Asus Transformer Book T300 Chi – celohliníkový nehlučný tablet s klávesnicí

23. 3. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

12,5'' tablet s připojitelnou klávesnicí a přídomkem Chi je vlajkovou lodí mezi tablety od Asusu. Díky Core M procesoru a SSD dokáže být zcela bezhlučný a přitom docela příjemně výkonný. Ocenit můžete displej s nadstandardním rozlišením, nízkou hmotnost a slušnou dobu výdrže na baterie. Jen je tablet tak tenký, že se do něj vejdou pouze micro verze konektorů..

Asus Transformer Book T300 Chi – celohliníkový nehlučný tablet s klávesnicí

Asus představuje další generaci svých dokovatelných tabletů. Tahle kategorie sice mezi běžnými uživateli ještě není tak rozšířená, ale z hlediska výrobců utěšeně roste, proto se nějaký ten tablet s připojitelnou klávesnicí najde v nabídce každé větší společnosti vyrábějící notebooky. Výhody jsou zřejmé: takové tablety jsou lehké, mobilní, přitom umožňují provádět téměř všechny činnosti, které zákazník vyžaduje. A rozhodnutí, jestli ušetřit na hmotnosti, nebo si užít pohodlí klávesnice, je jen na vás.

Moderní tablety už umožňují dělat prakticky totéž, co slabší notebook, mají obdobnou či lepší výdrž na baterie, jsou mnohem mobilnější... prostě mají všechny výhody na své straně – kromě psaní. Dotykové klávesnice prostě nejsou a nikdy nebudou ono, rozpoznávání psaného textu a používání dotykových per zase nefunguje tak, aby to uživatelé doopravdy ocenili. Klávesnice je tedy nutnou podmínkou pro kvalitní vytváření podkladů s psaným textem – a těch je stále dost a dost. Ve škole na přednášce, v práci na poradě, u klienta... S tím tedy kalkulují výrobci a nabízejí tablety, které lze snadno přeměnit na thin-and-light notebooky. Pojďme se podívat, jak se s problémem popasoval Asus v další generaci svých Transformerů.


Rozměry 317 x 191 x 10,5 (tablet) – 16 mm a hmotnost 1,45 kg dávají najevo, že v se nejedná o nejlehčí přístroj mezi dokovatelnými tablety, dlužno podotknout, že jde o charakteristiky kompletu s 12,5'' obrazovkou, tedy jednoho z největších. Pokud oželíte klávesnici, rázem bude hmotnost pouze 750 gramů a tloušťka pouze 9,1 mm. Tělo je odlito z jediného kusu hliníku (unibody design), je tedy zajištěna pevnost a zároveň reprezentativní vzhled, kov vypadá jednoznačně lépe než plasty. O mobilitu se starají i dvě baterie, dvoučlánková s výkonem 31 Wh přímo v těle tabletu a menší jednočlánková (2 Wh) v klávesnici. Celkem by měly udržet tablet i s připojenou klávesnicí v chodu kolem osmi hodin, ale záleží na řadě okolností, zejména způsobu užívání tabletu. Navíc baterie v klávesnicové části údajně v této generaci nedokáže nabíjet článek v tabletu, slouží tedy pouze k napájení klávesnice a jejího Bluetooth modulu, hlavní baterii tedy odlehčí, ale příliš nepomůže.

Klávesnice s touchpadem jsou k tabletu připojeny jen relativně malým a nenápadným kloubem se dvěma kovovými jazýčky, přítlačnou sílu obstarávají místo mechanického zajištění silné neodymové magnety, takže i při rozpojování není třeba nikde nic odjišťovat, stačí klávesnici „utrhnout“. Důsledkem tohoto řešení bez dokovacího konektoru je ovšem fakt, že sekundární baterie nemůže dobíjet primární a klávesnice funguje přes Bluetooth. Výhodou pak fakt, že klávesnice má vlastní zapínání a spolehlivě funguje i na dálku. Například při sledováníní filmů můžete tablet připojit k televizi kablíkem a ovládat ho z pohodlí pohovky klávesnicí na dálku.

Pod víkem najdeme 12,5'' IPS displej s rozlišením WQHD (2560 x 1440 pixelů), to znamená 235 bodů na čtvereční palec (ppi), je samozřejmě dotykový a podání barev a především pozorovací úhly jsou o úroveň lepší než u TFT technologie. Podsvícení obstarávají diody (LED). Lze říci, že IPS displeje jsou jednoznačně pro tablety vhodnější, s vysokým rozlišením si užijete ostrý obraz a přesnější dotykové ovládání.


V „Transformeru“ najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core M-5Y10 (0,8 (2,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W) s podporou technologie Turbo Boost i Hyper-Threading. Pro výkon grafických operací slouží integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 5300, se základní frekvencí 100 MHz a Boost frekvencí (analogie k Turbo Boost) 800 MHz. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon poněkud pokulhává. Přesto dokáže rozpohybovat řadu starších her, z těch novějších především málo náročné, jako jsou F1 2014 nebo Sims 4, i zde ovšem v nízkém nastavení detailů a v nižším než nativním rozlišení displeje. Obecně lze říci, že tento tablet se na hraní her nehodí a pokud, tak jen pro příležitostnou relaxaci. Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, rozšíření je možné pouze systémem „kus za kus“ na 8 GB.


Jako datové úložiště slouží 128GB SSD, spolu s pasivně chlazeným procesorem je takto zajištěna praktická bezhlučnost tabletu.

Co se týče konektivity a portů, ASUS připravil Wi-Fi g/n/ac a Bluetooth 4.0 adaptér, který slouží i k připojení klávesnice. Z portů je k dispozici dvojice micro USB 3.0 (jeden na těle tabletu a druhý na klávesnici), micro HDMI, slot pro micro SD, kombo audiojack (in+out), HD webkamera a mikrofon.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, KingSoft Office, WebStorage apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS Transformer Book T300 Chi v konfiguraci s procesoremIntel Core M-5Y10 (0,8 (2,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W), 4 GB RAM, 128 GB SSD, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x micro-USB 3.0 s Win 8.1 64bit činí 21 421 Kč bez DPH (23 499 Kč s DPH).

Představení

Diskuse