Acer Aspire V17 Nitro - 17'' výbušná síla, která rozbuší srdce

1. 12. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Aspire V17 Nitro je notebook střední třídy určený především pro domácí nasazení a hráče, nabídne kvalitní šasi s výkoným hardwarem – dvou i čtyřjádrové procesory Intel, výborný IPS displej, prostorný disk a dedikované grafické karty NVIDIA. Ideální na hraní her nebo sledování filmů.

Acer Aspire V17 Nitro -  17'' výbušná síla, která rozbuší srdce

Acer sice bývá vnímán jako výrobce spíše levnějších notebooků, ale jeho nabídka je široká i hluboká a neustále pracuje na tom, aby si polepšil na úroveň znělejších konkurentů. Největším hendikepem téhle firmy je nejspíše to, až od samého počátku začínala na Tchaiwanu a nemohla se zaštítit nálepkou Made in USA jako celá řada jiných firem. Přesto její počátky sahají do roku 1976 a značka Acer vznikla roku 1987.

Aspire V Nitro je nová řada sestávající z 15'' a 17'' notebooků střední či vyšší střední třídy zaměřených na domácí uživatele, Nitro v názvu pak odkazuje na známou výbušninu nebo také lék na srdeční potíže – stále je to ta samá látka. A Acer doufá, že pohled na výbušnou sílu jeho počítačů vám rozbuší srdce. Méně poeticky lze říci, že notebook V17 Nitro je určen především pro náročnější zákazníky, kteří vyžadují vysoký výkon, ale nepotřebují centrální správu nebo dokovací stanici. Vhodný tak může být třeba pro poloprofesionální úpravu fotek, ve variantě Black Edition pak pro hráče aktuálních her, zejména pokud se jako já těšíte na Elite: Dangerous, budete potřebovat něco podobného.


Design notebooku je celkem povedený, jakkoli se jedná o subjektivní dojem. Celý notebook je poměrně štíhlý, což zejména u Black Edition je zajímavé vzhledem k celkovému výkonu. Šasi je vyrobené téměř výhradně z plastu, ale podle zahraničních recenzí je displej velmi dobře chráněn a i pevnost základny je pro běžné používání a občasné přenášení dostatečná. K dispozici je i dostatečně velký touchpad bez tlačítek a plnohodnotná klávesnice typu AccuType s numerickou částí a rudým podsvícením.

Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 424,2 x 292,1 x 25,4 mm jsou zcela v intencích kategorie, jen štíhlost je možné zdůraznit. Hmotnost 3 kg je v této kategorii výborná, lze vidět, že výbava jinak velké tělo příliš nezatíží. Ale ani vzhledem k ní nelze notebook hodnotit jako mobilní, ale s kvalitní brašnou cestování bránit nebude. Li-ion baterie má tři články a výkon 52,5 Wh a kapacitou 4450 mAh. Výrobce dobu výdrže uvádí, v idle režimu to stačí na cca 8 hodin, ovšem při běžném surfování po netu se zapnutou Wi-Fi se připravte na dobu kolem 3 hodin 40 minut.

Vzhledem k úhlopříčce 17,3 palce výrobce sáhl po výborném IPS displeji s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) a podsvícením pomocí LED. Displej má antireflexní úpravu, která je pravděpodobně tou nejlepší, kterou si na notebooku můžete přát. IPS matrice navíc zajišťuje široké pozorovací úhly, které především při sledování filmů potěší.


Aspire V17 se běžně dodává na trh ve dvou variantách, které se liší jen použitým hardwarem. Pro náročnější je tu Black Edition, která nabídne vysoký výkon pro hraní her v podobě čtyřjádrového procesoru Intel Core i7-4710HQ (2,5 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 47 W), dedikovanou grafickou kartu NVIDIA GeForce GTX 860M s vlastními 2 GB paměti. S touto sestavou je spjato i 12 GB RAM v asymetrickém osazení 8+4 GB DDR3-1600. Pokud pro vás není herní výkon nejdůležitější a chtěli byste trochu slevit, můžete dostat základní, ale pořád dostatečně výkonou sestavu s procesorem Core i5-4210H, ten má ovšem pouze dvě jádra (2,9 (3,5 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 47 W). K němu stále ještě grafiku střední třídy – NVIDIA GeForce GT 840M, také se 2 GB paměti. Systémová RAM je zde 8GB, druhý slot zůstává prázdný.

Výkon je samozřejmě bez ohledu na procesor dostatečný na jakoukoli domácí práci, pro přehrávání filmů často využijete pouze integrované grafické jádro procesorů (Intel HD 4600), která zejména ve spojení s dvoukanálovým zapojením pamětí funguje také výborně.


Datové úložiště znamená hybridní 5400otáčkový pevný disk s kapacitou 1 TB a 8GB flash částí pro zrychlení reakcí systému. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.

Stran konektivity - najdeme zde gigabitový Ethernet, Bluetooth verze 4.0 i Wi-Fi a/g/n. A na bocích přístroje najdete tři USB ve specifikaci 3.0. Následuje už pouze HDMI konektor, kombinovaný audiokonektor (in + out) a čtečka SD karet. Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.


Notebook je v vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Kromě ovladačů je notebook vybaven i programy typu trial bezpečnostního programu a MS Office, výrobce plný výčet neuvádí. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Acer Aspire V17 Nitro Black Edition v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-4710HQ (2,5 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 47 W), 12 GB RAM, dedikovanou grafickou kartu NVIDIA GeForce GTX 860M s 2 GB paměti, hybridní HDD 1 TB + 8 GB , Wi-Fi, BT, 3x USB 3.0, Wi-Fi a s Win 8.1 64bit činí 23 132 Kč bez DPH (27 990 Kč s DPH).

Konfigurace s Intel Core i5-4210H 2x (2,9 GHz (3,5 TB, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 47 W) a NVIDIA GeForce GT 840M se 2 GB paměti stojí 18 174 bez DPH (21 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse