Toshiba Satellite C55 – základ za 10.000,- Kč

22. 7. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Představíme si jeden z nejzákladnějších přístrojů z nabídky firmy Toshiba. S cenou na hraně 10 000 Kč jde samozřejmě jen o základní notebook se slabším hardwarem, což dokazuje použitý procesor Intel Celeron, plastové šasi nebo pouhé 4 GB RAM, ale pořád dostanete funkční přístroj s USB 3.0, plnou konektivitou, operačním systémem a dvouletou zárukou.

Toshiba Satellite C55 – základ za 10.000,- Kč

Pro řadu uživatelů je nejzásadnějším hlediskem při pořizování notebooku cena. Taková magická hranice je 10 000 Kč (včetně DPH), kde se vyskytují ty nejlevnější přístroje. U entry-level notebooků samozřejmě hrozí tak výrazné osekávání nákladů na straně výrobce, že se to podepisuje na kvalitě notebooku. Ale najdeme zde i stroje renomovaných výrobců, které sice nenabízejí kdovíjaký výkon, ale pro základní práci to postačí a pro dítko školou povinné to pořád může být poměrně ideální nástroj.

Designově je notebook velmi prostý, ale nechybí mu ani špetka elegance, jako materiál je použitý plast a vstřikovací formy musí být co nejjednodušší, aby se omezila zmetkovost nebo další úpravy šasi, každá další výrobní operace stojí nějaký ten centík. Přístroj můžete mít ve dvou barevných kombinacích, celý notebook je jasně bílý nebo šedočerný, jen základna je v obou případech černá. Dvoutlačítkový touchpad je vestejné barvě, jako zbytek notebooku, je jen mírně zapuštěný. Klávesnice má i numerický blok a řadu funkčních kláves dokonce oddělenou do bloků po čtyřech.

Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 380 x 242 x 30,8 - 33,35 mm, jsou téměř stejné jako u předchozího modelu, ono se toho v dnešní technologické generaci o mnoho více vymyslet nedá. Hmotnost 2,3 kg je pro tuto kategorii lehce nadprůměrná, což nahrává mobilitě, která je ovšem zase značně degradována použitou baterií. S šestičlánkovou Li-Ion baterií s kapacitou 4400 mAh udrží notebook v chodu až 3 hodin a 30 minut, s čímž se dá dlouhodobě přežít jen poblíž elektrické zásuvky. Notebook se tak může stát volbou pro chudší části studenstva nebo třeba zajímavým dárkem pro babičku, která to chce s počítačem také zkusit, ale rozhodně doma nemá místo na velkou „krabici“.


Displej je pouze základní, ale setkáváme se s ním v celé řadě i dražších přístrojů. Rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), LED podsvícení, bohužel lesklý povrch. To nenahrává práci v terénu, ale co si budeme nalhávat – projekce filmů a videí z youtube nebo hraní flashových i jiných her budou velice častým zatížením notebooku (i ve výše zmiňované škole), na což je lesklý displej vhodný.
Standardně je při stlačování ceny nutno počítat s trochu jinou kategorií procesorů, než jsou bezkonkurenční Intel Core. Potkáváme se tedy s dvoujádrovým procesorem Intel Celeron 1005M (1,9 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), nepodporuje sice Hyper-Threading nebo Turbo Boost, ale pořád zvládá dvě aplikační vlákna a pro práci s kancelářskými programy a vlastně cokoli, co najdete na netu je jako dělaný. Je jasné, že vystačit si budete muset s integrovaným grafickým čipem Intel HD Graphics, který sice 3D hry moc nezvládá, pro sledování filmů nebo práci s webem je naprosto dostačující. Paměťový systém je tvořen 4 GB DDR3-1600 v jediném modulu. Je škoda, že není pro zlepšení práce grafického čipu použito dvoukanálové zapojení, ale více paměti se prostě výrobci osadit nevyplatí. Pokud vám ano, je připraven volný slot.

Datové úložiště znamená běžný 5400otáčkový pevný disk s kapacitou 500 GB. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.

Na konektivitě se také šetřilo, i když ne přehnaně. Kolik centů uškudlíte osazením pomalejšího LAN adaptéru (pouze Fast Ethernet) netuším, ale moc to nebude. Na druhou stranu ale nechybí ani Wi-Fi b/g/n, ani Bluetooth. Po bocích přístroje najdete tři „jůesbíčka“ jedno ve specifikaci USB 3.0 a další dvě USB 2.0, následují externí VGA a HDMI konektor, dvojice audiokonektorů (in, out) a čtečka paměťových karet (MMC, SD). Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.


Notebook je v vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Kromě ovladačů je notebook vybaven velkým množstvím asistenčních programů s logem výrobce (Toshiba Desktop Assist, Eco Utility, Media Player, Service Station...), trialem bezpečnostního programu a MS Office. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Toshiba Satellite C55 v konfiguraci s procesorem Intel Celeron 1005M (1,9 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, s integrovanou grafikou Intel HD Graphics, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Wi-Fi, Bt a s Win 8 64 činí 8196 Kč bez DPH (9990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse