ASUS ZENBOOK UX302LG - hliníkový Ultrabook s dotykovým ovládáním

14. 4. 2014 08:11    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ZENBOOK je elegantní, kovový, s exkluzivním hliníkovým víkem v broušeném modrém designu, s dotykovým, sklem krytým 13'' displejem s vysokým rozšířením a vysokou mobilitou. Přístrojem s vysokou mobilitou, notnou dávkou stylu i nezanedbatelnou cenou se ASUS opět posouvá směrem k prémiovému segmentu.

ASUS ZENBOOK UX302LG - hliníkový Ultrabook s dotykovým ovládáním

ZENBOOKy jsou pro ASUS zásadní kategorií, totiž vlajkovou lodí celé firmy. Prémiové produkty. Nejsou určeny vyloženě do firem, neboť jim chybí některé prvky nahrávající snadné správně rozsáhlé „flotily“ notebooků nebo dokovací konektor, který je v tomto prostředí velmi oblíbený, ale díky promyšleným funkcím a exkluzivnímu designu určitě neudělá ostudu ani v rukou vysoko postaveného managera. Hodí se ale do rukou každému, komu záleží na dobré kombinaci mobility, výkonu a stylu bez velkého množství kompromisů. A samozřejmě tomu, kdo na to má.

Tento ZENBOOK splňuje všechny kritéria stanovená Intelem, takže se nemusíme bát použít slovo Ultrabook. Kromě hardwaru přímo od Intelu se tedy setkáme i s dotykovým displejem a nízkou hmotností. Bonusem navíc je převážně hliníkové tělo a především víko s úžasným modrým eloxovaným povrchem, který působí zároveň elegantně a celkem decentně, ale asi nikdo ho nepřejde bez povšimnutí. A toho je z hlediska stylu dost obtížné dosáhnout.

Rozměry 325 x 226 mm x 17,2 mm a hmotnost 1,45 kg dávají najevo, že v tomto ohledu žádné obavy mít nemusíte, notebook vás doprovodí bez obtíží na všech cestách, skoro vás nezatíží a dokonce i práce s notebookem v jedné ruce někde v terénu je představitelná, ostatně celou řadu funkcí lze ovládat dotykově, i když pohodlí tabletů se samozřejmě příliš nepřiblížíte. A mobilitě napomáhá i energetická nenáročnost celého přístroje, výdrž se tříčlánkovou Li-Pol baterií s kapacitou 4480mAh a výkonem 50 Wh ASUS sice neuvádí, ale lze očekávat, že k hodnotám kolem pěti hodin se s úsporným nastavením notebooku dostat půjde.


Pod víkem najdeme 13,3'' displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů), je dotykový a displej chrání GorillaGlas od firmy Corning, které zajišťuje špičkovou odolnost proti poškrábání, jen je třeba počítat s náročnější údržbou lesklého povrchu, mikrovláknový hadřík se jistě bude hodit, ale to zná spousta uživatelů i z mobilů. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED). Obecně se u notebooků s Win 8 chválí spíše větší rozlišení kvůli lepší přesnosti při práci prsty, zde si jen stěží můžete přát něco lepšího.


Ve ZENBOOKU UX302LG najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s podporou virtualizace VT-x a technologií Turbo Boost a Hyper-Threading a čipset Intel HM76 Express. Pro výkon grafických operací slouží jak integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 4400, tak dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GT 730M se 2 GB vyhrazené paměti. Její výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon v případě nových a náročných her poněkud pokulhává. Ale alespoň v nejnižším nastavení spustíte skoro všechno včetně her jako je letošní Titanfall. Opravdu slušný zážitek ale dostanete až u her z roku 2012 (Call of Duty:Black Ops 2, NFS:Most Wanted, Diablo 3). Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, díky použití dedikované karty není dual-channel zapojení nutné, vzhledem k nízkým cenám pamětí bych ale případné rozšíření zvážil.

Jako datové úložiště slouží hybridní 500GB harddisk připojený přes SATA rozhraní a s rychlostí rotace ploten 5400 ot./min. K němu je připojeno i 16GB SSD pro zrychlení načítání a odezvy systému a nejčastěji používaných aplikací. Optická mechanika si do přístroje sice cestu nenašla, ale to je dnes u této kategorie obvyklé.


Co se týče konektivity a portů, ASUS připravil Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0 adaptér. Z portů je k dispozici trojice USB 3.0, následuje HDMI, mini DisplayPort, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon. Návrh ozvučení pochází od renomované firmy Bang&Olufsen. V českých podmínkách může někomu chybět externí VGA kvůli připojení většiny projektorů, což lze řešit nepraktickoým adaptérem.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 Pro 64bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, Life Frame III, Calculator, Power4Gear apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS ZENBOOK UX302LG v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, NVIDIA GeForce GT 730M, HDD 500 GB + 16 GB SSD, Wi-Fi, Bt 4.0, 3x USB 3.0 s Win 8 Pro činí 26 032 Kč bez DPH (31 499 Kč s DPH).

Představení

Diskuse