Lenovo ThinkPad Edge S430 - s hořčíkovým tělem a rozhraním Thunderbolt

6. 8. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo zavedlo v rámci široké rodiny ThinkPadů Edge novou modelovou řadu S, ve které by se měly sejít modely dříve označované malým 's' za označením a číslem modelu. Novinky mají nabídnout lepší a novější technologie. Model S430 nabízí procesory Intel Core iX z generace Ivy Bridge, 14'' matný displej s vysokým rozlišením a třeba i optickou mechaniku. Technologickou novinkou pak je implementované rozhraní Thunderbolt.

Lenovo ThinkPad Edge S430 - s hořčíkovým tělem a rozhraním Thunderbolt

Lenovo rozjelo v rámci ThinkPadů Edge novou řadu S, která nahrazuje dřívější modely s označením malého 's' za písmenem a číslem notebooku. Je to docela zvláštní strategie, protože některé modely z této řady zasahují výbavou i cenou do prostoru obývaného tradiční řadou ThinkPadů T. Mně přijde, že si mohou kanibalizovat vlastní tržní prostor, na druhou stranu ThinkPady T pořád nabízejí o něco kvalitnější šasi, podporu mobilního připojení nebo replikátor portů.

Výhodou Edge S430 je určitě o něco líbivější design s „měkkou“ povrchovou úpravou, navíc je poměrně tenký, i když specifikace pro Ultrabook nesplňuje, ani se o to nesnaží. Naopak novým Téčkům se blíží chiclet klávesnicí, u které nechybí vedle touchpadu i další poznávací znamení ThinkPadů – červená čepička trackpointu a tři samostatná tlačítka. Typické je i otvírání víka notebooku za tělo, kde tedy nemohou být umístěny žádné konektory. Tělo je vyrobeno ze slitiny hořčíku, což se samozřejmě pozitivně podepsalo jak na pevnosti, tak i hmotnosti.

Rozměry notebooku jsou 351 x 238 x 22 mm, hmotnost začíná na 1,8 kg, což je samozřejmě výborné pro mobilitu, stejně jako již zmiňované pevné šasi. Na nízké hmotnosti se podílí i poměrně nevelká Li-Ion baterie se čtyřmi články a předpokládanou dobou výdrže přes 6 hodin, což je z pohledu mobility také odpovídající. S použitým displejem to z notebooku dělá pozoruhodně všestranný přistroj.

Tedy k displeji. Má úhlopříčku rovných 14'', rozlišení HD+ (1600 x 900 pixelů), které na této ploše sice znamená poměrně drobné body, ale umožňuje pohodlnou práci s více otevřenými okny, což spousta lidí ocení. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED). Pro lidi v pohybu je také důležitá informace, že povrch notebooku je matný, což je přínosem hlavně při práci v terénu, kde nemůžete dost dobře ovlivnit světelné podmínky.

V Čechách je ThinkPad Edge S430 k dispozici v několika konfiguracích, liší se použitými procesory, grafickými kartami a paměťovými úložišti. Základní volbou je sám o sobě výborný dvoujádrový procesor Intel Core i5-3210M (2,5 GHz (3,1 GHz TB), 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) s grafickým jádrem Intel HD 4000. Druhou možností je také dvoujádrový Intel Core i7-3520M (2,9 GHz (3,6 GHz TB), 4 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). U některých konfigurací, například u té s Core i7, je vedle integrovaného grafického jádra také dedikovaná karta NVIDIA GeForce GT 630M s 2 GB paměti, což sice není zrovna gamerská karta, ale ve 3D je přeci jen o notný kus dále proti integrovanému řešení a umožní spustit, byť většinou ve značně cudném nastavení, vlastně všechny současné hry. Paměťový systém je u všech konfigurací realizován jedním module DDR3-1600, druhý slot je volný pro případné rozšíření.

Paměťové úložiště se vyskytuje hned ve třech variantách, jednak jde o 500GB 7200otáčkový SATA pevný disk, jednak o kombinaci tohoto disku s 16GB SSD pro spouštění nejvytěžovanějších programů a nakonec o 128GB SSD, které ovšem přináší zdaleka největší výkon. V notebooku je přítomná i v poslední době opomíjená optická DVD Super Multi mechanika. Někomu už může přijít zbytečná, někdo si bez ní zatím neumí svůj notebook představit.

Konektivitu obstarávají Wi-Fi adaptér s podporou standardů b/g/n, Bluetooth a gigabitový Ethernet. V oblasti portů ovšem dává notebook jasně najevo, že hledí vpřed – vedle notebooků od Apple patří mezi první, kdo používá nejnovější vysokorychlostní konektor Thunderbolt, vedle něj jsou 2 USB, obě v nejnovější verzi 3.0. Obraz může procházet přes HDMI a DisplayPort (který má fyzický konektor společný s Thunderboltem), zvuk přes jediný kombo jack, nelze zapomenout na čtečku paměťových karet (MMC,SD), mikrofon a webkameru. Pro snadné přihlašování je instalována i čtečka otisků prstů, není ovšem spojena s TPM čipem, ten ve všech konfiguracích chybí.

Na notebooku je předinstalován operační systém Windows 7 Professional nebo Home Premium, nainstalovány jsou i ovladače a nástroji ThinkVantage. Další programové vybavení není zmiňováno.
Záruka platí po dobu 2 let.

Koncová cena pro Lenovo ThinkPad Edge S430 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3210M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4000, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 3.0, Thunderbolt, Bluetooth a s Windows 7 HP činí 16 380 Kč bez DPH (19 656 Kč s DPH).

Představení

Diskuse