Lenovo IdeaPad Y70 - sedmnáctka na doma a na hraní

18. 11. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

I Lenovo chce bodovat v kategorii herních notebooků. Vedle nutného herního designu s rudými detaily nabízí především vysokovýkonný hardware včetně čtyřjádrového procesoru, dedikované grafiky vyšší střední třídy nebo Solid State disku. Obzvláštní chloubou je multidotykový IPS displej s vysokým rozlišením. A cena, která si s výkonem nezadá.

Lenovo IdeaPad Y70 - sedmnáctka na doma a na hraní

I Lenovo chce bodovat v katagorii herních notebooků a jde do toho všemi prostředky. Design sice není tak moc „ufoidní“, jako nabízí konkurence, ale přesto například kloub víka nebo řešení reproduktorů odkazuje k něčemu hodně dravému... a možná s kyselinou místo krve. K dokreslení atmosféry tu jsou efektní rudé detaily a „poškrábaná“ úprava víka displeje. Z jiných úhlů ale může tento notebook vypadat docela normálně, má praktický prolis pro klávesnici, aby se neodíral displej, či podsvícená klávesnice dokonce působí svěže prakticky.


Vzhledem k ceně jsem trochu na vážkách, pro koho je na našem trhu notebook určen. Zjevně jsou jeho nejvlastnější vlastností hry, ovšem dobře zastane i úlohu domácího multimediálního společníka. Pro náctiletého gamera asi zůstane spíše snem, ale může dobře fungovat pro někoho, kdo nemá hluboko do kapsy a hledá méně mobilní alternativu k tabletu, který mu stačí, nebo k firemnímu thin-and-light notebooku, který stejně musí nosit s sebou všude, kam se pracovně hne.

Mobilita není ničím, co by tento notebook, potažmo jeho majitele, mělo zajímat. Rozměry notebooku, 422,9 x 290,6 x 25,9 mm, jsou zcela typické pro tuto velikostní kategorii, snad jen hmotnost překvapí, byť nijak příjemně, neboť činí bez zdroje 3,4 kg. Přepočteno na výkon to však není tak mnoho. Baterie má čtyři články a s nimi výkon 54 Wh, výrobce proklamuje výdrž kolem pěti hodin při běžné kancelářské práci s Wi-Fi. To není vůbec špatný výsledek, i když lze očekávat, že 17'' notebook toho až tolik nenacestuje, každopádně pro občasný přesun vlakem po České republice to stačí. Pokud tedy nezapnete dedikovanou grafickou kartu...


17'' displej je, a to je zjevné již výše, hlavním tahákem a důvodem, proč si tento IdeaPad vybrat. Díky tomu si nemusíme vystačit pouze se základním rozlišeném, výrobce nabízí Full HD+ (1920 x 1080), LED podsvícením a polomatným antireflexním povrchem. A aby nebylo chvály dost, Jde o IPS matrici, která podstatně vylepšuje jak podání barev, tak pozorovací úhly. A polomat je zde hlavně kvůli tomu, aby nebyly vidět šmouhy po prstech – displej je dotykový, zvládá rozlišit až 10 bodů a vy tak můžete naplno využít výhod Windows 8.1 – pokud tedy chcete.


Pro notebook s docela nevybíravou cenou bylo třeba vybrat ten správný procesor – volba padla na čtyřjádrový model se standardním napětím - Intel Core i7-4710HQ (4x 2,5 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), který podporuje všechny technologie jako Turbo Boost, Hyper-Threading, chybí jen business vPro. Navíc obsahuje plnohodnotný grafický adaptér Intel HD Graphics 4600, který ve starších testech podává prakticky stejný výkon, jako dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce 710M, jen s nižší spotřebou. Pokud si potrpíte na hry, bude vás zajímat spíše instalovaná NVIDIA GeForce GTX 860M s 640 unifikovanými shadery, 128bitovou paměťovou sběrnicí a 4 GB paměti. Jde sice papírově o kartu vyšší střední třídy, ale je založena na nejnovější architektuře Maxwell a dokáže bez problémů na střední detaily rozhýbat i letošní hry jako je Assassin's Creed Unity nebo CoD: Advenced Warfare. A méně náročné hry jako TES Online nebo Titanfall poběží v nejvyšší kvalitě i v nativním rozlišení displeje. Paměťový systém je tvořen 16 GB DDR3-1600 ve dvou modulech. To potěší při běhu na integrovanou grafiku a obecně lze říci, že více paměti nebudete potřebovat po celou životnost notebooku... a možná ještě déle.

Datové úložiště znamená SSD s kapacitou 512 GB, lepší si už můžeme přát jen těžko. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení, ovšem pozor, jde o externí provedení připojitelné přes USB kabelem, ovšem výrobce ho dodává v ceně přístroje.


Konektivita představuje dnešní normu – gigabitový Ethernet, Wi-Fi /ac a Bluetooth. Zajímavé to je s porty, vedle dvojice USB 3.0 a jednoho USB 2.0 je zde HDMI, ovšem VGA už chybí. A vedle kombinovaného audiokonektorů (in, out) je zde i výstup S/PDIF pro vyvedení digitálního (prostorového) zvuku a čtečka paměťových karet MMC a všech typů SD. Za samozřejmost je považována 720p webkamera s mikrofonem a reproduktory od renomované hi-fi firmy JBL, vedle dvou středovýškových měničů je osazen i malý subwoofer.

Notebook má nainstalovaný operačním systémem Windows 8.1 64bit. Kromě ovladačů je notebook vybaven i trialem bezpečnostního programu, PhotoDirector, Evernote a MS Office. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Lenovo IdeaPad Y70 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-4710HQ (4x 2,5 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 16 GB RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 860M s 4 GB, SSD 512GB, Wi-Fi, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, Wi-Fi, Bt a s Win 8.1 64bit činí 38 842 Kč bez DPH (49 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse