Acer Aspire S7 393 – 13'' Ultrabook v hliníku a skle

4. 5. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Aspire S7 není úplně nejnovější Ultrabook, ve firmě se drží hesla, že není třeba napravovat, co není rozbité. Ovšem s technologickým pokrokem bylo třeba obměnit hardwarovou výbavu, takže v notebooku najdeme procesory řady Broadwell, dva SSD v RAID poli a Wi-Fi v nejnovějším a nejrychlejším standardu ac. K tomu patří kvalitní a lehoučké šasi, panty víka displeje s dvojím momentem a u minulých modelů výborná prodejní čísla.

Acer Aspire S7 393 – 13'' Ultrabook v hliníku a skle

Acer Aspire S7 stále využívá šasi minulého modelu. A není se co divit, je velmi povedené a prodejní úspěch Acer do nějakého přehnaného vývoje nenutí. Základem je fakt, že tento Ultrabook je stylovka se vším, co k tomu patří. Design upřednostněný téměř před vším, ušlechtilé materiály, a přitom se nevytratila ani praktičnost při používání.

Základem je ultratenký design, kterému bylo podřízeno prakticky vše – najdeme zde pouze tenké porty, RJ-45 (LAN) nebo VGA se nevejdou ani náhodou. Ostatní výbava už ale moc „zeštíhlena“ nebyla, najdeme zde hliník, který dodává pevnost, a víko displeje je překryté sklem Gorilla, které známe třeba z tabletů a některých mobilních telefonů. Otázkou je, jestli nezačít i svůj notebook chránit nějakou nalepovací bezpečnostní folií. Zvláštností, byť přebranou z předchozího modelu, jsou panty víka s dvojím momentem – v první polovině chodu jsou poměrně měkké a víko lze snadno otevřít jednou rukou – ve druhé polovině ovšem ztěžknou, takže při dotykovém ovládání se víko nepohupuje a příjemně drží.


Rozměry 323 x 223 mm jsou v naprosté normě kategorie, ovšem tloušťka 12,9 mm a hmotnost 1,3 kg patří i v rámci kategorie 13'' Ultrabooků k tomu lepšímu, co si můžete přát. Mobilitě je podřízeno mnohé, i čtyřčlánková Li-Pol baterie s kapacitou 6280 mAh a dobou výdrže mezi 8,5 hodinami (přehrávání filmů nebo práce s browserem a zapnutou Wi-Fi).

Pod víkem najdeme 13,3'' displej s rozlišením WQHD ready (2560 x 1440 pixelů), nabízí tedy nadstandardní zobrazení i DPI, což je v případě dotykového ovládání jen dobře. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má antireflexní povrch a IPS matrici, což znamená výborné pozorovací úhly a velice dobré podání barev. Za displej tedy píšu jedničku s hvězdičkou.

V Aspire S7 393 najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i7-5500U (2,4 (3,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), který je chlazen hned dvojicí větráčků. Pro výkon grafických operací slouží integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 5500. Jedná se o nejlepší z běžně používaných intelovských jader, byť jeho síla netkví ve 3D výkonu, ale spíše v energetické nenáročnosti. Přesto si zahrajete běžné casual hry a v případě velice skromných požadavků lze spustit i většinu nových her. Celkově se však jedná o notebook, který nedostatkem výkonu netrpí – Core i7 ho má dostatek a výkonné, i když trochu hlasitější chlazení umožňuje dlouhodobý běh v Turbo modu. Paměťový systém představuje 8 GB DDR3-1600 běžící v dual-channel módu (2 x 4 GB), což umožňuje dostat z integrovaná grafiky plný výkon.


Jako datové úložiště slouží dvojice 128GB SSD, které jsou zapojeny v RAID 0 poli, takže nejen že si užijete rychlé přístupové doby dané touto technologií, ale ještě zrychlíte při operacích, ve které je RAID pole výhodou. Elegantní a přitom nikterak drahé. Optická mechanika si do přístroje cestu nenašla, ale to je u této kategorie samozřejmé.

Co se týče konektivity u Aceru se musíte spokojit s bezdrátovým řešením, tedy Wi-Fi b/g/n/ac a Bluetooth 4.0. Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0, následuje micro HDMI, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon. V českých podmínkách může někomu chybět externí VGA kvůli připojení většiny projektorů, což lze řešit nepraktickým adaptérem.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Acer nabízí i všechny základní utility a obslužné programy. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Aspire S7 393 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-5500U (2,4 (3,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, Intel HD 5500, SSD 2x 128 GB, Wi-Fi ac, Bt 4.0, 2x USB 3.0 s Win 8.1 činí 33 050 Kč bez DPH (39 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse