Asus G550JK - 15'' herní notebook s překvapivě štíhlým tělem

15. 9. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus představil další kousek z řady Republic of Gamers. G550 je 15'' stroj, který při zachování velice slušné mobility a doby výdrže nabízí opravdu úctyhodný výkon, takže si své oblíbené i fungl nové hry můžete vzít s sebou kamkoli bez velkých kompromisů. Čtyřjádrový procesor, dedikovaná grafická kart vyšší střední třídy, IPS displej a pokročilé chlazení se postarají o to, aby vám hry už nikdy „nezatuhly“.

Asus G550JK - 15'' herní notebook s překvapivě štíhlým tělem

Asus se ve své řadě Republic of Gamers soustředí na snižování cen a zvýšení dostupnosti herních notebooků se špičkovým výkonem (a tedy hardware). Je faktem, že G550JK stojí tolik, co lepší manažerský notebook, přitom je výkonem úplně jinde a designem vlastně taky. Sice patří mezi herními notebooky mezi ty střízlivější (oproti různým UFO tvarům), ale agresivními rudými doplňky a stejnou barvou podsvícenou klávesnicí jasně říká, co je zač. Mimochodem – červené podsvícení je ve tmě nejšetrnější k očím a neoslňuje i při poměrně velké intenzitě.

Díky na poměry kategorie rozumnému designu dokázal Asus vše potřebné dostat do relativně normálních rozměrů. Hmotnost 2,6 kg už dnes mezi 15'' notebooky sice atakuje spíše v horní část spektra, ale vzhledem k výbavě je to pořád ještě velice dobré. Podobně i rozměry 383 x 255 x 27,7 mm nejsou nejmenší, ale obočí bych nad nimi nepozvedl. Vše se snadno vejde do úplně obyčejné brašny nebo batohu a pokud budete notebook používat jako kancelářský stroj (třeba pro zápisy na přednáškách...), sice nevyužijete jeho potenciál, ale za podivína také nebudete. V útrobách notebooku je i čtyřčlánková Li-Pol baterie s výkonem 59 Wh, výrobce u ní však žádné údaje o době neuvádí a vzhledem k osazeným komponentám se doba výdrže bude podle způsobu použití výrazně měnit. Při plném herním vytížení to nemusí být ani hodina, při sledování filmu hovoří zahraniční recenzenti zhruba o 3 třech hodinách a 20 minutách.


15,6'' displej představuje to nejlepší, co Lze za tuto cenu koupit – IPS matrice, LED podsvícení, rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů) a antireflexní povrch, který dodává jasnější barvy než matná úprava, přičemž se vyvaruje odlesků tolik nepříjemných na lesklé ploše. Displej je určitě silnou stránkou notebooku


Srdcem notebooku je procesor aktuální generace Haswell - Intel Core i7-4700HQ (2,4 (TB 3,4) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 47 W TDP), tedy jeden z vyšších modelů v nabídce Intelu, k tomu dedikovaná grafika vyšší střední třídy NVIDIA GeForce GTX 850 se 2 GB DDR3 vyhrazené paměti. Má 640 stream procesorů a 128bitovou paměťovou sběrnici, navíc je postavena na nejnovější architektuře Maxwell, která se NVIDIi do nabídky dostává opravdu jen pomalu a postupně. Propředstavu – v plném rozlišení podává i v Risen 3: Titan Lords výkon kolem 27 fps na vysoké detaily, Thge Elder Scrolls Online i v ultra nastavení a Full HD dává více než 35 fps, obdobně Titanfall. Vše jsou nejnovější hry a výsledky lze považovat za hratelné, byť někdy může být dobré trochu pohlídat nastavení. U méně náročných her typu Sims nebo z roku 2012 a starších už si s ničím hlavu lámat nemusíte. Vše je doplněno 8 GB DDR3-1600 v jediném modulu. Vzhledem k tomu, že pro náročnější situace nebudete nejspíše používat integrovanou kartu, rozšíření na 16 GB je možné, ale nikoli nezbytné.


Kvůli poměrně rozumně nastaveným parametrům šasi bylo třeba speciální pozornost věnovat chlazení, Asus vzdal možnost osadit třeba druhou pozici HDD a umístil do notebooku dvojici větráků a masivní měděné chladiče. Místo tak zbylo na jediný SATA II HDD s kapacitou 1 TB a rychlostí 7200 rpm. Stále také v notebooku najdeme optickou Super Multi DVD vypalovačku, můžete tedy bez problémů nainstalovat své starší kousky, které nevlastníte na Steamu.

Konektivitu zajišťuje síťová karta 10/100/1000 Mbit/s, Wi-Fi adaptér pro pásma a/b/g/n (WiDi) a Bluetooth adaptér 4.0. Po stranách přístroje nalezneme trojici USB ve verzi 3.0, k dispozici je mini DisplayPort a HDMI. Multimediální využití doplňují čtečka paměťových karet webkamera se dvěma mikrofony. O ozvučení se stará čtveřice reproduktorů designovaných legendární firmou Bang a Olufsen, k dokonalosti by měla pomoci i jejich technologie ICEpower


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 8.1 64bit, dále dostanete programovou výbavu pro Asus typickou. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena pro Asus G550JK v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-4700HQ (2,2 (TB 3,4) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 47 W TDP), 8 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M, HDD 1 TB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 3.0, Bluetooth a s Win 8.1 64bit činí 22 313 Kč bez DPH (26 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse