HP ProBook 650 – i levný koncelářský pracant umí dokovat

20. 1. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP ProBook 650 je relativně levný notebook určený primárně do firemní scény, který v sobě spojuje dvě málokdy vídané vlastnosti. Velmi zajímavou cenu s bohatou výbavou rozhodně nenajdeme často, a to HP neopomíjí ani zdravou míru mobility. Vedle procesorů Intel generace Haswell nebo výkonného pevného disku obsahuje notebook i optickou mechaniku, COM port a dokovací konektor!

HP ProBook 650 – i levný koncelářský pracant umí dokovat

HP ProBook je řada určená pro byznys nasazení, soustředí se tedy na mobilitu, bezporuchovost a střízlivý reprezentativní design. Přitom v základních konfiguracích zachovávají více než rozumnou cenu, ale náročnému zákazníkovi umožní nakonfigurovat i poměrně luxusní sestavu.

Design notebooku je založen na rovných hladkých plochách a kombinaci matně šedé a černé. Cenová kategorie nedovolila rozsáhlejší použití hliníku nebo dokonce hořčíku, a tak vývojáři vsadili na lehký, ale pevný plast, který je dostatečně pevný, ale zároveň odolný a lehký. Disponuje klávesnicí odolnou proti polití a vedle obvyklého touchpadu má pro polohování připravený i trackpoint, který je podle většiny uživatelů s trochou cviku praktičtější a není třeba při ovládání kurzoru sundavat ruce z klávesnice.


Rozměry notebooku jsou 378 x 257 x 25,3 mm i se šestičlánkovou baterií. Ta má výkon 55 Wh a hmotnost notebooku s ní je 2,32 kg. Výrobce uvádí dobu výdrže až 8 hodin, což v této kategorii více než dobrý výsledek. Samozřejmě, že i při průměrné práci se doba výdrže sníží, ale i pět šest hodin je slušný výkon a s možností dobít akumulátor třeba při přestávce na oběd už jste na bezproblémové celodenní výdrži.

ProBook 650 se dodává se dvěma volitelnými displeji, první, obvyklejší variantou je HD ready displej s úhlopříčkou 15,6 palců a základním rozlišení 1366 x 768 bodů, je podsvícen diodami (LED) a na jeho povrchu se nachází antireflexní vrstva, která by měla zamezit nejrůznějším odleskům a zpříjemnit tak čtení na přímém slunci a v dalších osvětlených prostorech. Podle mého je nejzákladnější HD rozlišení již dávno za svým zenitem a lze tolerovat u nejzákladnějších notebooků nebo u malých tabletů či smartphonů, ale do pracovního a multimediálního segmentu už by měly mířit poněkud kvalitnější displeje. Zde je takovou možností Full HD displej stejných parametrů, jen rozlišení je samozřejmě 1920 x 1080 obrazových bodů. Cenové navýšení je ovšem v řádu tisícikorun.


V útrobách notebooku notebooků hraje prim čipová sada od Intelu (HM87 Express) doplněná o procesory stejného výrobce. Ten nabízí dvoujádrový Intel Core i3-4000M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 37 W) nebo Intel Core i5-4200M(2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 37 W). O vykreslování obrazovky se stará Intel HD 4600, s čímž je nutno se smířit. O základní výkon i pro starší hry a jakoukoli 2D práci je postaráno, ale herní výkon je přeci jen pouze základní a nejnovější hry si příliš „nezapaříte“. Tuto potřebu může saturovat dedikovaná grafická karta AMD Radeon HD 8750M se 128bitovou paměťovou sběrnicí a 1 GB GDDR5 pamětí, který nabídne výkon na zcela jiné kvalitativní úrovni. Dále notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR3-1600 MHz, kde jsou osazeny 4 GB RAM.


Pro uživatelská data je připraven pevný disk o kapacitě 500 GB, 7200 otáčkách a s připojením SATA II. V této třídě notebooků se zatím můžeme spoléhat i na přítomnost optické mechaniky, která je typu DVD+/-RW Super Multi.


Z multimediální výbavy je možné zmínit integrované stereofonní reproduktory s podporou technologie pro vylepšení zvuku DTS, integrovaný mikrofon nebo webovou kameru s rozlišením 720p. Do multimediální výbavy lze rovněž zahrnout víceformátovou čtečku paměťových karet (MMC, MS/Pro/XC, SD /HC/XC).


Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá rovnou pětici USB 3.0, digitální DisplayPorta analogový VGA výstup, RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a dvojici audiokonektorů (pro připojení sluchátek a mikrofonu), COM (seriový) port, nepostradatelný třeba pro programování některých CNC strojů a průmyslových robotů. Posledním portem je dokovací konektor, který ocení všichni, kdo často opouští kancelář, ale pracovat na notebooku musí stále. Se světem se tento ProBook dokáže propojit prostřednictvím gigabitového Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s, Realtek) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (Broadcom) a Bluetooth 4.0. O bezpečná přihlášení se stará čtečka otisků prstů a bezpečnostní softwatre HP Client Security Suite.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 8 Pro, z dalších programů uvádí HP pouze zmiňovaná multimediální a bezpečnostní vylepšení, firemní utility (ePrint, 3D Driveguard, Recovery Manager apod.) a trial MS Office. Záruka je 24 měsíců, při nákupu na IČ pouze 12 měsíců.

Koncová cena pro HP ProBook 650 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-4000M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 37 W), 4 GB RAM, s dedikovanou grafikou Intel HD 4600, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 5x USB 3.0 a Bluetooth s Win 8 Pro činí 15 777 Kč bez DPH (19 090 Kč s DPH).

Představení

Diskuse