Acer TravelMate P643 MG - dokovací konektor v ceně

27. 8. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer představil novinku v kategorii business notebooků. Řada P6 má konkurovat i dražším značkám jak svou výbavou, tak mobilitou. My se podíváme na 14'' příslušníky této skupiny, která vyniká nasazením procesorů Intel generace Ivy Bridge, velice dobrým zabezpečením i přítomností dokovacího konektoru. Mobilitu zajišťuje přijatelná hmotnost a především výborná výdrž na baterie.

Acer TravelMate P643 MG - dokovací konektor v ceně

TravelMate řady P6 je poměrně typickým zástupcem business notebooků poslední doby. Mezi nejcharakterističtější vlastnosti patří šasi přizpůsobené 14'' displeji. I minulý týden jsme zde měli zástupce stejné kategorie a není těžké všimnout si společných prvků – hmotnost přijatelná pro častější přenášení, kompromisní velikost obrazovky a slušná doba výdrže na baterie. Design velice jednoduchý, skoro až strohý, ale také elegantní. Celá P643 MG je černá, a to i přes to, že jsou v konstrukci použité slitiny hliníku, které činí především víko poměrně odolným.

Rozměry notebooku jsou 343 x 248 x 32,4 mm a hmotnost začíná na 2,3 kg. Hmotnost sice nepatří mezi ty nejmenší v tomto segmentu, ale pořád je možné notebook v brašně nosit prakticky celý den. Pokud ovšem potřebujete pracovat přímo v terénu, za pochodu nebo v místech bez možnosti sedět, doporučil bych poohlédnout se po něčem s ještě menší obrazovkou. Mobilitě celkem nahrává i výdrž na baterie, která podle výrobce činí až 8 hodin, což je běžná pracovní doba. Na druhou stranu, pokud notebook na delší čas zatížíte během se zapnutou Wi-Fi a vyšším jasem displeje (což je pro mobilní používání typické), výdrž se samozřejmě sníží nehledě na to, že uživatelé notebooku této kategorie pracují často o dost déle. Během dne tedy bude zapotřebí naplánovat nějakou přestávku poblíž elektrické zásuvky. A ještě k věci – v notebooku je šestičlánková Li-Ion baterie s kapacitou 6000 mAh.

Použitý displej je pro mě osobně na semi-pro notebook opravdu průměrný. Má rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů) a tedy poměr stran 16:9, podsvícení zajišťují diody (LED). Naštěstí je povrch matný, což je v této oblasti ta rozšířenější a oblíbenější úprava povrchu. Osobně ale dávám přednost vyšším rozlišením.

Notebook se na našem trhu prodává ve dvou konfiguracích, které se ovšem liší pouze instalovaným procesorem. Oba jsou z aktuální řady Ivy Bridge od Intelu, základní variantou je Core i5-3210M (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 35 W), pokud toužíte po vyšším výkonu, k dispozici je i dvoujádrové Core i7-3520M (2,9 (3,6 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 35 W), osobně si však nejsem příliš jistý, zdali je zvýšení výkonu opravdu úměrné zvýšení ceny. Čipsetem je v obou případech Intel HM77 Express. Grafické výpočty obstarává grafická karta NVIDIA GeForce GT 640M s 1 GB vlastní DDR3-1066 paměti, což je dnes asi nejpoužívanější dedikovaná karta s výkonem, který stačí na provoz prakticky všech moderních her, u náročných 3D akcí ovšem jen s omezeným nastavením detailů. Většina uživatelů ale bude tuto kartu využívat jen sporadicky a většinu času stráví na přepínatelné integrované kartě Intel HD 4000. Paměťový systém je tvořen jedním 4GB modulem DDR3-1066, což je dostatečné stran kapacity, ovšem trošku rychlejší modul by nemusel být na škodu. Vzhledem k tomu, že v náročnější práci s obrazem se bude zapínat dedikovaná grafická karta s vlastní pamětí, rozšiřování systémové paměti ani není nutné, i když při dnešních cenách...

Paměťové úložiště tvoří 500GB pevný disk SATA se 7200 otáčkami za minutu, škoda, že výrobce neosadil alespoň pár gigabytů vyrovnávací flash paměti, ale i tak bude disk docela svižný. Optická mechanika je v notebooku přítomná také, DVD Super Multi vypalovačka je standardem a uživatelé ji stále očekávají.

Konektivitu zajišťují vždy Wi-Fi adaptér a/g/n, Bluetooth modul 4.0 a gigabitový Ethernet. Periferie připojíte přes trojici USB 3.0, z nichž je jeden se stálým napájením třeba pro dobíjení mobilů, tabletů a dalších hraček, poslední USB je ve standardu 2.0 a v kombinaci s eSATA. Pro obraz je k dispozici VGA a HDMI, dále dvojice audiokonektorů, slot pro ExpressCard /34 a čtečka paměťových karet (MMC, MS /Pro /Duo, SD /HC /XC, xD) a dokovací konektor nebo Full HD webkamera. O zabezpečení se stará čtečka otisků prstů a TPM čip.

Notebook obsahuje i nainstalovaný operační systém Windows 7 Professional 64bit, žádný další software výrobce nezmiňuje, což ale nemusí neznamenat, že žádný obsažen není. Záruka je po dobu 2 let.

Acer TravelMate P643 MG v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3520M (2,9 GHz (3,6 GHz TB), 4 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) , 4 GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M s 1 GB, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0/eSATA, Bluetooth a s Windows 7 Pro má doporučenou cenu 22 909 Kč bez DPH (27 490 Kč včetně DPH).
Slabší konfigurace s procesorem Core i5-3210M (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 35 W) pak 18 075 Kč bez DPH (21 690 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse