HP Pavilion dv6-3250ec - univerzál jako pírko

10. 1. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pavilion je řada univerzálních počítačů převážně doporučovaných pro domácí použití. Dnešní kousek se může pochlubit procesorem Intel Core i3, dedikovanou grafikou ATI s dostatkem paměti a zajímavým výkonem, standardní konektivitou a třeba také reproduktory Altec Lansing. V současnosti se navíc prodává v limitované Rossignol edici se speciální povrchovou úpravou. Doporučená cena jen o něco přesahuje 15 000 Kč (bez DPH).

HP Pavilion dv6-3250ec - univerzál jako pírko

S notebooky spojenými se značkami aut, obloženými dřevem nebo s polepky od známých designérů jsme se už setkali. HP přišlo pro tuto sezónu se zajímavým nápadem a svůj notebook vyzdobilo ve spolupráci s především lyžařskou firmou Rossignol. Sází na zákazníky se sportovním duchem a snad to má být i nástin toho, jak je notebook mobilní a odolný.. vždyť by se dal pomalu vzít i na sjezdovku...

Konkrétní benefit, který tahle limitka nabízí, je vlastně jen vizuální, od standardních notebooků téhle modelové řady se liší pouze zajímavým vzorem inspirovaným lyžemi Attraxion VIII Echo, vše ostatní je stejné jako u modelů běžných. Vzor najdeme na víku notebooku a na pracovní ploše kolem klávesnice a dvoutlačítkového multitouch touchpadu. Jinak notebook kombinuje šedé plasty těla a bílý rámeček kolem displeje.

Rozměry šasi notebooku ničím nikoho nepřekvapí, 378 x 245 x 30,8 – 36 mm jsou naprosto běžné, oproti tomu hmotnost 2,49 kg patří mezi to nejlepší mezi 15'' notebooky a činí z tohoto kousku přijatelně přenosný notebook, který vlastně může hmotností konkurovat i některým 14'' strojům. Je škoda, že výrobce neudává dobu výdrže, kterou 6tičlánková Li-Ion baterie notebooku udělí, teprve potom by srovnání s menší konkurencí bylo opravdu vypovídající.

Velikost úhlopříčky displeje je 15,6'', rozlišení HD ready, tedy 1366 x 768. Osobně mám rád vyšší rozlišení, to ostatně většina lidí, ale jde o standard třídy, takže se nedá nic moc vytknout. Podsvícení obstarávají diody (LED), lesklý povrch (BrightView) je také v případě multimediálních notebooků běžný a pro řadu lidí oblíbený. V rámečku displeje najdeme i integrovanou webovou kameru a mikrofón.

Přestože notebooky v ceně kolem 20 000 korun už dávno nejsou jen nějaký šunt, vlastně jde o mainstream, není lehké vybalancovat poptávku klientů a hardwarové možnosti ve výrobní ceně. Vzhledem k použití v domácnostech, které vedle opravdu jednoduchých úloh, jakými jsou školní prezentace jako domácí úkol, běh pár oken browseru nebo rozpočet v tabulkovém procesoru, zahrnují hlavně promítání filmů a hraní her, v HP nasadili levný a relativně nevýkonný procesor a ušetřené peníze využili pro co nejlepší grafickou kartu. Zmíněnými součástkami jsou procesor Intel Core i3-380M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI) spolu s čipsetem Intel HM55 a ATI Mobility Radeon HD 6550 s 1 GB vyhrazené paměti. Tato karta podporuje DirectX 11, Shader Model 5.0 a samozřejmě i hardwarové dekódování běžných filmových kodeků, je silná tedy přesně tam, kde to uživatelé budou potřebovat. V případě nízkých nároků se karta vypíná a o zobrazování se stará integrovaná karta od Intelu. Paměťový systém počítače čítá dva DDR3 moduly o celkové kapacitě 3 GB, rozšíření je možné až na 8 GB, ale v tomto počítači tak velká paměť nezbytná rozhodně nebude.

Pevný disk má kapacitu 320 GB a je připojen přes SATA rozhraní, zajímavější je fakt, že se otáčí rychlostí 7200 ot./min, což předznamenává docela slušný výkon a tedy rychlejší reakce počítače. Optická mechanika je typu Super Multi DVD DL, zvládá tedy čtení a zápis na všechna k tomu určená média včetně dvouvrstvých. Navíc disponuje i technologií LightScribe, která dovoluje vypálit na speciální média popisky nebo jednoduché obrázky. HP tuto technologii podporuje dlouhodobě a téměř u všech svých optických mechanik, prakticky jí však využívá málokdo.

Wi-Fi s podporou b/g/n standardů, gigabitový Ethernet a Bluetooth se starají o konektivitu, pro připojení periferií tu jsou čtyři porty USB 2.0, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA, dva porty pro grafický výstup – analogový VGA a digitální HDMI, dále vstup a výstup pro zvuk – dva minijack 3,5 mm, a nakonec slot pro paměťové karty (MMC, MS/Pro, SD, xD). V této oblasti je tedy notebook vybaven spíše spartánsky, ale při běžném použití vám nic scházet nebude, pouze pokud byste chtěli možnosti notebooku výrazněji rozšířit (např. o TV tuner a bezdrátový modem), rychle vám dojdou USB konektory a také asi nebudou všechny zrovna dvakrát dobře přístupné.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit, z ostatního software vybavilo HP svůj Pavilion programy Adobe Reader a Flash Player, Cyberlink PowerDVD, Windows Live Essential, trialem MS Office nebo trialem bezpečnostních programů. Nechybí ani firemní utility pro zálohování, aktualizaci, správu připojení a pod. Záruka běží po dobu 24 měsíců.
Doporučená koncová cena pro HP Pavilion dv6-3250ec v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-380M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), 3 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD 6550 s 1 GB VRAM, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1G,4x USB 2.0, Bt a s Windows HP 64 činí 15 958 Kč bez DPH (19 150 Kč s DPH).

Představení

Diskuse