HP Pavilion dv6-6c40ec - multimediál se čtyřjádrem od AMD

26. 3. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP představilo domácí multimediální počítač s 15'' obrazovkou a výkonnostními součástkami od AMD. Zajímavý je jak čtyřjádrové APU, tak především duální grafická karta v Crossfire zapojení, ale potěší i terabajtový pevný disk a dvojice rychlých USB 3.0.

HP Pavilion dv6-6c40ec - multimediál se čtyřjádrem od AMD

HP je jedním z nemnoha výrobců, kteří nikdy nezatracovali AMD a dlouhodobě nabízí modely v co nejbližších sestavách a konfiguracích, jež ovšem osazuje nejen klasikou od Intelu, ale též procesory (a grafickými kartami) od AMD. Dnes si jeden přesně takový můžeme představit. Modely Pavilion řady dv6 totiž nabízí hardware od obou výrobců, my jsme pro dnešek zvolili nejvýkonnější konfiguraci s AMD.

Tento 15'' počítač je určen především pro domácí multimediální použití, tedy zpracování fotografií, videa, hudby a také her. Kvůli tomu by měl být osazen i kvalitnější zvukový systém – ovšem ani od čtveřice reproduktorů nelze očekávat příliš zajímavý zvuk, zejména co se basových pásem týče. Hmotnost a doba výdrže také nejsou silnou stránkou počítače, pro mobilní nasazení se opravdu příliš nehodí.

Rozměry notebooku činí 378 x 246,8 x 35,2 mm a hmotnost je celých 2,91 kg, což je i v této třídě hodnota nadprůměrná, jen mohu zopakovat, že na mobilitu zjevně velký důraz kladen nebyl. Odpovídá tomu i fakt, že o baterii výrobce udává pouze počet a druh článků – šest a Li-Ion. Nevíme o kapacitě, výkonu ani odhadované době výdrže. Dobré vlastnosti tohoto notebooku se tedy musí skrývat jinde.

Není to ani v oblasti displeje, i když si ani není nač stěžovat. Notebook má obrazovku s úhlopříčkou 15,6'' (396 mm), LED podsvícení a základní HD rozlišení (HD ready – 1366 x 768 pixelů). Výrobce neudává ani povrch displeje, podle ostatních zdrojů se ale jedná o povrch lesklý, který má lepší podání barev a více se hodí k plánovanému použití notebooku.

Jak jsme již naznačili výše, HP se tentokráte nespoléhalo pouze na Intel, ale nabízí nám sestavu se součástkami od AMD. V Pavilionu dv6 to jsou konkrétně procesor, čipset a duální grafická karta. Začněme tedy čtyřjádrovým APU AMD A6-3430MX (1,7 GHz, až 2,4 GHz Turbo Core, 4 MB L2 cache, HyperTransport, TDP 45 W). Ten je stejně jako ostatní součástky vyroben 32nm procesem. Poměrně velkou nevýhodou proti Intelu je neexistence technologie podobné Hyper-Threadingu, takže čtyřjádrový procesor zvládne počítat pouze čtyři vlákna (Intel počítá dvojnásobek). O komunikaci s periferiemi se stará čipset AMD RS880M, paměťový a grafický řadič je přímo součástí APU stejně jako grafická karta AMD Radeon HD 6520G. Ta je ovšem spojena ještě s dedikovanou kartou AMD Radeon HD 7690M, navíc na rozdíl od výrobků NVIDIA se karty nepřepínají, ale dedikovaná se přidává, výkon se tedy sčítá (asymetrický Crossfire). V obtížných 3D hrách sice může být i tato kombinace při příliš optimistickém nastavení trochu udýchaná, na střední detaily byste však měli být schopni hrát jakékoli současné hry. Paměťový systém představuje 6 GB ve dvou modulech (4GB a 2GB) DDR3, což nepovažuji za úplně šťastnou kombinaci, ale cenový rozdíl mezi oběma kapacitami paměťových modulů to snad omlouvá.

Notebook může bez obtíží hostit jak optickou mechaniku, tak i pevný disk. Druhý jmenovaný má následující specifikace: 1000 GB kapacity, SATA rozhraní, 5400 rpm. Optická mechanika nijak nepřekvapí, jedná se o obyčejnou Super Multi DVD vypalovačku s podporou dvouvrstvého zápisu.

Konektivita je záležitostí tří klasických a nejpoužívanějších adaptérů – Wi-Fi b/g/n, gigabitového Ethrnetu a Bluetooth 4.0. V oblasti portů čeká příjemný bonus v podobě dvojice moderních USB 3.0, vedle nich zůstávají i dva starší porty specifikace 2.0, dále HDMI a VGA a dvojice audiokonektorů (in/out). O zabezpečení se stará čtečka otisků prstů, o možnost focení nebo videohovorů zase webkamera.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit a obsahuje i několik více či méně užitečných programů – trial verzi MS Office 2010 Starter, Cyberlink YouCam DE, Evernote, Adobe Reader a Flash Payer nebo Symantec Norton Internet Security trial a Windows Live Essentials. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena HP Pavilion dv6-6c40ec v konfiguraci s APU AMD A6-3430MX (1,7 GHz, 2,4 GHz Turbo Core, 4 MB L2 cache, HyperTransport, TDP 45 W), 6 GB RAM, duální grafikou AMD Radeon HD 6520G + Radeon HD 7690M (asym. Crossfire), HDD 1 TB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64bit činí 14 742 Kč bez DPH (17 690 Kč s DPH).

Představení

Diskuse