Acer Aspire R7 - všeuměl v jednom těle

21. 10. 2013 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jan Konvalina

O různé konvertibilní notebooky a počítače proměnitelné na tablety stoupá zájem i přes to, že obyčejné notebooky stále stagnují. Firma Acer patří mezi průkopníky těchto hybridních notebooků a v současnosti představuje Acer Aspire R7, který lze proměnit snad na všechny myslitelné zařízení. Najde uplatnění jak v domácím nasazení a neudělá ostudu ani na firemní poradě. Cena není úplně zanedbatelná a podíváme se, zda oprávněná.

Acer Aspire R7 - všeuměl v jednom těle

Acer Aspire R7 má tělo vyrobeno z kartáčovaného hliníku a působí velmi elegantně a luxusně. Další a troufnu si říct ještě větší zajímavost je však možnost proměnit notebook ve čtyři různé varianty díky speciálnímu kloubu, který si Acer dokonce nechal patentovat. První možnost je klasický notebook, který má ale jednu zvláštnost, prohozené místo klávesnice a touchpadu. Touchpad je skutečně umístěn pod displejem a klávesnice u přední hrany notebooku. Přívětivost ovládání si netroufnu odhadnout, ale zásadní problém nevidím. Druhá možnost je posunout spodní hranu displeje zhruba do poloviny těla notebooku, zakrýt tak touchpad a využívat pouze dotykové ovládání. Třetí varianta je klasický tabletový vzhled, kdy se displej přitiskne k tělu notebooku zobrazovací plochou vzhůru a lze ovládat pouze dotyky. Panel displeje sice nelze přitisknout úplně a malý náklon zůstane, ale beru to spíš jako ergonomickou výhodu. Poslední možnost je schopnost otočit displej o 180 stupňů a například ukázat někomu sedícímu naproti co je na monitoru.


Samotný kloub je samozřejmě kovový a Acer se dušuje, že je odolný a něco vydrží. Tělo notebooku je 375,6 x 254 x 27,96 mm. Při hmotnosti 2,5 kg se jedná a příjemně mobilní zařízení. Li-Pol baterie má čtyři články a kapacitu 3560mAh. I když se to nezdá moc, výdrž by díky úsporným komponentám mohla být až 4 hodiny. Pracovní den však bez napájecího adaptéru neabsolvuje.


Acer si dal záležet i na displeji, ten má IPS matrici a nabízí FullHD rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Při úhlopříčce 15,6 palců tedy displej nabídne dostatečně jemný a kvalitní obraz s výbornými pozorovacími úhly. Displej je dotykový a zaregistruje až 10 dotyků najednou, je ale zároveň lesklý a to se nemusí líbit. Pokud tedy budete využívat dotykové ovládání bude brzy pokrytý otisky prstů. Stejně tak bude dobře odrážet světlo.

Co však trochu zamrzí je použitý hardware. Acer sáhl po starší generaci procesorů Intel architektury Ivy Bridge. To samo o sobě není špatný čip, ale u takto mobilního přístroje bych očekával procesory Haswell, které nabídnou výrazně lepší správu napájení a spotřebu. U nejdostupnější konfigurace v České Republice je použit Intel Core i5 3337U taktovaný na 1,8GHz s Turbo modem až 2,7 GHz. K dispozici jsou však i procesory nejvyšší řady i7. Vzhledem k použitému procesoru přijde 6 GB DDR3 RAM trošku zbytečných. Grafická karta je pouze integrovaná v procesoru a to konkrétně Intel HD Graphics 4000. Pro multimédia je její výkon více než dostatečný, ale ani starší hry nebudou problém. U vyšších konfigurací jsou k dispozici dedikované čipy nVidia GeForce GT 750M s 2GB VRAM. Přítomná klávesnice je bez numerického bloku a je podsvícená.

Jako úložiště slouží u základní konfigurace hybridní pevný disk s kapacitou 500GB a vyrovnávacím SSD 24GB. Disk má 5400 otáček, ale díky SSD části nabídne vyšší rychlosti přenosu dat. U nejvyšší konfigurace je disk s kapacitou 1TB se stejnými vlastnostmi. Vzhledem k určení notebooků není přítomna optická mechanika, což už v dnešní době příliš nevadí.


Protože je jedná o multimediální notebook určený k častému přenášení, najdeme ve výbavě všechny možné i nemožné bezdrátové technologie. Bluetooth je ve verzi 4.0 + HS, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, přítomen je i HDMI port a 3 USB porty. Z toho dva ve verzi 2.0 a jeden 3.0. Nechybí ani HD webkamera s mikrofonem a čtečka paměťových karet. Jako operační systém je použit Windows 8 64bit s možností upgradu na verzi 8.1.

Cena naší konfigurace Acer Aspire R7 – 571 s procesorem Intel Core i5 3337U, 6GB DDR3 RA, Intel HD 4000, SATA HDD 500GB + 24 GB SSD a Windows 8 64 bit je 24 990 Kč s DPH.

Představení

Diskuse