Acer Aspire Ethos 8951G - skloubení elegance a náhrady stolního PC

20. 2. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer ve svém 18'' DTR notebooku kombinuje eleganci, výkon i zdravou míru mobility pro ty, kteří nechtějí stolní PC. O výkon se starají procesory Core i7 nebo Core i5 od Intelu, řádné porce RAM, pevný disk až o kapacitě 1,5 TB a v obou sestavách Blu-ray optická mechanika. Bohatá výbava obsahuje i čtečku otisků prstů a všechny běžné a dokonce i jeden méně běžný konektor. A nejlepší nápad? Odnímatelný modul touchpadu, který má na druhé straně dálkové ovládání.

Acer Aspire Ethos 8951G - skloubení elegance a náhrady stolního PC

Pokud pomineme trochu neergonomicky umístěný monitor, což navíc lze řešit externím, a relativně malé možnosti přetaktovávání a tweakování, notebooky mohou dnes nabídnout opravdu plnohodnotné nahrazení stolního PC, za několik ústupků zase získáváte možnost notebook snáze přenášet a používat ho mnohem univerzálněji. Asus Přichází s DTR (DeskTop Replacement) notebookem, který v sobě výborně kombinuje styl i výkon, navíc ve dvou výkonových verzích dost výrazně odstupňovaných i finančně. A pro koho má být tento model určen? Je pro uživatele, kteří nemají z jakéhokoli důvodu dostatek místa na velký desktop, hodí se i jako multimediální centrum nebo hlavní domácí počítač, pokud členové rodiny pro běžnou práci používají výrazně mobilnější zařízení (tablety, Ultrabooky apod.).

Že notebook nepatří právě mezi nejlevnější kousky je poznat téměř ze všeho. Použitý hardware si probereme až níže, ovšem tělo notebooku prozkoumáme hned. Zaujmou určitě ušlechtilé materiály, které vedle bezvadného exteriéru přináší přístroji i větší odolnost při zachování přijatelné hmotnosti. Zejména víko notebooku z hliníkové slitiny s velice jemným kartáčováním, které při nepozorném pohledu vypadá jako matná čerň vypadá exkluzivně, magnéziové části tak rozpoznatelné nejsou, ale nabízejí vysokou pevnost. Větší části základy samozřejmě tvoří plasty, ale také kvalitní a barevně sladěné s kartáčovaným víkem, střídají se plochy lesklé (rámeček displeje, modul touchpadu) i matné (základna, boky a pracovní plocha kolem klávesnice).

Rozměry notebooku jsou ovšem téměř královské: 440 x 295 x 39,4 mm, což je ovšem dáno velkou úhlopříčkou displeje (strany displeje ostatně měří zhruba 410 x 230 mm). Hmotnost činí 3,8 kg, což je v této třídě zcela přijatelné a najdou se i těžší kousky. Z těchto hodnot musíme vycházet i při posuzování mobility. Je prima, že máme velký a výkonný notebook, které můžete zaklapnout a odvézt k babičce s fotkami vnoučat či si na dovolené pouštět romantické filmy, ovšem na přenášení během pracovního dne to praktické věru nebude. V přístroji je dodáván osmičlánkový Li-Ion akumulátor s kapacitou 6000 mAh a dobu výdrže stanovuje výrobce na 5 hodin 50 minut, podle osazeného hardware ovšem usuzuji, že to pro každého, kdo nenechá notebook pouze svítit s minimálním nastavením jasu displeje, bude jen sen a realita i při běžné práci a zapnuté Wi-Fi bude o dost horší.

Displej s úhlopříčkou 18,6'' má rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), což znamená krásně jemné zobrazení a nevelké obrazové body i na této plošně rozlehlé obrazovce. Podsvícení samozřejmě zajišťují LED a povrch displeje je pro větší kontrast a lepší podání barev lesklý. Poměr jeho stran je 16:9.

Jak jsem již předznamenával v úvodu, tento model má dvě konfigurace, liší se ovšem pouze procesorem, velikostí osazené RAM, kapacitou HDD a typem Blu-ray mechaniky. Zajímavé je, že podle webu výrobce mají obě sestavy mít i naprosto totožnou hmotnost či dobu výdrže na baterie. Teď už ale k sestavám:

Základem jsou procesory Intel, buď čtyřjádrové Core i7-2670QM (2,2 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP) nebo dvoujádrové Core i5-2430M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), oba s čipsetem HM65 Express. Shodná je u obou konfigurací i grafická karta od NVIDIA, je jí GeForce GT 555M, která s trochou snahy o správné nastavení detailů může svižně pohánět i nejnovější hry. Zdaleka největší brzdou zpracování obrazu totiž není rychlost grafického čipu nebo počet pipelines, ale v tomto případě především pomalejší DDR3 paměti, a nic nezachrání ani fakt, že mají nadstandardní kapacitu 2 GB (při dnešních cenách pamětí kapacita hraje minimální, spíše jen propagační roli). Paměťový systém počítače je také tvořen DDR3 paměťmi, zde to ovšem nevadí, jde o 1066MHz 4GB moduly, s výkonnějším procesorem je spjata kapacita 16 GB, se slabším Core i5 pouze 8 GB. Vzhledem k tomu, že na základní desce jsou 4 paměťové sloty a řadič ani více než 16 GB paměti neobhospodaří, můžete být spokojeni nebo snadno dokoupit další paměť.

Acer Aspire Ethos je vybaven pevným diskem připojeným přes SATA rozhraní a s rychlostí otáčení datových ploten 5400 ot./min. Kapacita závisí na konfiguraci, ve výkonnější je 1,5 GB, u slabší verze 750 GB. I optické mechaniky jsou odstupňované, lepší je samozřejmě dnešní vrchol, Blu-ray vypalovačka, druhou možností je kombo mechanika schopná číst Blu-ray disky a vypalovat DVD a CD.

Konektivita je obstarávána klasickou trojicí adaptérů: Wi-Fi a/g/n a Bluetooth 2.1 bezdrátových plus gigabitový Ethernet. Vzhledem k určení a hmotnosti notebooku lze chápat, že zde není 3G bezdrátový modem, stejně by zůstal nevyužit. Výborná je sestava konektorů. Vedle jediného USB 3.0 (zaviněného především nutností zvláštního řadiče, situace se radikálně změní, jakmile bude Intel mít podporu USB 3.0 ve svých čipsetech) následuje trojice USB 2.0, jeden konektor je kombinovaný s eSATA, a dokonce jeden port FireWire. O obraz se stará HDMI a externí VGA, zvukové konektory jsou hned tři. Součástí výbavy je i čtečka paměťových karet (MMCplus, MS /Pro, SD, xD) ačtečka otisků prstů. Běžnou multimediální výbavu v podobě webkamery a mikrofonu doplňuje krásná vychytávka – vyjímatelný modul touchpadu, který má z druhé strany dotyková tlačítka multimediálních funkcí a slouží jako dálkový ovladač.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit. V dalším software byl Acer nejspíše velice střídmý, neboť udává pouze MS Office Starter, Bing bar a Windows Live Essentials. Záruka je v době trvání 24 měsíců Carry-in, 1. rok mezinárodně.

Koncová cena Acer Aspire Ethos 8951G v konfiguraci s procesorem Core i7-2670QM (2,2 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP), 16 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 550M s 2 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, HDD 1,5 TB, Blu-ray vypalovačka, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0 a s Windows 7 HP 64 činí 39 579 Kč bez DPH (47 495 Kč s DPH).

Představení

Diskuse