Acer TravelMate P645 - korunní princ z Aceru

24. 3. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer sice většina uživatelů nevnímá jako prémiovou značku, ale i on se snaží dokázat, že umí vyrobit špičkový výkonný a přitom mobilní notebook v nejvyšší cenové kategorii. Navíc jde o firmu s historií delší než 30 let, což v tomto průmyslu není tak málo, a dvojku světového trhu. Za přístroj s Intel Core i7, SSD, dedikovanou grafickou kartou, dokovacím konektorem a s minimální hmotností se ani nebojí nastavit cenovku na úrovni svých konkurentů a o prodeje se nebojí.

Acer TravelMate P645 - korunní princ z Aceru

Business notebooky nejvyšší kategorie si častěji spojíme se značkami s kořeny v USA (přestože výroba a dnes často i majitelé se v USA nenacházejí). Acer je čistě asijská společnost, která třeba na evropský trh vstupovala až na přelomu tisíciletí. Dnes má ale pevnou pozici a pohybuje se na špičce co do objemů světového prodeje. A model TravelMate P645-MG jde vzhledem k cenovce považovat za cosi jako firemní vlajkovou loď. Jde o 14'' business notebook s vrcholnou výbavou a minimální hmotností, takže si značnou porci výkonu můžete vzít s sebou téměř kamkoli. Design je podle mého soudy velice nenápadný, skoro až ke škodě přístroje, ale zároveň přiměřeně elegantní – takový muž ve tmavém obleku a s šedivou vázankou. Nic nepokazí, ale nemá na sobě nic výrazně zapamatovatelného – tedy nejméně do chvíle, než se s ním seznámíte blíže.

Rozměry notebooku jsou 328,5 x 235,5 x 20,8 mm a hmotnost začíná na 1,52 kg, notebook splňuje všechny požadavky kladené na chráněný název Ultrabook. Ale je v něm trochu víc, než bychom na první pohled řekli. Krásně štíhlý notebook je připraven s vámi vyrazit kamkoli kdykoli, mobilita byla bezesporu asi nejdůležitějším kritériem při celkovém návrhu přístroje. Mobilitě dost nahrává i výdrž na baterie, která podle výrobce činí až 8 hodin, což je běžná pracovní doba. V notebooku je totiž tříčlánková Li-Pol baterie s kapacitou 4850 mAh, což ve spojení s šetřícími technologiemi dává každému cestovateli dobré vyhlídky.


Použitý displej je na rozdíl od 15'' (a podstatně levnějšího) souputníka z řady P chloubou notebooku a tím, na čem by měli zákazníci trvat už i u základnějších modelů. Jde totiž o IPS panel s antireflexním povrchem a rozlišením Full HD (1920 x 1080). O podsvícení se starají LED diody a podle zahraničních serverů jde o špičkový displej s velice dobrým kontrastem. Díky IPS technologii navíc nemusíte řešit změny barvy při pohledu z větších úhlů, tato technologie tímto problémem prakticky netrpí. Ultrabook je navíc vybaven i několika příjemnými „vychytávkami“ typu podsvícené klávesnice nebo čtečky otisků prstů s TPM čipem pro bezpečné uchovávání hesel.


Notebook se na našem trhu prodává v konfiguraci s procesorem z aktuální řady Haswell od Intelu Core i7-4500U (1,8 (3,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 15 W). Za Core i7 se určitě nikdo stydět nebude, ale z určitého úhlu pohledu se jedná o nejslabší článek v této sestavě. Jde totiž o nízkonapěťový procesor, který negarantuje dlouhodobou výdrž v Turbo Boost režimu. Vzhledem k celkovému výkonu však musíte procesoru opravdu hodně „naložit“ (typicky běh po delší dobu v několika náročných aplikacích), aby došlo ke snižování výkonu. Grafické výpočty obstarává grafická karta AMD Radeon HD8750M s 2 GB vlastní DDR3-1066 paměti. S určitým omezením detailů si zahrajete i nejnovější hry (BioShock Infinite (2013) má při vysokém nastavení průměr 31 fps, což znamená už přijatelnou hratelnost, taková FIFA 14 poběží i na Ultra nastavení perfektně). Mimo hry a případné profesionální modelovací nebo střihačské aplikace ale většina uživatelů bude tuto kartu využívat jen sporadicky a většinu času stráví na přepínatelné integrované kartě Intel HD 4400 (via technologie AMD Enduro). Paměťový systém je tvořen 12 GB DDR3, přičemž jde o maximum, neboť 4 GB jsou napevno připájené na desce a standardní slot je osazen 8GB modulem. Přesto při využívání integrované grafiky můžete využívat výhod Dual-Channel zapojení a celková velikost paměti by měla také více než dostačovat po celou životnost notebooku.


Paměťové úložiště tvoří 256GB SATA SSD, takže odpovědi systému jsou bleskurychlé a je omezena jedna z nejhlučnějších komponent notebooků. Optická mechanika samozřejmě použita není, většině uživatelů to nevadí a v případě nevyhnutelnosti se to vzhledem k ceně notebooku dá řešit nákladově zanedbatelnou externí mechanikou.

Konektivitu zajišťují vždy Wi-Fi adaptér a/b/g/n, Bluetooth modul 4.0, gigabitový Ethernet se standardním RJ-45 konektorem (což není u tenkých notebooků již pravidlem) a 3G modem. Periferie připojíte přes trojici USB 3.0, z nichž je jeden se stálým napájením třeba pro dobíjení mobilů, tabletů a dalších hraček. Pro obraz je k dispozici VGA a HDMI, dále zde máme dvojici audiokonektorů a čtečku paměťových karet SD a dokovací konektor nebo Full HD webkameru. O zabezpečení se stará slot pro Kensington Lock a výše zmiňovaná čtečka otisků prstů s TPM čipem.


Notebook obsahuje i nainstalovaný operační systém Windows 7 Professional 64bit, žádný další software výrobce nezmiňuje, což ale nemusí neznamenat, že žádný obsažen není. Záruka je po dobu 2 let.

Acer TravelMate P645-MG v konfiguraci s procesorem Intel i7-4500U (1,8 (3,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 15 W), 12 GB RAM, AMD Radeon HD8750M s 2 GB, SSD 256 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 3.0, 3G modem, Bluetooth a s Windows 7 Pro má doporučenou cenu 41 314 Kč bez DPH (49 990 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse