Acer Aspire R11 – když můžete vzít překlad notebooku doslova

13. 7. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebook, který má na obě strany rozměry jen o 1 mm větší než list papíru A4. Lehký a úsporný, vejde se do větší kabelky a má krásné barvy. Pokud potřebujete notebook hlavně pro brouzdání na netu a psaní textů, oceníte dotykový displej a netrápí vás výkon, je kategorie 11'' notebooků to pravé pro Vás. A dokonce i když máte hlouběji do kapsy.

Acer Aspire R11 – když můžete vzít překlad notebooku doslova

Před vznikem počítačů se slovo notebook překládalo z angličtiny jako poznámkový blok. Když to vztáhnete k obřím 17'' herním „mašinám“, je to skoro legrační. Ale stále existují kategorie notebooků, na které tento překlad sedí. Nejblíže k němu podle mého mají, když tedy nepočítáme smartphony a phablety, 11'' počítače typu dva v jednom. Různé kombinace tabletu na laptopu se na trhu objevují delší dobu, za sebou máme etapu, ve které se hledalo nejlepší technické řešení. Dnes většina 2 v 1 notebooků používá překlápěcí konstrukci, se kterou jako první prorazilo Lenovo se svými Yogami. Acer Aspire R11 je stejný případ.

Určen je, jak jsem zmiňoval v úvodu, hlavně pro ty, kdo potřebují mít zároveň vysoce mobilní zařízení a hardwarovou klávesnici pro psaní delších textů. Mimochodem ta v tomhle Aceru v zahraničních recenzích obstála velmi dobře. R11 se dodává ve dvou barvách, nebesky modré (sky blue) a oblačně bílé (cloud white), barvy jsou tedy voleny příjemně unisexově, na obrázcích vypadají dobře a zaujmout by mohly i něžnější pohlaví. Samotný notebook je vyveden ve střízlivém designu plném jasných linií, na zajímavosti mu dodávají právě rozzářené barvy.


Notebook je půdorysně postaven na rozměrech prakticky shodným s listem A4, vzhledem k ceně se jedná o jednoduchý „plasťák“, ale s tím už se musíme smířit. Šasi má rozměry 298 × 211 × 20,9 mm, což znamená, že je velmi malý a ve své cenové kategorii poměrně dost tenký. Zvláštní je, že při svých rozměrech patří mezi ty těžší ve své kategorii, hmotnost včetně baterie je 1,58 kg, to je o téměř 3 dkg více než nedávno představovaná konkurence v podobě Asusu X200MA. Čtyřčlánková Li-Pol baterie má kapacitu 3270 mAh, výdrž by měla přesahovat 8 hodin, jedná se o údaj výrobce, půjde tedy nejspíše o provoz v nenáročném režimu.

11,6'' displej má rozlišení HD ready (1366 x 768), jedná se o základní dotykový TFT panel, podsvícení obstarávají LED, je překryt lesklou krycí vrstvou. Jedná se o jeden z nejzákladnějších panelů, ale pro běžnou práci stačí, dokonce i DPI není u základního rozlišení díky malé úhlopříčce nijak zásadně nevyhovující. Displej je kapacitní, dotykový, podporuje gesta a dotyk až 10 prsty.


Srdcem notebooku je úsporný, ale levný úsporný procesor Intel Celeron N3050 (2x 1,6 GHz, 2 MB L2 cache, 6 W TDP). Tento procesor nepodporuje téměř žádné pokročilé technologie, tedy ani Turbo Boost nebo Hyper-Threading. Jde o velice slabý procesor postavený na architektuře Braswell, ta je odvozena od inovovaných Atomů s architekturou Airmont. Grafické jádro Intel HD Graphics (Braswell) je tentokrát převzato z pětitisícové řady, tedy od Broadwellů. S 12 výpočetními jednotkami a taktem 600 MHz bychom se měli dočkat lepšího výkonu, než u starších Celeronů a Pentií s grafikou z Bay Trail, na nějaké řádění ve 3D to však stále není. Pro procházení webu, přehrávání filmů a kancelářskou práci je to ale více než dostatečné. Paměťový systém představuje modul DDR3-1600 v jednom slotu, základem jsou 2 GB, doporučuji ovšem vyměnit za větší, maximum je 8 GB, i se slabým procesorem bych osobně doporučil jako zdravý kompromis 4 GB, na nejzákladnější práci ovšem tovární sestava postačí.

Pro ukládání dat tu máme HDD o kapacitě 500 GB a s rychlostí 5400 rpm, to sice není z hlediska výkonu optimální, ale oproti SSD jde o výrazně levnější řešení s dostatečnou kapacitou. V prodeji jsou i varianty s 32GB SSD připojeným přes eMMC, to je ovšem tak na operační systém a několik programů, pokud jste zvyklí aktivně používat pro data SD kartu a dalších 64 GB vám stačí, podobně jako u telefonů, odmění se vám sestava s SSD rychlejší odezvou. Optickou mechaniku samozřejmě čekat nelze.


Stran konektivity se jedná o standard tenkých konvertibilních notebooků. K dispozici je tedy bezdrátově Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0, kabelem se pak připojíte i k Ethernetu. Co se týče portů, je v rámci kategorie notebook vybaven standardně: jeden USB 3.0 a druhý ve starším standardu USB 2.0, jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), jeden port HDMI a plnohodnotný RJ-45 konektor pro Ethernet. Posledním rozhraním je slot pro čtečku paměťových karet SD. Samozřejmě nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon. V některých specifikacích na netu se můžete dočíst o osazení VGA konektorem, v oficiálních dokumentech Aceru se však tato informace nevyskytuje a ani na obrázcích, jak můžete posoudit sami, VGA konektor vidět není.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce nebo manuál a uživatelskou příručku. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Aspire R11 v konfiguraci s procesorem Intel Celeron N3050 (2x 1,6 GHz, 2 MB L2 cache, 6 W TDP), 2 GB RAM, Intel HD Graphics (Braswell), HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 a 1x USB 2.0 s Win 8.1 64bit činí 7430 Kč bez DPH (8990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse