Acer Aspire Switch 10E - 10'' tablet s připojitelnou klávesnicí a procesorem Intel Atom

20. 7. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer Aspire Switch 10E je 10'' tablet s magneticky připojitelnou klávesnicí a procesorem Intel Atom. Nenabízí sice příliš výkonu, ale vyvažuje to dlouhou výdrží na baterie i 500GB pevným diskem v klávesnici přístroje, čímž řeší jednu z bolístek tabletů - nízkou kapacitu úložiště.

Acer Aspire Switch 10E - 10'' tablet s připojitelnou klávesnicí a procesorem Intel Atom

Tablety s připojitelnou hardwarovou klávesnicí jsou pokusem, o jehož úspěchu zatím není jistota – výrobci čekají, co na to trh. Zejména ty nejmenší, jako je dnešní 10'' Aspire Switch, v sobě spojují dvě velice protichůdné vlastnosti – maximální mobilitu a skladnost a oproti ní zase pohodlí a ergonomii velké klávesnice. Otázkou také je, zda jsou oba v současnosti zkoušené koncepty – tablety s připojitelnými klávesnicemi a konvertibilní, tedy plně překlopitelné notebooky – životaschopné a mohou se uplatnit vedle sebe, či zda jeden z konceptů převládne, případně pro jaké velikosti přístrojů.

U těch nejmenších je asi připojitelná klávesnice praktičtější – 10'' tablety lidé občas využívají i jen jako fotoaparáty nebo navigace v automobilu, tablet bez klávesnice je mnohem lehčí, což je asi nejjasnější výhoda. Do klávesnice lze umístit řada výbavy, nevýhodou je horší chlazení, které je při použití pouze prostoru víka samozřejmě náročnější.


Acer se svým Aspire Switchem 10 tedy míří na ty, kteří potřebují hardwarovou klávesnici pro psaní delších textů, třeba jako poznámek na přednáškách nebo při jednání, ale nechtějí se vzdát možnosti používat pouhý tablet. Od klávesnice samozřejmě nečekejte takové pohodlí, jaké nabízí plnohodnotné notebooky nebo dokonce samostatné klávesnice. Navíc konkrétně u tohoto Aceru je možné víko – tedy tablet – vyklopit tolik, že se celek s lehkou klávesnicí bude překlápět a „padat na záda“, takže je ho třeba lehce přidržovat dlaněmi na opěrkách.

Rozměry 262 x 180 x 25,4 mm a hmotnost 1,15 kg pro celek znamenají, že se nejedná právě o nejlehčí tablet, ale odpojením klávesnice lze samozřejmě hmotnost snížit. V samotné klávesnici najdeme pouze USB konektor a pevný disk, baterie je pouze v tabletové části, tedy ve „víku“. jedná se o dvoučlánkovou Li-Pol baterií s kapacitou 8060 mAh a výkonem 30 Wh. Výdrž Acer sice neuvádí, ale podle testů při prohlížení filmů vydrží kolem 9,5 hodiny.

V tabletu najdeme 10,1'' IPS displej s poněkud méně rozšířeným rozlišením WXGA (1280 x 800 pixelů), je dotykový a podání barev a především pozorovací úhly jsou o úroveň lepší než u TFT technologie. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED) a celý je překryt bezpečnostním sklem Gorilla. Lze říci, že IPS displeje jsou jednoznačně pro tablety vhodnější, ani s menším rozlišení na této úhlopříčce problém nemám.


V Aspire Switch 10 je použit nízkonapěťový čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F (1,33 (1,83 TB) GHz, 2 MB L3 cache, DMI, SDP 2,2 W) s podporou technologie Turbo Boost. Pro výkon grafických operací slouží integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD se základní frekvencí 311 MHz a Burst Frekvencí (analogie k Turbo Boost) 667 MHz.
Acer Aspire Switch 10E je malý 10'' tablet s externí připojitelnou klávesnicí a procesorem Intel Atom. Nenabídne sice příliš výkonu, ale v režimu tabletu je díky pasivnímu chlazení dokonale tichý a v klávesnici je k dispozici 500GB pevný disk, který řeší jeden z problémů tabletů - nízkou kapacitu úložiště.

Její výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon poněkud pokulhává. JE možné si povšimnout, že Intel už neuvádí TDP, tedy maximální tepelný výkon, ale SDP (Scenario Design Power), tedy tepelný výkon charakteristický pro použití toho kterého čipu – obecně tedy méně „tvrdá“ data. Paměťový systém představují 2 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, rozšíření samozřejmě možné není.

Jako datové úložiště slouží 64GB flashdisk připojený přes eMMC. V klávesnici je umístěn i sekundární plotnový pevný disk (HDD)o velikosti 500GB.


Co se týče konektivity a portů, Acer připravil Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 4.0 adaptér. Z portů je k dispozici micro USB 2.0, micro HDMI, slot pro microSD, kombo audiojack (in+out), HD webkamera a mikrofon. Na dokovací stanici pak ještě USB v plné velikosti.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 32bit with Bing. Acer nabízí i všechny základní utility a obslužné programy sdružené pod názvem Acer BYOC. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Aspire Switch 10E v konfiguraci s procesorem Intel Atom Z3735F (1,33 (1,83 TB) GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 2,2 W), 2 GB RAM, 64 GB SSD + 500 GB HDD, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 2.0 s Win 8.1 32bit činí 8256 Kč bez DPH (9990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse