Dell Inspiron 15 7000 – skvost se čtyřjádrovým Skylakem, 4K displejem a herní grafikou

9. 11. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud hledáte něco na hraní a milujete Thiefa, je tohle úplně ideální stroj. Nabízí vysoký výpočetní výkon díky čtyřjádrovému procesoru generace Skylake, docela dobrou dedikovanou grafiku od NVIDIA, jen 4K IPS displej si při hraní moc neužijete, neboť hry jsou tak náročné, že rozlišení budete často měnit. Ale na filmy dobré. A co všechno najdeme v notebooku ještě?

Dell Inspiron 15 7000 – skvost se čtyřjádrovým Skylakem, 4K displejem a herní grafikou

Dellu se povedlo velmi dobře skloubit herní výkon s business vzhledem, přičemž první vlastnost neodradí ani ty, kdo hledají tu druhou a vice versa. Dell proslul jako dodavatel především pracovních notebooků, v devadesátých letech se v podstatě s nikým jiným než firemními zákazníky nebavil, ale přestože jsou tyhle časy pryč, v DNA značky něco z nich stále zůstává. Notebook na první pohled nevypadá jako „nadupaný“ stroj nebo dokonce UFO, na to mají ve firemní stáji značku Alienware, spíš svými materiály, celý je z hliníku se saténovou povrchovou úpravou, na trhu se vyskytuje v „přírodní“ kovové barvě nebo v kompletní černi. Barvu notebooku kopíruje i podsvícená klávesnice s numerickým padem a beztlačítkový touchpad, je tedy také celá černá či bílá.

Základní činností notebooku je podle předpokladů hraní, což ovlivnilo i rozměry notebooku, ty jsou 383 x 265 x 25,3 mm, to je na herní notebook velice dobré, i když přístroj nepatří mezi nejmenší ani nejtenčí. Hmotnost patří mezi ty méně sympatické vlastnosti tohoto notebooku, hodnota 2,7 kg je vysoko nad průměrem 15'' notebooků, ovšem tady mluvíme o špičkovém hardwaru a důkladném chlazení. Nepředpokládá se tedy časté nošení či práce v terénu, spíše pracovní (hrací) stůl a pořádná sluchátka nebo reproboxy. Ani výdrž při běhu na baterii tedy pochopitelně nebyla nijakou prioritou, při běžném surfování po webu s vypnutou dedikovanou grafikou se můžete dostat zhruba na 5:45 hodiny, při hraní klidně i pod 2. Notebook je totiž dodáván s šestičlánkovou Li-Ion baterií s výkonem 74 Wh, která se značně podílí na navýšení hmotnosti.


Dell Inspiron 15 Touch, jak je zřejmé již z názvu, je dodáván s 15,6'' displejem s rozlišením Ultra HD 4K (3840 × 2160 pixelů) a dotykovou vrstvou. Technologicky jde o typ IPS, jistotou je tedy dobré podání barev a široké pozorovací úhly. Podsvícení celkem samozřejmě obstarávají LED.

Dell Inspiron 15 Touch (7000) je nabízen s jedním z nejvýkonnějších procesorů Intel generace Skylake, totiž Intelem Core i7-6700HQ (4x 2,6 GHz (3,5 GHz s technologií Turbo Boost), 6 MB L3 cache, TDP 45 W) a technologií Hyper-Threadingu pro virtuální zpracování 8 vláken. V čipu je přítomný i integrovaný grafický čip Intel HD 530, který zvládne až na náročnější 3D hry všechnu běžnou činnost, typicky ho budete využívat pro web nebo přehrávání filmů (včetně těch v 4K). Notebook je však primárně herní, takže očekáváme i dedikovanou kartu. Tou je NVIDIA GeForce GTX 960M se 4 GB GDDR5 paměti. Má 640 shaderů, 128bitovou paměťovou sběrnici a rychlé GDDR5 paměti, zvládne tedy všechny nejnovější hry, jen u většiny z nich budete muset snížit rozlišení displeje, 4K je i na vyšší střední třídu mobilních karet moc. Operační paměť používá moduly DDR3L-1600, na základní desce jsou dva sloty. V tovární konfiguraci najdete 16 GB, ovšem čipset již podporuje i DDR4 moduly a až se objeví na trhu 16GB moduly, půjde snadno, i když ne levně, upgradovat notebook na 32 GB.

Jako datové úložiště slouží jak SSD, tak HDD. SSD má kapacitu 128 GB a využijete ho především pro uložení operačního systému a nejčastěji spouštěných aplikací, případně těch nejoblíbenějších her, tedy jak kapacita vystačí. Pro data je pak k dispozici pevný disk s rotačními plotnami s kapacitou 1 TB a rychlostí rotace 5400 ot./min.


V komunikační výbavě nebudeme snad nic postrádat, i když není tak obsáhlá, jak by někteří mohli od tak těžkého a velkého notebooku očekávat. Wi-Fi konektivitu zajišťuje adaptér se standardy a/b/g/n/ac. Z bezdrátových technologií nechybí ani Bluetooth 4.0. USB konektory jsou 3, dva ve specifikaci 3.0, poslední samozřejmě 2.0. Doplňuje je konektor HDMI pro výstup obrazu. K dispozici je i slot čtečky SD paměťových karet. Jediný 3,5mm jack umožňuje připojení sluchátek s mikrofonem.

Dell Inspiron 15 7000 je dodávána s operačním systémem Windows 10 Home . Součástí dodávky je i bohatá výbava firemními programy i dodatečného software v podobě trial verzí antivirů a kancelářského balíku MS Office. Záruka je poskytována ve standardní délce 24 měsíců.

Koncová cena pro Dell Inspiron 15 7000 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6700HQ (4x 2,6 GHz (3,5 GHz s technologií Turbo Boost), 6 MB L3 cache, TDP 45 W), 16 GB DDR3 RAM, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 960M, 128GB SSD + 1 TB HDD, Wi-Fi ac, Bluetooth, 2x USB 3.0 + 1x 2.0 a Windows 10 Home činí 31 149 Kč bez DPH (37 960 Kč s DPH).

Představení

Diskuse