Fujitsu Lifebook UH552 - z levnějších Ultrabooků

15. 10. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dnes si představíme další Ultrabook, tentokrát z dílny Fujitsu. S 13'' displejem a nízkou hmotností nabídne nízkonapěťový procesor Intel poslední generace, hliníkový kryt víka displeje, vysokou mobility a volitelně i 3G/4G modem.

Fujitsu Lifebook UH552 - z levnějších Ultrabooků

Lifebook UH552 je dalším z kategorie levnějších Ultrabooků. Samozřejmě, levnější Ultrabook znamená spíše dražší počítač, pokud netrváte na mobilitě a všech prvcích potřebných k certifikaci, můžete mít podstatně výkonnější kousek. Nad tím, kolik zaplatíme jen za ten nápis „Ultrabook“ nechci spekulovat, ale mám dojem, že se značka stává natolik oblíbenou, že zadarmo také nebude.

Fujitsu zvolilo celkem střízlivý design, který se dobře hodí zejména do pracovního prostředí, ale ostudu neudělá samozřejmě nikde. Barevně jde o kombinaci stříbřitých hliníkových ploch a tmavého plastu, ten najdeme zejména kolem displeje a klávesnice. Naopak víko notebooku je hliníkové, což je jednak hezký designový prvek, jednak velice pevná a přitom i trošku pružná součástka, která dobře ochrání displej.

Na Ultraboocích patří mezi nejdůležitější vlastnosti mobilita. Nejinak je tomu i zde. Rozměry 323 x 234 x 18 mm a hmotnost 1,57 kg dávají najevo, že v tomto ohledu žádné obavy mít nemusíte. Notebook je odolný, skladný a snadno přenosný. A mobilitě napomáhá i energeticá nenáročnost celého přístroje, se čtyřčlánkovou Li-Pol baterií s kapacitou 2840 mAh a výkonem 42 Wh dokáže udržet notebook „při vědomí“ až 7,5 hodiny, byť při zvyšujících se nárocích půjde minutáž rychle dolu – stačí zapnout Wi-Fi, trochu více podsvítit displej a bude to dost znatelné.

Pod víkem najdeme 13,3'' displej s rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů), i když by stačilo přidat jen malinko a vešel by se i větší, třeba 14'' displej. Tento má ale antireflexní povrchovou úpravu, která při lepším zobrazování barev netrpí „zrcadlovým“ efektem lesklých povrchů. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED).

V UH552 najdeme nízkonapěťový procesor Intel Core i5-3317U (1,7 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W) a čipset Intel HM76. Pro výkon grafických operací slouží pouze integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 4000, důvěrně známá grafika. Její výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon v případě nových a náročných her značně pokulhává. Situace však není tak špatná, jako bývala u integrovaných čipů ještě v minulé generaci. Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1600, jako obvykle u integrovaného řešení doporučuji zdvojit moduly ani ne tak kvůli kapacitě, ale až 30% zvýšení výkonů grafické karty čerpající z výhod dvoukanálového (dual-channel) zapojení.

Jako datové úložiště slouží 500GB harddisk připojený přes SATA rozhraní a s rychlostí rotace ploten 5400 ot./min. Na flash paměti bohužel výrobce nemyslel, přestože minimálně hybridní řešení mi Ultrabooku slušelo více. Jak je zvykem, na optickou mechaniku se prostor nenašel, ale není divu, v budoucnu od nich nejspíše upustí i větší a levnější stroje.

Co se týče konektivity a portů, Fujitsu podobně jako ostatní výrobci nabízí u Ultrabooků jen ty nejdůležitější: Wi-Fi b/g/n adaptér a Bluetooth 4.0 se starají o spojení s okolím, LAN je možné pouze pomocí USB adaptéru (pouze Fast Ethernet z příslušenství v nabídce Fujitsu). Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 a jeden USB 2.0 (s funkcí trvalého napájení). Následuje HDMI, kombo audiojack a čtečka paměťových karet (SD/HC a MS/Pro), HD webkamera a mikrofon. Volitelně má být k dispozici i konfigurace s 3G/UMTS modemem, v ČR ovšem v nabídce prozatím není.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Home Premium s garancí upgradu na Windows 8 Pro (za cenu 14,99 Euro). Podle prodejce obsahuje notebook vedle firemních utilit také MS Office 2010 Starter. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Fujitsu Lifebook UH552 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3317U (1,7 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 4 GB RAM, Intel HD 4000, HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 a 1x USB 2.0 s Win 7 HP činí 15 383 Kč bez DPH (18 459 Kč s DPH).

Představení

Diskuse