Dell Latitude E7440 - kovově nekompromisní úředník

24. 11. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

V business oblasti je 14'' velikost brána jako určitý univerzální standard a nejlepší kompromis řady hledisek včetně ergonomie, výkonu a mobility. Z pohledu určení pak není Latitude vlajkovou lodí, ale páteří flotily. Široce konfigurovatelný notebook určený především pro firmy nabízí procesory všech tří řad Core, SSD, mechanické disky i jejich kombinaci, nejobyčejnější i dotykový IPS displej... vlastně skoro cokoli, co si budete přát, včetně možnosti dokování. A cena? Inu, jako si vyjednáte.

Dell Latitude E7440 - kovově nekompromisní úředník

Dell Latitude může být zajímavý notebook v podstatě pro kohokoli, kdo potřebuje 14'' notebook a nemá až tak hluboko do kapsy. Otázkou spíše je, jste-li jako zákazník zajímavý pro Dell – bez urážky. Řada Latitude je určena především pro velké firmy a její hlavní výhodou má být především široká konfigurovatelnost při zachování snadné centrální správy. A Dell Latitude právě takhle nejraději prodává – jako desítky (a více) kusů velkým firmám. Proto je cena nastavená dost vysoko, pokud jste náhodný zákazník. Ale zkuste k požadovanému počtu kusů připsat jednu nulu a zavolat na obchodní oddělení Dellu, pokud výslednou cenou nebudete přímo překvapeni, pak minimálně potěšeni určitě.

Design současných Dellů se poměrně dost vylepšil. Pro nákupčího velké firmy možná není tak důležitý, pro uživatele už ale ano. Nedávno jsem tu chválil Inspiron 7437, dnes mohu pokračovat u Latitude. Hlavním posunem proti předchůdcům je opatovné zúžení rámečku kolem displeje, který je překrytý vysokopevnostním sklem Corning Gorilla. Někomu se líbí černý ostrý vzhled konkurence v podobě ThinkPadů, pokud byste rádi něco trochu jiného, Latitude může být nejlepší odpovědí. Na jedné straně tu máte hi-tech ušlechtilé materiály – hliník a magnésiovou slitinu, které dodají pevnost a odolnost, na druhou stranu velice distinguovaný vzhled – na vnějších stranách přiznaný pískovaný a broušený hliník, kolem klávesnice pak soft-touch úpravu, takže ani při delším psaní nebude nikde nic tlačit. Klávesnice výjimečně není typu chiclet, ale to pro mnohé konzervativnější zájemce může být spíše výhoda, podle zkušeností na webu patří mezi ty nejlepší a i podsvícení je provedeno šikovně, nikde nic neprosvítá.


Rozměry notebooku jsou 337 x 2315 x 21 mm a hmotnost začíná na 1,63 kg. Tím patří k nejlehčím ve své kategorii, ostatně mobilita je jednou z priorit. Vzhledem k vysoké konfigurovatelnosti notebooku může při trochu extenzivnější výbavě samozřejmě hmotnost narůst, ale nikdy nepřesáhne lepší průměr. Mobilitu podporuje i 34Wh tříčlánková baterie, byť dobu výdrže Dell nikde neuvádí, na zahraničních fórech se mluví až o deseti hodinách při malém zatížení, ovšem výrazně záleží na konfiguraci a způsobu práce s notebookem. K dispozici je i 45Wh čtyřčlánkový akumulátor, navýšení výdrže by pak mělo být přibližně o 30% vyšší.


Použitý displej je přímo chloubou notebooku a patří mezi to nejlepší, co lze ve 14'' třídě najít. Jde o IPS panel, takže nabízí velice dobré podání barev (o třídu výše než TFT panely) a samozřejmě výborné pozorovací úhly. Rozlišení je Full HD (1920 x 1080), povrch je lesklý a krytý sklem Gorilla, podporuje dotyk až 10 prsty. Pokud dotyk nevyužijete, je možná nakonfigurovat Full HD panel bez dotykové vrstvy nebo dokonce pouze základní HD ready (1366 x 768 pixelů) displej.


Notebook se v ČR prodává hned v konfiguracích se čtyřmi procesory, na výběr je z každé řady Intel Core. Nejvýkonnější volbou je Intel Core i7-4600U (2,1 GHz (3,3 GHz TB), 4 MB L3 cache, TDP 15 W), dále Intel Core i5-4300U (1,9 GHz (2,9 GHz TB), 3 MB L3 cache, TDP 15 W), Core i5-4200U (1,6 GHz (2,6 GHz TB), 3 MB L3 cache, TDP 15 W) a nakonec i Intel Core i3-4030U (1,9 GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W). Grafické výpočty obstarává integrovaná karta Intel HD 4400 (200 MHz – 1,1 GHz), což příliš nesvědčí výkonu ve 3D hrách, ale vzhledem k zaměření notebooku se s nimi až tolik nepočítá, starší hry čip zvládne a pro běžnou kancelářskou práci, filmy a práci na síti nepředstavuje žádné omezení. Paměťový systém je tvořen moduly DDR3-1600 připojitelnými do dvou slotů, nakonfigurovat můžete cokoli od 4 GB do 16 GB, doporučuji 8 GB ve dvou modulech, abyste využili možnosti dvoukanálového zapojení a „vymáčkli“ tak z grafiky maximum.

Paměťové úložiště má také zajímavé možnosti, na výběr je z 512GB SSD a 500GB HDD, k nim můžete ještě přidat SSD 64, 128 nebo 256 GB do m.2 slotu. Kombinací tedy můžete dosáhnout jak levné konfigurace s HDD, tak kompromisem spojením HDD s menším SSD pro urychlení operačního systému až po velkotonážní 1 TB. Při zapojení SSD přes M.2 slot ovšem přijdete o možnost bezdrátového modemu.


Konektivitu zajišťují jako vždy gigabitový Ethernet, Wi-Fi adaptér a/b/g/n/ac a Bluetooth modul 4.0. Periferie připojíte přes trojici USB 3.0 nebo HDMI a DisplayPort, kombinovaný audiojack, dále je přítomen dokovací konektor a čtečka paměťových karet (SD /XC) a HD webkamera.

Notebook obsahuje i nainstalovaný operační systém Windows 8.1 64bit, MS Office a Mc AfeeSecurity Center v trial verzích. Záruku poskytuje po dobu 36 měsíců.

Dell Latitude E7440 v konfiguraci s procesorem IntelCore i5-4200U (1,6 GHz (2,6 GHz TB), 3 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB RAM, Intel HD 4400, SSD 256 GB, Wi-Fi, 3x USB 3.0, Bluetooth a s Windows 8.1 Pro má doporučenou cenu 36 990 Kč bez DPH (40 990 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse