ASUS G46VW - mobilní herní bestie

25. 11. 2013 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jan Konvalina

Obecné povědomí o herních noteboocích je často ve smyslu, že takové počítače musí být velké, těžké, energeticky náročné a nevhodné na časté přenášení. Firma Asus se nás však pokusí přesvědčit o opaku svým novým herním notebookem ASUS G46VW ze série Republic of Gamers. Ten nabídne plnohodnotný výkon pouze ve 14-ti palcovém těle a bez kompromisů.

ASUS G46VW - mobilní herní bestie

ASUS G46VW je vyveden ve stylovém těle s designem neviditelných stealth letounů. To znamená rovné plochy a ostré úhly u zkosených hran. Celý počítač vypadá velmi moderně a stylově, navíc je víko vyvedeno z matného odolného plastu, takže otisky prstů a ulpívání nečistot nehrozí. Vnitřní prostor kolem klávesnice je vyveden z černého kartáčovaného hliníku. Za zmínku rozhodně stojí i chlazení. To má dva nezávislé okruhy a dva výdechy na zadní hraně tělo počítače. Vlastní chladič má tedy procesor a grafická karta, chlazení je tedy rozhodně dimenzované dostatečně. I klávesnici byla věnována pozornost a i když ji chybí numerický blok, je podsvícena bílým světlem i s logem Republic of Gamers.

Tělo má na herní počítač příjemné rozměry 348 x 261 x 22 mm a vynikající hmotnost 2,5 kg. Přenášení, i denní, tedy nebude nijak náročnější než u klasických notebooků. To by však nebylo moc užitečné, pokud by byla výdrž na baterie jako u běžných herních počítačů, tedy nic moc. G46VW dostal z výroby 6-ti článkovou baterii s kapacitou 6260 mAh. Výrobce tvrdí, že notebook vydrží až 7 hodin, reálnější hodnota se pohybuje nad 4 hodinami. I to je na herní notebook velmi nadprůměrné.


K herním zážitkům patří i kvalitní displej, v případě G46VW si lze vybrat dva. Oba jsou sice matrice TN, ta ale nabízí nejnižší odezvu a je pro hráče nejvhodnější. Asus se chlubí širokými pozorovacími úhly 140 stupňů. Liší se především rozlišením, můžete mít buď HD rozlišení 1366 x 768 nebo HD+ 1600 x 900 pixelů. Oba mají matné provedení. Co na dnešní poměry chybí, ale málokterému hráči se po tom bude stýskat, je dotyková vrstva na displeji.

Správný herní notebook musí mít výkonný hardware. Do G46VW si lze nakonfigurovat dva procesory. První je dvoujádrový Intel Core i5 3210M (2,5 GHz , 3MB L3 cache, TDP 35W) nebo výkonnější čtyřjádrový Intel Core i7 3630 QM ( 2,4 GHZ, 6MB L3 cache, TDP 45W). Oba procesory jsou trošku starší generace Ivy Bridge, ale vzhledem k tomu, že Intel ještě nepředstavil nejvýkonnější čipy z nové generace, jedná se stále o špičku. Operační paměť má hodnotu 16GG DDR3 a je v dvoukanálovém provedení, tedy 2 x 8 GB modul. Další neméně důležitá komponenta pro herní notebook je grafická karta - zde je zastoupena typem nVidia GeForce GTX 660M ta má 2GB GDDR5 VRAM a jedná se o vyšší mainstream. Především s nižším HD rozlišením si zahrajete drtivou většinu dnešních her jako Battlefield 4 nebo nové Call of Duty: Ghost, aniž by museli být nějak omezovány detaily. GeForce 660M je vybavena automatickým přetaktováním, pokud jsou teploty čipu v pořádku a v neposlední řadě technologií Optimus pro bezproblémové přepínání mezi dedikovanou grafickou kartou a integrovanou v procesoru, která je znatelně méně energeticky náročná. I díky této technologii notebook vydrží na baterii nadstandardně dlouho.


Jako úložiště může sloužit mnoho variant pevných disků různých rychlostí. V základu je kapacita úložiště 500 nebo 750 GB spolu se 128GB SSD. Rychlost disků je na notebook netradičních 7200 ot/min. Možné konfigurace zahrnují i 1TB disk s 5400 otáčkami nebo 750GB hybridní disk s 8GB SSD. Co nevadí u tenkých ultrabooků by mohlo chybět zde, G46VW totiž nemá DVD mechaniku a to by u starších titulů mohl být problém.

Zvuk je řešen pomocí dvou reproduktorů na vrchní straně počítače. Zvuk by měl být vylepšen technologií SonicMaster. Přítomna je i webkamera, která dokáže snímat rozlišení až 720p a nechybí ani čtečka SD/MS/MMC karet.


Z konektorů a bezdrátových standardů je zde Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth V4.0 + HS. Notebook už disponuje pouze3 x USB 3.0, 1 x HDMI, 3,5 mm jack konektory pro sluchátka a mikrofon a také nezbytný VGA/ mini D-sub konektor a mini Display port. Volitelně je dokonce k dispozici ultrarychlé rozhraní Thunderbolt od Intelu.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 8 nebo Windows 8 Pro v 64 bitové verzi. Jako dodatečný software je zde ještě roční licence Intel Anti-theft technology proti odcizení. K dispozici už pak budou jen obvyklé trial verze některých programů. Záruka se poskytuje standardních 24 měsíců.


Koncová cena pro ASUS G46VW v konfiguraci s procesorem Intel Core i7 3630 QM (2,5 GHz , 6M L3 cahce, TDP 45W), 16 GB DDR3 RAM, nVidia GeForce GTX 660M a úložištěm ve formě 750 GB HDD (7200 ot/min) + 128 GB SSD s Windows 8 64bit je 35 999 Kč s DPH.

Představení

Diskuse