Fujitsu Celsius H720 - pracovní stanice nejen pro grafiky

7. 1. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebooky jsou dnes běžnou spotřební elektronikou, na kterou se nedíváme s obdivem v očích jako před patnácti lety, ale stále ještě existuje segment velmi drahých, kvalitních notebooků určených pro specifická nasazení. Dnes tu máme 15'' pracovní stanici určenou pro práci s grafikou, modelování a vytváření digitálního obsahu, které to navíc poměrně sluší. Je vybavena dedikovanou profesionální grafickou kartou NVIDIA, procesorem Intel Core i7, modulární šachtou, kvalitním displejem a celou řadou dalších vychytávek.

Fujitsu Celsius H720 - pracovní stanice nejen pro grafiky

Notebooky spadající do kategorie pracovních stanic nebývají nic obyčejného, ostatně i sami výrobci s tímto označením šetří. Poznávacím znamením je obvykle odolná konstrukce, maximální výkon, orientace na zákazníka a cenovka v násobcích cen běžných notebooků, začíná obvykle kolem 50 000 Kč. A přesně sem patří i řada Celsius od Fujitsu. Určení je jasné – pro profesionály, kterým notebook zajišťuje veškerou obživu a vydělá si na sebe. Podle výrobce najde uplatnění například v CAD modelování, stavebních a strojírenských konstrukcích, u zdravotnických vizualizací a při vytváření digitálního obsahu, tedy profesionálních fotek nebo stříhání a úpravě videa.

Velikost 379,8 x 257,0 x 35,5 mm odpovídají kategorii notebooku, výhodou je fakt, že se do šasi pohodlně vejde klávesnice včetně numerického padu. Ta je mimochodem odolná proti polití. Hmotnost 2,8 kg není sice nejmenší a pro častou práci v terénu se až tak úplně nehodí, ale on je také málokdo schopen projektovat v CADu během jízdy v (pražském) metru. Pro přesuny mezi domovem a kanceláří nebo na cestu k zákazníkovi je mobilita dostačující. Hmotnost navíc více než dobře vyvažuje výkon. Li-Ion baterie má 6 článků, další údaje výrobce neuvádí, pouze doba výdrže má být až 9 hodin (se sekundární baterií až 14).

Displej má rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů) a podsvěcují ho diody. Má pomalu se rozmáhající antireflexní povrch a zezadu a ze stran ho chrání hořčíkem vyztužené víko. Je trochu škoda, že výrobce nepoužil nějakou lepší technologii (např. IPS), ale i tento TFT panel bude patřit mezi ty nejlepší ve své třídě.

Přestože celková nabídka pro tento model je širší, u nás jsou dostupné pouze dvě konfigurace lišící se pouze procesory. Maximalisté si mohou dopřát čtyřjádrový Intel Core i7-3820QM (2,7 GHz (TB 3,7 GHz), 8 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), „šetřílci“ se spokojí s dvoujádrovým Core i7-3520M (2,9 GHz (TB 3,6 GHz), 4 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). Čipset taktéž dodává Intel, jde o model QM77. Dále je ve výbavě dedikovaná grafická karta NVIDIA Quadro K2000Mzaložená na moderním jádru Kepler s 384 unifikovanými shadery, 128bitovou paměťovou sběrnicí a 2 GB vlastní DDR3 paměti. V rámci profesionálních karet jde v nabídce NVIDIA o střední třídu, ale dokáže se vypořádat se slušnou dávkou práce i moderními hrami. Paměťový systém tvoří jediný modul DDR3-1600 o kapacitě 8 GB, rozšiřovat jej není třeba, neboť díky dedikované grafice nepotřebujete zvýšení výkonu vyplývající z dvoukanálového zapojení a projevující se nejvíce na integrovaných grafikách. Pokud více paměti potřebujete spíše kvůli nárokům vlastní práce, jsou k dispozici dva (u notebooků s dvoujádry) nebo čtyři (se čtyřjádry) sloty, takže můžete dosáhnout až na 32 GB RAM (pamatujete ještě počítače, které měly maximum na 32 MB?).

Pro ukládání dat je vestavěn pevný disk připojený přes SATA rozhraní se 7200 otáčkami za minutu a kapacitou 640 GB, který je vybaven senzorem pádu. Vedle něj tu máme modulární šachtu, která standardně obsahuje Super Multi DVD mechaniku. Pokud pro vás toto řešení není optimální, může být zajímavější koupit sekundární baterii, další paměťové zařízení HDD/SSD nebo pro fajnšmekry Blu-ray mechaniku.

Konektivita je samozřejmě výborná, pro komunikaci slouží obvyklá trojice adaptérů. Z bezdrátových technologií najdeme Wi-Fi a/b/g/n (Centrino) i Bluetooth 4.0, po kabelu lze připojit gigabitový Ethernet. Volitelně lze mít i 3G/4G modem, v českých konfiguracích však uváděn není. Po stranách notebooku je trojice USB 3.0 a jeden specifikace 2.0 a eSATA, následuje DisplayPort, externí VGA a ještě do třetice (!) DVI, dvojice zvukových konektorů a čtečka paměťových karet, slot pro ExpressCard /34. Bezpečnost zaručují čtečka otisků prstů (s volitelným TPM čipem), slot pro karty SmartCard a příprava pro Computrace. Ve výbavě nechybí ani webkamera 720p a integrovaný duální mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit. Výbava je poměrně bohatá, najdeme zde řadu softwaru pro správu a údržbu notebooku od DeskView, MS Office Starter 2010, Adobe Reader, Nero Essentials S, Norton Internet Security a řadu dalšího. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu Celsius H720 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3820QM (2,7 GHz (TB 3,7 GHz), 8 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 8 GB RAM, dedikovanou grafikou NVIDIA Quadro K2000M s 2 GB, HDD 6400 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 3x USB 3.0 s Win 7 Pro 64bit činí 47 933 Kč bez DPH (57 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse