HP Compaq Presario CQ56 - levný a jednoduchý

24. 1. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud nutně potřebujete přenosný počítač a jediným kritériem je pro vás cena, Compaq Presario může být to pravé - disponuje levnými procesory od Intelu či AMD, má dostatečnou paměť i správně velký pevný disk. Nechybí mu konektivita ani HD ready displej. Přitom dokáže udržet svou cenu pod 10 000 Kč bez DPH.

HP Compaq Presario CQ56 - levný a jednoduchý

Kdysi slavné a ambiciozní jméno, dnes název pro nejjednodušší řadu notebooků vyráběných firmou Hawlett-Packard. Člověk má skoro pocit, že jde o tak zjednodušené produkty, že je firma raději ani nechce spojovat s vlastním jménem, které naopak nesou i opravdu drahé profesionální notebooky. Takové by chtěl nejspíš každý, ale někdy je peněz málo a potřeba vlastnictví notebooku velká. V tu chvíli je Compaq dobrý. Zaujmout může kohokoli, kdo má opravdu hluboko do kapsy – studenty nebo možná ještě spíše rodiče, kteří chtějí koupit své ratolesti počítač do začátků. Navíc jako studijní pomůcka je dobrý, neumožní ztrácet čas hraním her.. tedy pokud uživatel nestráví hodiny u Farmville nebo Mafia Wars na Facebooku :-)

Design je přísně podřízen výsledné ceně. Krásný notebook sice není, ale ergonomicky to tak strašné nebude. Všechny použité plasty, lepší materiál opravdu nečekejte, jsou černé, a to včetně klávesnice nebo touchpadu. Rozměry šasi jsou 246 x 374 x 32,8 – 37,8 mm, hmotnost je 2,55 kg. Jak vidno, jednoduchá konstrukce s minimem součástek má výhodu v nízké hmotnosti, na 15'' notebook je tato hodnota dost pod průměrem – tedy v tom dobrém slova smyslu. V šasi je umístěna mimo jiné i šestičlánková Li-Ion baterie, ovšem dobu výdrže výrobce neudává. Při jednoduché práci bych odhadoval výdrž kolem tří hodin, jde však pouze o osobní odhad založený na použitém hardware. Navíc bude tato doba dost oscilovat i podle konkrétního použitého procesoru.

Displej má úhlopříčku 15,6'', je samozřejmě širokoúhlý s "filmovým" poměrem stran 16:9 a dnešním nejpoužívanějším rozlišením – HD ready (1366 x 768 pixelů). Jak je u domácích notebooků zvykem, má obrazovka leštěný povrch. Spokojeně musím dodat, že i v takto levném notebooku se o podsvícení starají diody (LED), které jsou ve všech ohledech lepší oproti starší technologii – svítí lépe při nižších energetických nárocích a i jejich výroba a likvidace je levnější a ekologičtější.

I na český trh se notebook dodává v několika modelech, jejichž cena však osciluje stále kolem 10 000 Kč. Přesto si můžete vybrat z několika procesorů, zastoupen je nejen Intel, ale i AMD. A co je na výběr? Intel Celeron T3500 (2,0 GHz, 1 MB L2 cache, 800 MHz FSB) Intel Pentium T4500 (2,3 GHz, 1 MB L2 cache, DMI) a AMD Athlon II P320 (2,1 GHz, 1 MB L2 cache, HyperTransport). Zatímco modely s procesory Intel mají čipset GL40 a integrovaný grafický čip GMA 4500M, s procesorem od AMD získáte čip ATI Mobility Radeon HD 4250, který je sice také integrovaný a disponuje pouze sdílenou pamětí, ale přeci jen podává v novějších testech (3DMark 06 a 05) až dvojnásobný výkon. Oba čipy sice podporují DirectX 10.1, přesto se na hraní náročnějších her nehodí ani jeden, naopak akceleraci HD videa zvládnou oba. Systémová paměť je v různých konfiguracích tvořena 2, 3, či 4 GB DDR2. Při nárocích grafických karet ovšem 2GB paměť doporučit nemohu.

Ve většině v Česku dostupných konfiguracích je zabudován pevný disk s kapacitou 320 GB, což považuji za dostatečné, v nejdražší verzi je dokonce 500 GB. Všechny disky jsou připojeny přes SATA rozhraní a mají rychlost 5400 ot./min. Optická mechanika je zde samozřejmě také, je to obvyklá Super Multi DVD s podporou DL. A jak je u HP zvykem, podporuje i technologii LightScribe.

Výbava porty a konektory je spíše spartánská, ale základní práci umožňuje bez jakýchkoli problémů. Konektivitu zajišťuje obvyklá trojice adaptérů, Wi-Fi b/g/n, 10/100LAN (Fast Ethernet) a Bluetooth 2.1. Naopak mezi porty budete muset vystačit pouze s trojicí USB 2.0 konektorů, dvěma zvukovými konektory a externím VGA. Přítomen není ani digitální výstup obrazu (HDMI), ani čtečka paměťových karet. Jediným krůček k multimedialitě tak představuje integrovaná webkamera s mikrofonem.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium, obsahuje i další software jako CyberlinkYouCam, Widows Live Essential nebo trialy MS Office 2010 nebo McAfee. Samozřejmostí jsou i utility od HP jako HP Setup, HP Advisor nebo HP Support Assistant.

Doporučená koncová cena pro HP Compaq Presario CQ56 v konfiguraci s procesorem Intel Celeron T3500 (2,0 GHz, 1 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 3 GB RAM, grafikou Intel Graphics Media Accelerator 4500M , HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt a s Windows HP 64 činí 8159 Kč bez DPH (9790 Kč s DPH).

Představení

Diskuse