Lenovo IdeaPad S210 Touch - malý společník na cesty

18. 11. 2013 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jan Konvalina

Éra mininotebooků s procesorem Intel Atom je sice už ta tam, ale zájem o malou úhlopříčku 11.6 palce a s tím spojenou vysokou mobilitu rozhodně neupadá. Přidejme k tomu výkonný hardware, dotykovou obrazovku, dlouho výdrž na baterii a nabízí se nám adept na oblíbený mininotebook na cesty nebo do škol.

Lenovo IdeaPad S210 Touch - malý společník na cesty

Tím by mohl být nový Lenovo IdeaPad S210 Touch. Samotný mininotebook se nachází v malém těle z matného plastu. Vzhledem k nízko nastavené ceně nelze očekávat využití jakýchkoliv kovových nebo ušlechtilejších materiálů. Matný plast však eliminuje otisky prsů a nebudou vidět ani případné nečistoty. Pro časté přenášení ideální. Na druhou stranu o designu se tu příliš mluvit nedá a moc pozornosti IdeaPad S210 Touch nepřitáhne. Dá se ale sehnat ve třech barevných variantách a to černý, bílý a stříbrný.

Rozměry notebooku jsou 299 x 207 x 22.3 mm a hmotnost se zastavila těsně pod 1,4 kg. U těchto malých notebooků však uživatele bude zajímat především baterie a výdrž na ni. IdeaPad S210 Touch se dá sehnat s baterií o kapacitě 24 Wh, se kterou vydrží notebook až 4 hodiny provozu, nebo u dražších konfigurací 38 Wh baterie, která umožní až 6 hodin práce. Hodně bude také záležet na zvoleném procesoru kterých je k dispozici mnoho. Za zmínku ještě určitě stojí klávesnice, která je typu AccuType, tedy takzvaně ostrůvková klávesnice s oddělenými klávesami pro pohodlné psaní.


Displej nabízí klasickou TN matrici a rozlišení 1366 x 768 pixelů. Vzhledem k malé úhlopříčce 11,6 palce nabídne dostatečně jemný obraz. Samotný displej je vybavený dotykovou vrstvou, která rozpozná až 10 dotyků zároveň, dotyková vrstva často znamená, že obrazovka bude vybavena lesklou úpravou, zde tomu tak ale není a displej je vyveden v praktickém matném provedení, které je pro cestování ideální.

Samotné Lenovo nabízí konfigurace až s 9 ti možnými procesory od slabého Intel Pentium 987 přes Celerony až po moderní Intel Core i3- 3217U generace Ivy Bridge. U nás se vyskytují v e-shopem vyskytují především 2 konfigurace, ta nejlevnější s procesorem Intel Celeron 1037U (1,8 GHz, 2MB L3 Cache, TDP 17W) nebo dražší varianta s Intel Core i3 (1,8 GHZ, 3MB L3 Cache,TDP 17W). Procesory mají grafický čip té nejnižší řady Intel HD Graphics a ta na hry nebude úplně ideální. Některé starší hry nenáročné na grafický výkon budou vzhledem k nižšímu rozlišení hratelné, ale novější a modernější hry moc nepřicházejí v úvahu. Obě konfigurace jsou v základu vybaveny 4GB DDR3L – 1600MHz (volitelně je maximální kapacita 8GB DDR3L – 1600 MHz ). Pevný disk je hybridního typu, základní kapacita je 500GB a je vybaven 8GB hybridním NAND flash úložištěm. Sehnat však lze i díky s kapacitou 1TB. S čím se však můžeme rozloučit je DVD mechanika, která zde nemá místo.


Z multimediálních pomůcek v těle notebooku najdeme 2 reproduktory, u kterých se Lenovo chlubí technologií Dolby Advenced Audio v2, která by měla zajistit o mnoho kvalitnější zvuk. Přítomna je i webová kamera s rozlišením 720p a nechybí ani nezbytná čtečka paměťových karet SD/MMC.

Lenovo IdeaPad S210 i přes malé tělo nabídne veškeré potřebné konektory a bezdrátové sítě. Obsahuje 1 x USB 2.0 a 1 x USB 3.0. Dále pak klasický 3,5 mm jack pro reproduktory, nebo mikrofon a HDMI výstup. Přítomen je i síťový konektor RJ45. Z bezdrátových je podporována Wi-FI 802.11 b/g/n a volitelně Bluetooth verze 4.

IdeaPad S210 je standardně dodáván s operačním systémem Windows 8 64bit. Z přibaleného softwaru stojí za zmínku cloudové úložiště přímo od Lenova a trial verze antivirového programu McAfee.


Koncová cena notebooku Lenovo IdeaPad S210 v nejlevnější a nejžádanější variantě s procesorem Intel Celeron 1037U (1,8 GHz, 2MB L3 Cahce TDP 17W) 4GB DDR3L RAM a 500GB pevným diskem (8GB NAND Flash) a předinstalovaným operačním systémem Windows 8 je 8264 Kč (bez DPH) a 9999 Kč (s DPH). Záruka je poskytována klasické 2 roky.

Představení

Diskuse