HP 255 – s AMD a Linuxem za nejnižší cenou

9. 9. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Představíme si jeden z nejzákladnějších přístrojů, které se na dnešním trhu nabízí. S cenou hluboko pod 10 000 Kč jde samozřejmě jen o základní notebook, ale vedle renomovaného výrobce a dvouleté záruky získáte i zajímavý hardware - dvoujádrový procesor AMD nejnovější generace, 4 GB rychlé paměti, antireflexní 15'' displej - a plnou konektivitu.

HP 255 – s AMD a Linuxem za nejnižší cenou


Koupit si starší či repasovaný notebook může být pro řadu uživatelů, třeba studentů nebo rodin s více dětmi, které se domáhají každé vlastního počítače, řešení, jak ušetřit a třeba ještě mít prestižní značku. Ale zejména u pracovních notebooků jdete do velkého rizika – kolikrát firemní pracovník, který stejně vždy dostane nový přístroj, notebookem třísknul o stůl, nakapal na klávesnici kávu... A záruka půl roku také není nejlepší, zejména pokud jste stejný nebo ještě delší čas na svůj notebook vydělávali po brigádách. Přitom dnes lze koupit nový přístroj i se zárukou za v podstatě stejnou cenu. Která z cest se Vám zdá výhodnější je jen na Vás, ale dnes si představíme jeden notebook, který potkáte právě v nejnižší cenové hladině.

Jak tolik ušetřit? Výrobce na to šel jednoduše – hodně se dá ušetřit úsporami z rozsahu, takže řada součástek je společná s dalšími základními modely a celé tělo sdílí s řadou HP 250. Další věci jsou materiály, takže čekejte jen vyztužený plast, nic víc. A za třetí konkurence mezi výrobci. HP již dlouhá léta spolupracuje s firmou AMD a vždy měla v nabídce alespoň pár modelů, které se lišily jen dodavatelem základních součástek, takže bylo možné porovnávat Intel a AMD. Zároveň HP patří mezi největší odběratele notebookových produktů od AMD vůbec. A to pro něj znamená také extrémně výhodné nabídky, je to pro AMD klíčový partner a AMD ho opravdu nemůže ztratit.


Designově je notebook velmi prostý, neboť v jednoduchosti není jen síla, ale často také láce. Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 376 x 247 x 35,8 mm je pro 15'' notebook běžný průměr, podobně je na tom se svými 2,45 kg i hmotnost. S šestičlánkovou Li-Ion baterií s výkonem 47 Wh udrží notebook v chodu až 4 hodin a 30 minut, což samozřejmě nenahrává mobilitě, ale to je prostě obecné omezení v této cenové hladině. Pokud se nespokojíte s tabletem nebo nepopulárním netbookem, nenabídne vám více ani konkurence.

Displej je kvalitou pouze základní, ale přesto má jednu příjemnou vlastnost, totiž antireflexní povrch. Není tedy příliš třeba řešit pozici světelného zdroje vůči notebooku, což je třeba v místnostech, kde je zářivkové osvětlení a nemůžete si přesně vybrat místo, na kterém sedíte (třeba v posluchárně), k nezaplacení. Jinak rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), LED podsvícení,běžná specifikace.


Základní veličinou, pro kterou je notebook tak levný, je samozřejmě technologická platforma dodávaná AMD. Dvoujádrový procesor E-2000 je opravdu nový, v nabídce AMD je teprve od začátku letošního roku a v reálném prodeji ještě o několik měsíců méně. Jeho hlavním problémem je fakt, že byl vyvíjen spíše jako protivník Atomů, než procesorů Core. Má dvě jádra architektury Bobcat na frekvenci 1750 MHz, 1 MB L2 cache a TDP 18 W. Výkon je tedy poměřitelný zhruba s nízkonapěťovými Celerony minulé generace. Výkon je tedy vhodný jen pro kancelářské aplikace, surfování po netu nebo přehrávání filmů. Pokud na počítači nehrajete hry nebo nezamýšlíte pracovat v náročnějších programech, může to docela stačit. Grafický čip na tom není špatně, jde o Radeon HD 7340, který má 80 unifikovaných shaderů a je taktován na 538 MHz, pořád ale jde o integrovanou kartu, jejíž výkon se musí vejít společně s procesorovým do 18W TDP, takže zvládne jen základní hry typu FIFA 13 (2012) nebo starší hry jako StarCraft 2 (2010) nebo Far Cry 2 (2080), všechny v minimálním nastavení. Paměťový systém je tvořen 4 GB DDR3-1600 v jediném modulu. Je škoda, že není pro zlepšení práce grafického čipu použito dvoukanálové zapojení, ale více paměti se prostě výrobci osadit nevyplatí. Pokud vám ano, je připraven volný slot, ovšem použitelné maximum je 6 GB.


Datové úložiště znamená běžný 5400otáčkový pevný disk s kapacitou 500 GB. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.

Na konektivitě se naopak nešetřilo, výrobce nejspíše použil úspor z rozsahu a osadil to, co má na skladu pro všechny své počítače: adaptér Wi-Fi b/g/n kombinovaný s Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Po bocích přístroje najdete tři „jůesbíčka“, všechna bohužel ve specifikaci USB 2.0, následují externí VGA a HDMI konektor, dvojice audiokonektorů (in, out) a čtečka paměťových karet SD. Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů Altec Lansing.

Notebook je v nejlevnější konfiguraci vybaven operačním systémem GNU/Linux distribuce Ubuntu, existují i konfigurace s Windows, jsou ovšem patřičně dražší. Kromě ovladačů je notebook vybaven základními programy jako je kancelářský balík Libra Office apod., které jsou součástí linuxové distribuce. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro HP 255 v konfiguraci s procesorem AMD E-2000 (1750 MHz, 1 MB L2 cache, TDP 18 W), 4 GB RAM, s integrovanou grafikou Radeon HD 7340, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 3x USB 2.0, Wi-Fi, Bt a s GNU/Linux Ubuntu činí 6273 Kč bez DPH (7590 Kč s DPH).

Představení

Diskuse