Acer Aspire V5-573G – dedikovaná NVIDIA ve vytříbeném designu

9. 12. 2013 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dnes si představíme přístroj z kategorie stylových notebooků. Podíváme se na 15'' příslušníka této skupiny, který vyniká nasazením nízkonapěťového procesoru Intel v kombinaci s překvapivě výkonnou grafickou kartou a úžasným IPS displejem. Přitom zůstává krásný a neslevuje příliš ani z mobility.

Acer Aspire V5-573G – dedikovaná NVIDIA ve vytříbeném designu

Co se designu týče, u Aceru vsadili na jasné a jednoduché linie, které nepostrádají eleganci, a kvalitní materiály, které dodávají stylovost. Šasi je vyrobeno v kombinaci tmavého plastu, displej a opěrku na ruce tvoří pláty z leštěného hliníku v přírodní nebo matně černé barvě. Stylová je i klávesnice, která je typu chiclet o od okolního prostoru není téměř oddělená. Zachovává jasné linie a žádná tlačítka nevystupují z půdorysu obdélníku, přesto se vešel i numerický pad, velký Enter a sice menší, ale od zbytku oddělené šipky.

Rozměry notebooku jsou 381,6 x 256 x 27 mm a hmotnost začíná na 2,041 kg. Tím patří mezi vůbec nejlehčí notebooky ve své kategorii a směle ho můžeme doporučit těm, kteří hledají ten nejvýhodnější poměr mezi velikostí obrazovky a mobilitou, nebude vás nijak zvlášť tížit ani při celodenním přenášení, vždyť ke 2 kg se občas dostanou i 13'' přístroje. Mobilitě celkem nahrává i výdrž na baterie, která podle výrobce činí až 6,5 hodiny, což je už docela přijatelná hodnota. V notebooku je totiž čtyřčlánková Li-Pol baterie s kapacitou 3560 mAh.


Použitý displej je chloubou přístroje a ukazuje, kudy by se měla ubírat budoucnost notebooků. Má rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů). Podsvícení zajišťují diody (LED). A má antireflexní povrch, což je dnes nejlepší kompromis mezi prokreslením barev a mobilním nasazením. Především se však jedná o displej vyrobený technologií IPS, která podává sama o sobě barvy mnohem věrněji, navíc ji prakticky netrápí degradace barev při pohledu z úhlu, zejména ze strany. Rozhodně jde o jeden z nejlepších displejů na současném trhu.


Notebook se v ČR prodává v konfiguraci s dvoujádrovým procesorem od Intelu Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W). . Grafické výpočty obstarává buď integrovaná karta Intel HD 4400 (200 MHz) nebo dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GT 750M se 4 GB vlastní DDR3-1066 paměti, což je karta střední třídy, která stačí na provoz prakticky všech moderních her, a dokonce i u náročných 3D akcí zvládne obvykle vysoké nastavení detailů. Procesor sice zdaleka tak výkonný není, ovšem u her to příliš nevadí, tam záleží spíše na rychlosti grafické karty a případně disku při načítání rozsáhlých lokací apod. Paměťový systém je tvořen dvěma 4GB moduly DDR3-1066, výsledných 8 GB je více než dostatečných, a to i z hlediska integrovaného čipu, který může využít plný potenciál dvoukanálového zapojení.


Paměťové úložiště tvoří 1000GB pevný disk SATA II s 5400 otáčkami za minutu, škoda, že výrobce neosadil alespoň pár gigabytů vyrovnávací flash paměti, ale i tak bude výkon disku dostačující. Optická mechanika ve stylovém a velmi tenkém notebooku obsažena není, ale nemyslím, že by to bylo příliš na škodu.

Konektivitu zajišťují vždy Wi-Fi adaptér a/g/n, Bluetooth modul 4.0 a gigabitový Ethernet. Periferie připojíte přes jediné USB 3.0 nebo dvojici USB 2.0. Pro obraz je k dispozici VGA a HDMI, dále kombinovaný audiokonektor a čtečka paměťových karet (SD /HC /XC) a HD webkamera. Zajímavé je i osazení čtveřice reproduktorů. Které znamenají oproti konkurenci přeci jen o něco lepší zvuk.


Notebook obsahuje i nainstalovaný operační systém Windows 8 64bit, žádný další software výrobce nezmiňuje, což ale nemusí neznamenat, že žádný obsažen není. Záruku poskytuje po dobu 2 let.

Acer Aspire V5-573G v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M s 4 GB, HDD 1000 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bluetooth a s Windows 8 má doporučenou cenu 18 174 Kč bez DPH (21 990 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse