2.1+EDR. Na některých trzích má být v budoucnu k dispozici i 3G bezdrátový modem. Portů pochopitelně mnoho nenajdeme, zato ale byly zvoleny velice prozíravě. Vedle samozřejmého konektoru napájení je zde výstup na sluchátka (3,6mm mini jack), mini HDMI konektor pro připojení externího obrazu a dvojice USB 2.0 portů, z nichž jeden je ve verzi miniUSB (klient) a druhý ve „full“ verzi (host), takže není problém připojit libovolné zařízení jakýmkoli kabelem. Posledním „otvorem“ do šasi je již výše zmiňovaná čtečka MMC/SD/SDHC karet. Příjemným vstupním rozhraním je i integrovaná vebkamerka.

Tablet je vybaven operačním systémem Android 2.2 (Froyo) s grafickou nástavbou optimalizovanou pro vícedotykový displej. Mezi další software patří Adobe Flash Player 10.1, Toshiba Media Player, Fring, Documents to Go, Evernote. Další aplikace lze stáhnout přes Toshiba Market Place. Záruka je v době trvání 2 let.

Doporučená koncová cena pro Toshiba Folio 100 v konfiguraci s procesorem NVIDIA Tegra 250 (2x ARM Cortex-A9, 1,0 GHz) , 512 MB RAM, grafikou NVIDIA TEDRA ULV, SSD 16 GB, Wi-Fi b/g/n, 2x USB 2.0, Bluetooth a s Android 2.2 činí 8865 Kč bez DPH (10 638 Kč s DPH).

Představení

Diskuse