HP EliteBook 840 – lehký a měkký Ultrabook s dotykovým displejem

29. 10. 2013 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP ve své profesionální řadě EliteBook přináší notebook, který svou velikostí a výbavou splňuje podmínky pro název Ultrabook, a navíc přináší přiměřený výkon a bohatou výbavu. Že vše je myšleno pro profesionály, kteří při pořizování notebooku nemyslí na peníze, je zřejmé – lehké a pevné šasi, procesor poslední generace, hybridní disk, dokování nebo prodloužená záruka.

HP EliteBook 840 – lehký a měkký Ultrabook s dotykovým displejem

EliteBook je značka pro špičkové profesionální notebooky HP, takže se člověk může spolehnout, že nakupuje kvalitní a dobře odzkoušený produkt, ostatně HP se rádo chlubí tisíci hodinami, které model notebooku tráví ve zkušebnách. Ostatně prý odpovídají specifikacím MIL-STD 810G (které sice nejsou stanoveny přímo Pentagonem, ale stejně jsou dost přísné).

Design je takový, jaký vyžaduje funkce. Mobilní stroje potřebují být především kompaktní, aby se na nich nic nelámalo a nepřekáželo při balení. EliteBook je tedy jednoduchý, oblý, s měkčenou povrchovou úpravou HP mluví o speciálním čtyřvrstvém laku, který vytváří pocit měkkosti. Jak to je s údržbou takového povrchu se mohu pouze dohadovat a musíme počkat, až nějaký kus z této řady dorazí do redakce na testování.


Šasi má rozměry 338,9 x 237 x 2,25 mm, to kvůli dotykové obrazovce, jinak by byl ještě o 1,5 mm tenčí, a hmotnost včetně baterie od 1,58 kg. Li-Ion baterie má sice jen 3 články, ale pořád dostačující výkon 50 Wh. Výrobce neuvádí kapacitu akumulátoru, ale maximální dobu výdrže stanoví až na 13 hodin a 15 minut s HDD, v případě osazení SSD pak ještě o dvě hodiny delší. Vzhledem k výbavě to možné je, ovšem pouze pokud skoro vše vypnete (sítě), budete mít minimální jas displeje a nebudete skoro zatěžovat disk. Přesto je pravděpodobné, že i při velké pracovní aktivitě vám notebook vydrží nejméně běžnou osmihodinovou pracovní dobu.

14'' displej má rozlišení HD+ (1600 x 900), což je mé oblíbené na displejích menších než 15''. Nabízí dost pracovního prostoru a při většině práce možnost používat dvě okna vedle sebe, ale stále ještě má příjemně velké body a čitelné písmo. Nicméně zákazníci se stávají náročnější, takže si mohou připlatit i za Full HD. A co více, displej je multidotykový, takže se počítač stává tím pravým pro používání Windows 8. Na jednu stranu si samozřejmě řada lidí stěžuje, že je zdlouhavé přehmatávat mezi obrazovkou a klávesnicí a což teprve, když u toho ještě jíte... Ale jde hlavně o zvyk. Ostatně dotykáč používat nemusíte nebo lze koupit i konfiguraci bez něj. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED, povrchová úprava je antireflexní, spojuje tedy v sobě do určité míry výhody lesklého i matného provedení a přitom redukuje nevýhody obou. Antireflexní displeje jsou v tomto segmentu určitě cestou vpřed.


HP celkem pochopitelně vybavilo svůj mobilní notebook nízkonapěťovým procesorem Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) z nejnovější generace s jádrem Haswell. Spolehnout se musíte jen na integrovanou grafiku Intel HD 4400 nacházející se v procesoru, což u malého mobilního notebooku je pochopitelné. Ovšem oproti „plnohodnotnému“ jádru HD 4600 jde přeci jen o podstatnou ztrátu výkonu, takže směrem ke 3D hrám toho od notebooku mnoho nečekejte. Paměťový systém lze umístit do dvou slotů s podporou DDR3-1600, tato konfigurace má 4 GB, lze rozšířit až na 16 GB, rozšíření přinejmenším na 8 GB druhým modulem bych určitě doporučil už jen z důvodů zrychlení integrované grafiky.

Pro ukládání dat tu máme konfiguraci s hybridním 500GB HDD s 5400 ot./min a 32GB vyrovnávací flash pamětí připojenou přes mSATA. Optickou mechaniku samozřejmě čekat nelze.


Notebook má adaptér gigabitového Ethernetu, k dispozici je Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0. Pokud potřebujete být ještě flexibilnější, lze dokoupit interní modul 3G nebo 4G modemu. Co se týče portů, najdete zde čtveřici USB 3.0 (jeden s trvalým napájením), jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), jeden DisplayPort a VGA port na vyvedení obrazu, slot pro čtečku paměťových karet (SD /HC/XC). Navíc zde jsou firemní konektory pro sekundární baterii (s ní lze dosáhnout teoreticky až na 33 hodin výdrže) a dokovací stanici. Samozřejmě nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon. K notebooku lze přikoupit jako příslušenství dokovací stanici.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 Pro 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce (HP Client Security Suite, 3D DriveGuard, Connection Manager, Recovery Manager...) a další software jako je MS Defender nebo Absolute Data Protect. Záruka je tříletá.

Koncová cena pro HP EliteBook 840 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, Intel HD 4400, SATA HDD 500 GB + 32GB flash mSARA, Wi-Fi, Bt 4.0, 4x USB 3.0 s Win 8 Pro 64bit činí 23 876 Kč bez DPH (28 890 Kč s DPH).

Představení

Diskuse