ASUS VivoBook S301LA – Ultrabook střední třídy anebo dotyk ve 13''

22. 12. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

VivoBook se profiluje jako lehký mobilní Ultrabook střední cenové třídy. Nabídne úsporné procesory Haswell, 13'' dotykovou obrazovku, vysokou mobilitu a líbivý design, to vše za akceptovatelnou cenu – prostě ideální společník pro často cestujícího domácího uživatele.

ASUS VivoBook S301LA – Ultrabook střední třídy anebo dotyk ve 13''

VivoBooky nejsou zrovna firemní přístroje, zaměřují se především na uživatele, kteří nepotřebují centrální správu a různé business vychytávky, ale potřebují být často v pohybu, notebook je musí všude doprovázet a navíc jim ještě trochu záleží na stylu. Ten je totiž vedle dotykového displeje hlavní devizou. V jisté zahraniční recenzi ho dokonce neváhali označit jako „levný prémiový notebook“, k čemuž má právě stylem velice blízko, i když proti dvojnásobně drahé kategorie samozřejmě najdeme řadu kompromisů. Například šasi notebooku – víko je z lehkého kovu (Asus to nikde nepíše doslovně, ale zřejmě jde o nějakou slitinu hliníku, ovšem základna je z umělé hmoty. Přesto je notebook pevný i hezký.

Rozměry 331 x 234 mm x 21,8 mm jsou v naprosté normě kategorie, ovšem hmotnost 1,8 kg patří v rámci kategorie Ultrabooků k vyšší, notebook vás přesto doprovodí bez obtíží na všech cestách, v podstatě vše pod 2 kg je v brašně dobře nositelné i větší část dne, byť pohodlí některých konkurentů se nepřiblížíte. Ale není to tablet, že? Mobilitě bohužel nepomáhá poměrně skromná Li-Pol baterie, s výkonem 38 Wh a kapacitou 5186 mAh, doba výdrže tak při běžné práci (přehrávání filmů nebo práce s browserem a zapnutou Wi-Fi) mírně překračuje 5 hodin.


Pod víkem najdeme 13,3'' displej s rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů), což je trochu zklamání, jednoznačným trendem je zvětšování rozlišení, a to ve stále levnějších noteboocích.A VivoBook už pomalu míří do střední třídy. Velkou výhodou (pro některé uživatele) může být fakt, že displej je dotykový. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Překrytý je lesklým sklem, což u vysoce mobilního přístroje nepovažuji úplně za šťastné, ale je to obvyklé.


Ve VivoBooku S301LA najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s podporou virtualizace VT-x a technologií Turbo Boost a Hyper-Threading a čipset Intel HM76 Express. Pro výkon grafických operací slouží integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 4400. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon v případě nových a náročných her poněkud pokulhává. Je tedy zřejmé že na hry, a to u nejnovějších ani v nízkém nastavení, to moc nebude. Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, což dále negativně ovlivňuje výkon integrovaná grafiky.


Jako datové úložiště slouží běžný plotnový 750GB harddisk připojený přes SATA rozhraní a s rychlostí rotace ploten 5400 ot./min. Je škoda, že v nabídce není alespoň hybridní model, který by nepřinesl výrazné navýšení ceny. Optická mechanika si do přístroje sice cestu nenašla, ale to je dnes u této kategorie samozřejmé.


Co se týče konektivity a portů, ASUS připravil gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 4.0 adaptér. Z portů je k dispozici jediné USB 3.0 a dvojice USB 2.0, následuje HDMI, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon. V českých podmínkách může někomu chybět externí VGA kvůli připojení většiny projektorů, což lze řešit nepraktickým adaptérem.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, Life Frame III, Calculator, Power4Gear apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS VivoBook S301LA v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, Intel HD 4400, HDD 750 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 s Win 8.1 činí 14 875 Kč bez DPH (17 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse