Dell Inspiron 15R SE 7520 - speciální edice v hliníku

24. 9. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dell připravil speciální edici v rámci 15'' notebooků určených především do domácností a pro multimédia, ovšem vybavil ho vrcholně. Základem je čtyřjádrový procesor, rychlá paměť a výkonná grafická karta s Full HD displejem. Notebook se může chlubit šasi zpevněným eloxovaným hliníkem, značkovými reproduktory a softwarem, který by měl pomoci přijatelné hudební produkci. A také vypadá docela dobře...

Dell Inspiron 15R SE 7520 - speciální edice v hliníku

Inspiron 15R ve speciální edici by měl představovat takový multimediální vrchol v rámci 15'' displejů a myslím, že Dellu se podařilo vytvořit notebook, který tuto ambici může splnit. Základem je mix nejmodernějších, vysoce výkonných technologií a stylově velmi povedeného designu. Samozřejmě na notebooku najdeme i slabší stránky, předně nepodporuje současnou módu zeštíhlování a s výškou přes tři centimetry už jde podle aktuálních měřítek o „buřtíka“, k tomu patří i poměrně vysoká hmotnost. Ano, před rozšířením Ultrabooků bych si těchto vlastností asi ani nevšiml, před nějakými dvěma lety bych asi spíše chválil, ale čas letí. Přes to přese všechno se mi notebook líbí.

Za výhodu šasi lze určitě považovat hliníkové části – víko notebooku, které spolehlivě ochrání displej, a opěrku rukou, která zároveň vyztužuje, jen doufám, že si designéři správně poradili s hranou, aby neřezala do rukou, a s teplovodivostí. Co se týče povrchové úpravy, na českém trhu platí poučka Henryho Forda – zákazník může mít jakoukoli barvu, kterou si bude přát, pokud to bude černá. Každopádně černá notebooku sluší, světlé doplňky také, vypadají elegantně a opticky zeštíhlují. A nemluvíme o šatech :-) Navíc na víku je leptaný šestiúhelníkový vzor.

Teď k řeči čísel: notebook váží 2,766 kg a jeho rozměry jsou 378 x 252 x 30,3 – 34,1. Pro mobilitu to z dnešního pohledu nejsou úplně povzbudivé údaje, ale od 15'' notebooků už se nějaký čas nečeká, že je uživatelé budou používat při jízdě na kole a pouze levou rukou. I Li-Ion baterie s šesti články a výkonem 48 Wh (dobu výdrže výrobce neudává) nebude nabízet při běhu grafické karty nějaké rekordní časy a notebook si asi nejraději bude hovět někde na stole a poblíž zásuvky, i když není problém ho nosit v dobrém batohu třeba do školy, pokud tedy je vyřešena přístupnost zásuvek.

Displej určitě může být chloubou Inspironu a také docela důležitým důvodem, proč se rozhodnout právě pro něj, jde o LED 15,6'' TN panel s rozlišením Full HD (1920 x 1080), na televizích byste našli u stejného rozlišení poznámku 1080p. Nabízí se i varianta s HD ready displejem (1366 x 768), ale pokud nemáte opravdu hluboko do kapsy, je lepší displej jednoznačně pohodlnější, příjemnější a praktičtější volbou. Klávesnice Inspironu je vybavená podsvícením, takže vás nezaskočí žádné světelné podmínky, i když v čisté tmě mám raději nasvícení lampičkou.

Základem notebooku je procesor Intel aktuální generace Ivy Bridge, a dokonce se čtyřmi jádry – Intel Core i7-3612QM (2,1 GHz (3,1 GHz TB), 6 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). K měmu samozřejmě náleží čipset HM77. O grafiku se stará čip AMD Radeon HD 7730 se 2 GB DDR3 pamětí. Jde o kartu střední třídy, která bez velkých potíží zvládne i nejnovější hry na vyšší detaily.
Takové Diablo 3 má s touto kartou při nastavení vysokých detailů v průměru 44 fps, Mass Effect 3 stále slušných 36 fps, ale třeba Battlefield 3 už jen 25 fps, ale v celku lze říci, že si zahrajete jakoukoli hru a ani nebudete muset příliš laborovat s nastavením. Paměťový systém sestává ze dvou 4GB modulů DDR3-1600, nic lepšího se dnes snad do notebooků ani nedává.

Je trochu škoda, že ani do konfigurace s Full HD displejem pro český trh Dell nepočítá s Blu-ray mechanikou, využití by našla, otázkou asi je, jestli i uživatele. Spokojíme se tedy s DVD Super Multi vypalovačkou. Na pozici datového úložiště najdeme SATA pevný disk s kapacitou 1000 GB, ale jen 5400 ot./min. Nakonec se zdá, že právě pevný disk mohl být nejpomalejší částí systému.

Co se týče konektivity a portů, představuje Dell v přímo matematickém významu slova průměr. Wi-Fi /n adaptér, Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet dnes obvykle najdeme i u těch nejlevnějších strojů. V případě portů je situace úplně stejná, pochválit snad lze to, že zmizely zastaralé USB 2.0 a v nejnovější specifikaci jsou všechny čtyři porty, jeden z nich i se stálým napájením. Následuje dvojice obrazových portů (HDMI 1.4a a VGA), dvojice audiojacků a slot pro paměťové karty (MMC, MS/Pro, SD/HC/XC, xD), pro videokonference webkamera a mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Home Premium SP1 64bit. Dell žádný další software, krom firemních driverů a utilit nezmiňuje. Záruka je dvouletá.
Koncová cena pro Dell Inspiron 15R SE 7520 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3612QM (2,1 GHz (3,1 GHz TB), 6 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 8 GB RAM, grafickou kartou AMD Radeon HD 7730 se 2 GB DDR3, HDD 1000 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 4x USB 3.0 a s Win 7 HP se pohybuje kolem 19 000 Kč bez DPH (22 800 Kč s DPH).

Představení

Diskuse