Fujitsu Lifebook A512 – slábnoucí gentleman ze staré školy

22. 9. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu tímto modelem připomíná, že dříve se notebooky dělaly trochu jinak. A to jak v dobrém, tak špatném. Jednoduše vyměnitelná paměť nebo pevný disk jsou ty hezké vzpomínky, tlusté tělo a slabší hardware v podobě procesoru Intel Pentium zase ty horší. Každopádně velice potěší cena, kvůli které se stojí za to nad notebookem alespoň pozastavit.

Fujitsu Lifebook A512 – slábnoucí gentleman ze staré školy

Fujitsu tímto modelem Lifebook jako by se vracela o pět či sedm let nazpátek, kdy by to byl opravdový hit. Zaoblené lesklé tělo tehdy bylo v módě a nic by tomu nevadilo, že je celé z plastů. V dnešní době vypadá. Jako by přijel strojem času, ale není to špatně míněno – v některých oblastech ve srovnání dopadá jako moderní mladý muž s viktoriánským gentlemanem – zastarale, ale záviděníhodně. Nadchne především filosofie designu těla – šikovná krytka paměti, takže výměna je hotová během několika okamžiků, i snadno výměnná baterie – věci, které dávno ustoupily lehkosti, štíhlosti a pevné struktuře, kterou obě předchozí vlastnosti vyžadují. Nechci tvrdit, že by Lifebook A512 byl lepší než současný trend, na to je až příliš těžký a rozměrný, ale...

V kategorii 15'' notebooků patří A512 rozhodně mezi ty větší a hmotnost je také na horní hranici normálu - rozměry 378 x 252 x 36,5 mm jsou především co do „štíhlosti“ o centimetr horší než průměr, hmotnost 2,6 kg je pro tuto kategorii ještě jakž takž přijatelná, ale posunuje notebook na hranici dobré mobility. Ano, v roce 2008 jsem něco podobného psal u notebooků do cca 2,9 kg, ale čas utíká. Li-ion baterie má šest článků a kapacitu 4400 mAh a výkon 48 Wh. Výrobce dobu výdrže uvádí na cca 6 hodin bez dalších komentářů, v zahraničních testech se při běžné práci dostali na cca 5 hodin.


Displej je pouze základní, má rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), LED podsvícení, hlavní výhodou je antireflexní povrch zabraňující nepříjemným odleskům a přitom zachovávající jasnější a kontrastnější barvy (ve srovnání s matným displejem). Tedy zcela očekavatelné údaje a pro zamýšlené použití notebooku celkem vhodné.


Lifebook A512 je naprosto základní notebook, proto je nabízen také pouze s levnějšími variantami procesorů. Základem je Intel Pentium 2020M z generace Ivy Bridge (2x 2,4 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), které nepodporuje Hyper-Threading ani Turbo Boost, a zvládne tak zpracovávat pouze 2 výpočetní vlákna. O něco lepší variantou je pak Intel Core i3-3110M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), který sice zvládá Hyper-Threading, ale nemá možnost se přetaktovat v případě využití pouze jednoho jádra. Výkon je samozřejmě bez ohledu na procesor jen základní, i když Core i3je na tom podstatně lépe, ovšem na běžnou kancelářskou práci i multimédia nebo flash hry bez obtíží stačí v každém případě. Procesor v sobě skrývá i grafickou část Intel HD, opět platí, že jednoduchá jednotka Pentia je o něco horší než HD 4000 v Core i3. Paměťový systém je však v obou případech stejný, výrobce osadil 4 GB DDR3-1600 v jediném modulu, které pro veškeré nasazení notebooku budou postačující, druhý slot zůstává volný pro případné rozšíření.
Datové úložiště znamená běžný 5400otáčkový pevný disk s kapacitou 500 GB, což je právě tak dostačující. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.


I konektivita je tak trochu zastaralá, i když v připojení k sítím to nepoznáte: najdeme zde gigabitový Ethernet, Bluetooth verze 4.0 i Wi-Fi b/g/n. Ovšem bocích přístroje najdete tři USB, ovšem pouze ve specifikaci 2.0, což je už opravdu trochu mimo. Následuje externí VGA a HDMI konektor, dva audiokonektory (in, out) a čtečka paměťových karet. Za samozřejmost je považována webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.


Notebook je dodáván zcela bez operačního systému, což z něj dělá zajímavý cenový kousek především pro majitele multilicencí (školy, nemocnice apod. A pro příznivce GNU/Linuxu. Fujitsu nabízí program pro snadné stažení a nainstalování všech ovladačů pro Windows, pokud se rozhodnete zakoupit licenci na tento software. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu Lifebook A512 v konfiguraci s procesorem Intel Pentium 2020M (2x 2,4 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, s integrovanou grafickou kartou Intel HD, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 3x USB 2.0, Wi-Fi a bez OS činí 6934 Kč bez DPH (8390 Kč s DPH).

Představení

Diskuse