Dell Inspiron 7537 - hliníkový univerzál

24. 2. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jan Konvalina

V době všelijakých hybridních notebooků a tabletů s klávesnicemi je čím dál vzácnější najít kvalitní a dobře vybavený notebook za rozumnou cenu. Dell Inspiron 7537 Touch působí tak trošku jako zjevení, hliníkové tělo, Full HD displej a rychlý hardware za rozumnou cenu.

Dell Inspiron 7537 - hliníkový univerzál

Dell kromě široké řady podnikových modelů a herní značky Alienware má v sortimentu také modely Inspiron ve středním segmentu. Dnes představovaná model Inspiron 7537 Touch je právě takový zástupce. Jedná se o „staromódní“ model s klasickou koncepcí a 15,6 palcovou úhlopříčkou. Notebook zaujme velmi elegantním designem, který se velmi podobná MacBookům od Applu. Dell se inspiroval i u materiálu - jak víko, tak okolí kolem klávesnice je z matného hliníku. Ten má kvalitně opracované hrany, takže při psaní neřežou do zápěstí. Spodní část je již klasicky plastová. Rozměry notebooku jsou 37,9 x 2,05 x 25,5 cm. Hmotnost je však na dnešní poměry však poněkud vyšší a to 2,6 kg. Pořád to však není tak hrozné, aby počítač nešel častěji přenášet. Další příjemná vlastnost je plnohodnotná podsvícená klávesnice, která má 2 intenzity a nízký zdvih.

V těle je přítomna lithium-iontová baterie o kapacitě 58 Wh, to je poměrně běžná kapacita, ale díky úspornému procesoru a komponentům vydrží při prohlížení internetu 6 hodin a při kancelářské offline práci atakuje 10 hodinovou hranici.


Jedním z taháků Dell Inspiron 7537 je především displej. Ten na úhlopříčce 15,6 palce nabídne jemné FullHD rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Podle všeho by však matrice měla být typu IPS a to znamená věrné barvy a výborné pozorovací úhly. Podsvícení je pomocí LED. S FullHD je přítomna i dotyková vrstva. Pak je displej chráněn tvrzeným sklem Gorilla Glass 2. To však bohužel znamená, že povrch bude lesklý. Pouze v nižší konfiguraci s pouze HD rozlišením (1366 x 768 pixelů) je displej matný.

Co se hardware týká, tak zde zvolil Dell to nejnovější. Nejdůležitější částí je bezesporu procesor, u nejvyšší konfigurace byl zvolen Intel Core i7 4500U 4. Generace Haswell. Procesor má 2 jádra taktovaná na 1,8 GHz s možností až 3 GHz s technologií Turbo Boost, nechybí ani Hyper-Threading pro virtuální zpracování 4 vláken. L3 cache procesoru je 4MB a TDP pouze 15 W. I když se může zdát takt procesoru nízký, výkon by měl dostačovat na drtivou většinu činností. Na limit procesoru se dostaneme snad jen při hraní her náročných na procesorový výkon, nebo zpracování velkého množství videa. V čipu je přítomný i integrovaný grafický čip Intel HD 4400, který zvládne až na hry všechnu běžnou činnost. V případě potřeby většího výkonu, nebo hraní her Dell vybavil počítač i dedikovanou grafickou kartou nVidia GeForce GT 750M s 2GB videopaměti. Ta je postavena na v současnosti už dosluhující a nahrazovanou architekturou Kepler. Uvnitř jádra je 384 CUDA procesorů taktovaných na 967 MHz, které jsou spojeny přes 128bitovou sběrnici s 2GB GDDR5 taktovaných na až 5GHz. Jedná se tedy ž o lehce vyšší mainstream a nebude problém si zahrát náročnější hry v nativním rozlišení a nemuset se moc omezovat v detailech. Operační paměť má hodnotu 8GB DDR3 a vzhledem k dvoukanálovému zapojení asi nebude třeba jakéhokoliv zásahu. Kapacita a rychlost by měla postačit téměř všem.


Pevný disk má kapacitu 1000GB a 5400 otáček za minutu. Nejedná se rozhodně o to nejrychlejší, co lze v notebooku mít. Disk je klasické konstrukce bez FLASH paměti a i podle prvních ohlasů uživatelů je pomalý. Vzhledem ke zbývajícímu hardwaru bych velmi doporučoval výměnu za SSD nebo alespoň hybridní disk s FLASH pamětí i za cenu nižší kapacity. Celý systém získá značně na svižnosti. Co už pravděpodobně nikdo u notebooku nevyžaduje, tedy CD/DVD mechaniku už zde naštěstí nenalezneme. Jen by kazila tuhost hliníkového těla.


V komunikační výbavě nebudeme nic postrádat. Wi-Fi konektivitu zastupuje modul Intel Wireless-N 7260 2x2 AGN, který podporuje všechny běžné standardy. Z bezdrátových technologií nechybí ještě Bluetooth 4.0 a WiDi. USB konektory jsou 4 a všechny ve verzi 3.0. Doplňuje je RJ-45 síťový konektor a HDMI včetně nepostradatelné čtečky SD/MMC/MS paměťových karet. K dispozici je i dokovací port pro využívání s dokovací stanicí. Jediný 3,5mm jack umožňuje připojení sluchátek s mikrofonem.


Dell Inspiron 7537 Touch je dodáván s operačním systémem Windows 8 64bit. Včetně dodatečného software v podobě trial verzí antivirů a kancelářského balíku MS Office. Záruka je poskytována ve standardní délce 24 měsíců.

Koncová cena pro Dell Inspiron 7537 Touch v konfiguraci s procesorem Intel Core i7 4500U ( 2x 1,8 GHz, 4MB L3 cache, TDP 15W), 8GB DDR3 RAM, dedikovanou grafickou kartou nVidia GeForce GT 750M, 1000GB HDD, Wi-Fi, Bluetooth, 4x USB 3.0 a Windows 8 64bit činí 25 590Kč s DPH.

Představení . Dell

Diskuse