Dell XPS L702x - 17'' luxusních multimédií

23. 4. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dell si na nás připravil zajímavý a bohatě vybavený multimediální DTR notebook, kterému kromě náležitého výkonu dodávaného procesorem Intel a grafickou kartou NVIDIA nechybí ani TV tuner nebo subwoofer. Co všechno se skrývá v hliníkovém šasi si povíme níže.

Dell XPS L702x - 17'' luxusních multimédií

XPS 17 od Dellu představuje naprosto typický DTR notebook, je velký, výkonný, trochu těžký na přenášení, ale pořád kompaktní. Co Dell přidal navíc, co je jeho konkurenční výhodou? Už z designu je cítit, že cenou Dell bojovat nebude. Notebook už na první pohled vypadá zajímavě, zejména použití hliníku jako materiálu šasi je znakem vyšší ceny, obzvláště dobře dle mého úsudku dopadla zadní část boků. Velice nápaditě také působí baterie zabudovaná jako zadní „noha“, která notebook drží v nakloněné poloze a usnadňuje jak psaní na klávesnici, tak chlazení. Vkus je ovšem kategorie subjektivní, takže si pojďme promluvit o číslech.

Rozměry šasi jsou 414,9 x 287,3 x 32,8 – 38,5 mm, hmotnost 3,36 kg. Tedy při respektování nutnosti zabudovat 17'' displej nic moc zvláštního. V hmotnosti je započítána samozřejmě i šestičlánková baterie, která je lithium-iontová, má kapacitu 2,6 Ah a výkon 56 Wh. Dobu výdrže s touto baterií výrobce neuvádí, ale měla by dosahovat někam ke čtyřem hodinám, srovnávat totiž můžeme s baterií devítičlánkovou, která má 2,8 Ah a výkon 90 Wh, ta totiž podle slov Dellu udrží notebook v chodu téměř pět a půl hodiny (což potvrzují i diskuse na netu s konkretizací na „kancelářskou práci“) a přitom navýší hmotnost jen o 170 gramů.

Vzhledem k hmotnosti, době výdrže a předpokládané odolnosti šasi si myslím, že stejně jako domácí multimediální centrum nebo herní počítač může tento notebook posloužit v práci pro ty, kteří sice většinu dobu tráví v kanceláři, ale někdy potřebují prostě sklapnout svou práci a utíkat s ní jinam – třeba za klientem – a nechtějí se vzdát výhod velkého displeje.

Ostatně displej se svými možnostmi opravdu blíží potřebám pro profesionální nasazení, alespoň tedy v rámci TFT obrazovek – má úhlopříčku 17,3'' a rozlišeni Full HD (1920 x 1080 pixelů) a LED podsvícení. V některých modelech si lze přiobjednat i 3D displej, což se určitě více ocení při „multimediálním“ nasazení.

Samozřejmě že u DTR notebooků je kladen veliký důraz na výkon. Na český trh se dodává konfigurace se čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7-2670QM (2,2 /3,1(TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), což znamená, že se prakticky nemůžete dostat do situace, kdy by procesor (jako jediná součástka) nestíhal. O grafiku se stará dedikovaná karta NVIDIA GeForce GT 555M s 3 GB vlastní paměti. To je velice slušná karta střední třídy, ovšem ve světle posledních modelů musíme doufat, že Dell brzy nasadí inovaci v podobě karet s jádrem Kepler, sem by se přímo hodila GT 640M nebo GT 650M. I systémové paměti je zde totiž dostatek - 8 GB ve dvou DDR3-1333 modulech.

V 17'' těle se našlo dost místa hned pro dvojici pevných SATA disků s rychlostí 7200 rpm a kapacitou 2x 500 GB. Mnohem zajímavější by jistě byla kombinace s jedním SSD pro aplikace a HDD pro data, ovšem zde už by byly náklady, a tedy i prodejní cena, příliš vysoké. Na místě optiky nenajdeme žádný supermoderní dárek, ale Super Multi DVD mechanika své uplatnění stále nachází.

Konektivita je obstarávána nejčastěji trojicí adaptérů: Bluetooth 3.0, gigabitovým Ethernetem a Wi-Fi adaptérem Intel Centrino. Ten lze ale objednat i s připojením WiMAX. Navíc lze nakonfigurovat také WWAN připojení (HSPA nebo EVDO-HSPA) včetně GPS adaptéru. Základ pro připojení periferií tvoří mix USB – 2x USB 3.0, 1x USB 2.0+eSATA a 1x USB 2.0, dále následuje dvojice audiojacků (in, out), HDMI, miniDisplayPort, čtečka paměťových karet a v případě osazení TV tunerem i výstup na anténu. Samotný tuner (DVB-T) je volitelnou součástí multimediální výbavy, tu kromě něj tvoří také integrovaná webkamera a mikrofon. Zajímavý je i systém ozvučení, který tvoří dvojice středovýškových měničů a subwoofer, vše od známé hi-fi firmy JBL. Dell se doslovně chlubí 20 W souhrnného hudebního výkonu a tím, že notebook je nejhlasitější na trhu. Naopak jako určitou nevýhodu vidím chybějící VGA, přeci jen v Čechách stále převažují projektory s tímto připojovacím konektorem.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit. Kromě utilit a ovládacího software se k notebookům Dell obvykle mnoho softwaru nepřidává, maximálně v konfigurátoru můžete dokoupit OEM licence k plnohodnotnému programovému vybavení. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena notebooku Dell XPS L702x v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-2670QM (2,2 /3,1(TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 8 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 555M s 3 GB paměti, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x HDD 500 GB, 2x USB 3.0, Bt a s Windows 7 HP 64 činí 26 150 Kč bez DPH (31 379 Kč s DPH).

Představení

Diskuse