ASUS ROG750JZ - maximální výkon v první řadě

18. 8. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jan Konvalina

Výrobci se nás stále snaží přesvědčit, že notebooky jsou ideální nástroje na hraní. Asus už dlouho uvádí na trh velmi výkonné herní notebooky z řady ROG (Republic of Gamers) a dnes si představíme jeden z nejvýkonnějších herních notebooků na trhu a stejně tak ze stáje Asus. Model ROG750JZ – T4097H nabídne výkonný čtyřjádrový procesor a stále ještě nejrychlejší grafický čip od Nvidie. Dokáže pětikilový tank zaujmout?

ASUS ROG750JZ - maximální výkon v první řadě

Všechny notebooky Asus ze serie ROG se vyznačují víceméně stejným designem inspirovaným neviditelnými letouny Stealth. To znamená matný černý plast a ostře zkosené hrany. Kolem klávesnice a touchpadu je použit kartáčovaný černý hliník. Klávesnice typu chiclet je samozřejmě podsvícená a kromě numerického bloku nabídne i vydělené šipky, což je příjemné. Touchpad je ještě klasické konstrukce a nabídne 2 dělená tlačítka. Za povšimnutí stojí ještě dva otvory pro vyfukování horkého vzduchu na zadní hraně a malý subwoofer zespodu. Herní notebooky nikdy nebyly určeny k přenášení, ale spíš k převážení a zde tomu není jinak, ono při rozměrech 410 x 318 x 17 mm a hmotnosti 4.8 kg není časté přenášení příliš možné. Místo pro ROG750JZ je tak na stole jako náhrada za desktop. Stejně tak díky baterii, která, i když je osmičlánková s vysokou kapacitou 89Wh, nenabídne ani přes pokročilé úsporné funkce výdrž nad 3 hodiny.


ASUS ROG750JZ je poháněn výkonným čtyřjádrovám procesorem Intel Core i7 4710HQ (4x 2,5 GHz – 3,5GHz Turbo, 6MB L3 cache, 47W TDP) podporou Hyperthreading a vyrobeným 22nm procesem. Jedná se o nejnovější generaci Haswell a v současnosti těžko najdete v notebooku výkonnější procesor. Na výkonový limit tedy narazíte velmi vzácně a troufnu si říci, že většinou ani při hraní her. Druhá podstatná komponenta je grafická karta, zde Asus zvolil Nvidia GTX 880M, což je ještě stále nejvýkonnější mobilní grafický čip od Nvidie. Jedná se o přejmenovanou GTX 770M, která přímo vychází z GTX 680M. Vždy se jen zvýšili frekvence a přibyli nové technologie. U GTX 880 například dynamické taktování ASUS TurboMaster Technology s automatickým zvýšením už tak velmi vysokých taktů o 5 procent. Nově také přibyla technologie Battery Boost, která zajistí až dvakrát delší dobu hraní z baterie (když už by to někdo praktikoval) omezením fps na plynulou úroveň a tím i úsporou spotřeby. Karta má 4GB GDDR5 VRAM a to už je vskutku dostatečná hodnota. O hrách nemá smysl příliš laborovat, protože se nenajde hra, kterou by notebook nezvládl na maximální detaily ve FullHD rozlišení. K Tomu dopomůže i 16Gb DDR3 RAM v dvoukanálovém zapojení.


ASUS ROG750JZ nabídne matný displej s úhlopříčkou 17,3 palce a FullHD rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Vzhledem hernímu zaměření notebooku se bude pravděpodobně jednat o TN matrici, která nabídne perfektní odezvu za cenu špatných pozorovacích úhlů. Předpokládám ale, že Asus u takto drahého počítač použil co nejkvalitnější panel, který se dokáže vyrovnat i levnějším IPS panelům. Jako úložište jsou k dispozici dva disky. První klasický plotnový s kapacitou 1TB s 7200 otáčkami za minutu, druhým je SSD s 256 GB. V těle notebooku je i místo pro DVD-RW mechaniku.

Konektorová výbava je taktéž příkladná: 4 x USB 3.0, HDMI, Thunderbolt port, VGA/D-sub, RJ45 konektor a případně i DisplayPort, a 3,5mm jack pro mikrofon a sluchátka. Z bezdrátových sítí jsou přítomny standardní Wi-Fi 802.11ac


Asus ROG750JZ je z výroby vybaven operačním systémem Windows 8.1 a několika zajímavými technologiemi. Kromě zmíněného Battery Boostu a TurboMaster Technology, nabídne počítač reproduktory s technologií Maxxaudio a subwooferem. Také je přítomná takzvaně Intelligent Cooling systém, který přizpůsobí intenzitu a hluk chlazení současné zátěži (otázka je v čem je to jiné, než klasická regulace otáček). Také je možné vyvést obraz až na 3 monitory. A poslední řadě Asus myslí i na pohodlí při dlouhodobém hraní a naklonil klávesnici o pár stupňů k uživateli, což by měl snížit námahu zápěstí.

ASUS ROG750JZ - T4970H se prodává na našem trhu v konfiguraci s procesorem Intel Core i7 4710HQ (4 x 2.5GHz -3.5 GHz Turbo, 6MB L3cache, 47W TDP) grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 880M s 4GB GDDR5 VRAM, 16GB DDR3 RAM, 1TB HDD a 256GB SSD za 49 999Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse